Teneffüs (2021 filmi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Teneffüs (2021 filmi)
زنگ تفریح
YönetmenNavid Nikkhah Azad
YapımcıNavid Nikkhah Azad, Delia Guerra Parra, Mohammad Shahverdy
SenaristNavid Nikkhah Azad
UyarlamaSeher Hüdayari
OyuncularMojan Kordi, Reyhaneh Nabiyan, Niloofar Shokouhinia, Ghazal Khalili
MüzikMikhail Shmatenko
Görüntü yönetmeniBehrouz Badrouj
Yapım yılı2021
Süre12
ÜlkeIran, İspanya

Teneffüs (Farsça adı: زنگ تفریح, uluslararası camiada bilindiği adı: The Recess), İran'da Mavi Kız olarak bilinen Seher Hüdayari'nin ölümüne dayanan Navid Nikkhah Azad'ın yazdığı ve yönettiği kısa bir filmdir. 2021 yılında İran-İspanya ortak yapımı olan Teneffüs’ün yapımcılığını Senarist/Yönetmen Navid Nikkhah Azad, İspanyol yapımcı Delia Guerra Para ve Mohammad Shahvardi üstlendi.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

On yedi yaşındaki Sahar, en sevdiği futbol takımının lig şampiyonluğu için maçını izlemeye kararlıdır. Kadın olarak spor müsabakalarına katılması yasaklanan Sahar, arkadaşlarının da yardımıyla erkek kılığına girer. Sahar’ın kılık değiştirdiği ortaya çıkınca işler trajik bir hal alır. Gerçek olaylardan ilham alan The Recess, İran toplumundaki cinsiyet baskısını araştırır.

Dünya festivallerine giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

İran sinemasında son yılların en başarılı kısa filmlerinden biri olarak adlandırılan Teneffüs, Akademi Ödülleri eleme festivali, FIAPF onaylı festivaller ve Goya Ödülleri eleme festivalleri de dahil olmak üzere 160'tan fazla uluslararası festivalde gösterildi ve 31 ödül kazandı.

Teneffüs, 2022'de Fransa'daki 6. Beausoleil Côte d'Azur International FICTS Festival du Cinéma Sportif'in Spor ve Toplum kategorisinde En İyi Film ödülüne layık görüldü ve beş kıtada 16 festivalde düzenlenen dünya çapında bir sinema, televizyon ve spor kültürü şampiyonası olan World FICTS Challenge of SPORT MOVIES & TV’de finalist seçildi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

IMDb’de Teneffüs