Tek yönlü ses bağlantısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tek yönlü ses bağlantısı (OWVL - One-way voice link), genel olarak kısa dalga radyo frekanslarını kullanarak genellikle (ama tamamen değil) elektronik alanında ajanlar ile iletişim kurmak için casus şebekeleri tarafından kullanılan bir radyo temelli iletişim yöntemidir.

Kısa dalga frekansları ve 1200 km'lik bir iletişim bağlantısı kolayca mümkün olduğu gibi, genel olarak, son derece uzun bir aralık için tercih edilir. VHF ve UHF frekansları tek yönlü ses devreleri için kullanılabilir, ancak bunların aralığı en iyi ihtimalle 300 km gibi bir uzaklıkta genel olarak (düz arazi üzerinde) tercih edilmezler. 1970'lerden bu yana kızılötesi noktadan noktaya iletişim sistemleri OWVL'nin sunduğu şekilde kullanılmıştır, ancak kullanıcı sayısı her zaman sınırlı olmuştur.

Bu haberleşme sistemi için genellikle bir casusun havada olması gerekir, süresini en aza indirmek için, hangi gerçek zamanlı ya da patlama iletimlerinde önceden kaydedilmiş mesajları iletmek için kaydediciler kullanılır. Sesli sinyal karıştırıcı sistemleri seçici işlemsel ihtiyaçlara göre, 1980'lerden beri iletişim devresinde bu türü için kullanılmıştır.

Kişisel bilgisayarların, ucuz olarak ve 2000'li yıllarda hazır gelmesinden bu yana, zaman tek yönlü ve çift yönlü devreler gibi bir uygulamada sıkıştırılmış sesler ücretsiz teknoloji için çabalanmaktadır.

OWVL'ler örneğin NICAM iletim sistemi gibi BBC'nin mobil birimleri bir OWVL sağlamak için İngiltere'de değiştirilmiştir ve casusluk dışında varolmuştur.

Geçmiş bağlam[değiştir | kaynağı değiştir]

Geç orta Soğuk Savaş sırasında ve STASI (Doğu Alman istihbarat örgütü) Berlin'de bölünmüş şehir içinde 2 yönlü ses bağlantıları için noktadan noktaya kızılötesi teknolojisini kullandı. OWVL aralıklı olarak kullanılmıştır.

OWVL iletim yöntemleri uygun askeri iniş alanları hakkında bilgi sağlamak için İngiltere elit güçleri tarafından Falkland Savaşı sırasında kullanıldı. Savaşın İngiltere gazileri onların anılarını yazarken bu gerçek 1980'lerin sonlarında ortaya çıktı. Arjantin'in kendi askeri ile iletişim kurmak için benzer teknolojiye erişimi vardı, ama gerçekten bu çatışma sırasında kullanılmaya olanak vermedi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]