Tartışma:Yanauıl (il)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Ayratayrat tarafından 4 yıl önce Yanauıl ili başlığına
Vikiproje Rusya (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Rusya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Rusya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Yanauıl ili[kaynağı değiştir]

Merhaba,

başlıktaki maddeyi siz açmışsınız. Azeri vikipedide Yanaul rayonu olarak geçiyor. Acaba maddeyi açarken ı harfini fazladan koymuş olabilir misiniz? o isimde başka bir köy mevcut mesela, o başka bir yerde (daha güneydoğuda).thecatcherintheryemesaj 19.29, 10 Mart 2020 (UTC)Yanıtla

Yanauıl ili[kaynağı değiştir]

Merhaba, Hâle bu bir tartışma noktasıdır. Başkurt edebi dil varyantı kullandım (“Яңауыл” (Yanauıl)). Azerbaycan Wikipedia'sında Ruslaştırmış variyntı kullanıldı.

Bildiğinizçe Başkurdistan'daki birçok yerleşim isimleri Başkurtça ve Rusça farklı. Esas olarak iki veya üç harften oluşur.Yanaul adı daha çok tercih edilir, çünkü Rus dilinin daha büyük etkisi nedeniyle daha fazla kullanılır.

Ama tüm Ruslaştırılmış isimleri alması doğru değil. Başkurt kelimesinin Türkçe'de kullanımı Başkurt dilinin kullanımını artırmakta, sonuçta genel olarak tüm Türk dillerinin kullanımında artışa yol açmaktadır.

Mümkünse, doğrudan çeviriyi Türkçe'ye kullanabileceğiz daha doğru. Örneğin Çeşme ili. Başkurtça Шишмэ, Чишмы Şişme, Çişme olsa da Şişme yazmadım çünki Çeşme Başkurt'çadan Türkçe'ye açık görüniyor.

Ama Yanaul için o kadar açık görünmez çünkü Türkçe köy ama Başkurtça auıl çok farklıdır.

Sonunda tekrar söyleyeceğim, Ruslaştırılmış isimlerin kullanması doğru değil.--Ayratayrat (mesaj) 20.36, 10 Mart 2020 (UTC)Yanıtla