Tartışma:Trodos Dağları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Kıbrıs (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kıbrıs maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kıbrıs kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Başlıksız[kaynağı değiştir]

Trodos Dağları (Trodos, Karlıdağ), Kıbrıs adasında geniş bir alana yayılan dağlardır. Trodos Dağlarının kuzeyinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yer alır. Trodosların güneybatısında Kıbrıs Rum Kesimi yer almaktadır.

Dağlarda yazlar serin, kışlar ise çok soğuktur. Akdeniz iklimi hâkimdir. Bu iklim Akdeniz ikliminin sert halidir. Yazlar kuraktır. Kışlar yağışlıdır. Bitki örtüsü makilerdir. Yüksek noktalarda kayak merkezleri, hoteller bulunmaktadır.

Trodos Dağları, büyük bir kısmı verimsiz volkanik,bazalt taşlarından oluşmuştur.En yüksek noktası 1952 m. İle Karlıdağ (Olympos)dır.Bu dağlar 85 Milyon yıl önce oluşmuştur. Mezozoik(İkinci Zaman) dönemde, kıtaların oynaması ile denizin derinliklerinden yükselerek oluşmuştur. Trodoslar,3200 kilo metre karelik bir alanda adanın güney kısmının çoğunluğunu kaplamaktadır. Dağların yüksek kısmı, volkanik kayaçlarla kaplıdır. Bunlar gabro, diyorit yastık lavlardır. Yastık lavları verimsiz olmakla birlikte zengin bakır kaynakları içerir. Trodosların etekleri ise tortul kireç taşından oluşur. Trodoslarda ayrıca pikrolit(sabun taşı) kaynakları da bulunmaktadır. Kıbrıs’ın ilk insanları bu taşı oyarak, takı ve insan figürleri yapmışlardır.

Alp-Himalaya kuşağında yer alan Torosların güney kanadını oluşturdukları da söylenmektedir. Bazı kaynaklarda Trodoslar milyonlarca yıl önce Toroslardan ayrılan dağ kütleleridir. Kıbrıs adası bütünüyle Anadolu yarımadasının bir bütünüdür. Anadolu’dan milyonlarca yıl önce ayrılmıştır, şeklinde görüşlerde vardır. Adanın uzantısı İskenderun körfezine birleşecek biçimdedir.

İsim Troodos değil, türkçe okunuşu olan Trodos olmalıdır. Çünkü kimse Troodos diye bilmiyor ve okumuyor. Ayrıca dağları değil tek bir dağdır.Apolas Lermi 21:09, 27 Şubat 2009 (UTC)