Tefsir el-Maturidi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ta'wilat Ehl-i Sünnet (Arapça ' Ehl-i Sünnet Tefsirleri ') veya Ta'wilat el-Kur'an (Arapça ' Kur'an Tefsirleri '), daha çok Tefsir al-Maturidi olarak bilinir, Taberi'nin çağdaşı olan Hanefi alimi Ebu Mansur el-Maturidi (ö. 333/944) tarafından yazılmış klasik bir Sünni tefsirdir (Kur'an tefsiri).[1][2][3][4]

El-Maturidi, geleneksel ve rasyonel kaynakları birleştirmeyi tercih ediyor. Sonuç olarak, geleneksel tefsir (Tefsir bi al-Ma'shur - gelenek veya metne dayalı yorum) ile bağımsız görüşe dayalı rasyonel tefsir (Tefsir bi al-Ra'y - tefsiri) birleştiren tefsir olarak tanımlanabilir.).[5]

El-Maturidi, belirli bir ayetin veya kutsal kitap pasajının anlamları üzerine yapılan tartışmalarda sıklıkla teolojik veya mezhepsel meselelerin ne olduğunu belirtir. Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaat'in doktriner görüşlerini, Kur'an'da mevcut olan geçerli temellere dayanarak, hikmetli, makul ve kuvvetli bir şekilde savundu.[6]

Bu eser hakkında daha sonraki bir müfessire göre, 'Alā' al-Din Ahmed b. Muhammed Ebu Bekir es-Semerkandi (ö. 540/1145 civarı), el-Maturidi Ta'wilat'ı kendisi yazmadı; daha ziyade, öğrencileri tarafından hazırlanan öğretilerinin bir derlemesidir. Bu mümkündür, çünkü metnin bazı kısımlarında argümanlar oldukça dolambaçlı ve tekrarlıdır ve tek bir yazar tarafından yazılmış gibi görünmez.[7]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Qahtan 'Abd al-Rahman al-Duri. "Al-'Aqidah al-Islamiyyah wa Madhahibuha". Google Books (Arapça). 
  2. ^ "Al-Hiwar al-'Arabi al-Turki Hawla Qadaya al-Islam fi Asya al-Wusta". Google Books (Arapça).  r |ad2= eksik |soyadı2= (yardım)
  3. ^ "Te'vîlâtül Kur'ân Tercümesi 1". Siyer Yayınları. Ensar Neşriyat. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2022. 
  4. ^ Murtada al-Zabidi. "Ithaf al-Sada al-Muttaqin". Google Books (Arapça). 25 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Ahmad Choirul Rofiq. "The Methodology of al-Maturidi's Qur'anic Exegesis: Study of Ta'wilat Ahl al-Sunnah". journal.alqalamjournalpu.com. Al-Qalam Journal. 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2022. 
  6. ^ Dr. Israr Ahmed Khan. "العلامة أبو منصور الماتريدي ومنهج تفسيره". aljamiah.or.id. Al-Jami'ah Journal of Islamic Studies. 16 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2022. 
  7. ^ Aisha Geissinger (2015). Gender and Muslim Constructions of Exegetical Authority: A Rereading of the Classical Genre of Qur'an Commentary. Brill Academic Publishers. ss. 21-22. ISBN 9789004294448. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]