Tartışma:Thermopylae Muharebesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Melih Reis tarafından 3 yıl önce Gerçek mi değil mi? başlığına

Spartalıların Dor savaşçı özelliklerinin oldugu yazılmıs..böyle bir özellikleri yoktur Spartalılar bizzat Dor dur:) ..Malisli Efialtes in perslilere yol gösterdigi bir soylentıdır..kesinligi yoktur..bir Trakyalı hain klavuzdan bahsedilir genellikle.. savaşta 300 SPARTALI ŞOVALYE VE 500 kadar onların koruyucusu-hizmetkarı vardır..1700 civarı Sparta müttefik savaşçısı da mevcuttur yanı ortalama 2500 civarı asker bulundurulmustur.yazıldıgı gıbı sadece 300 spartalı ve 700 muttefık degıldır..Heredot un yazdıklarına göre Pers ordusunda 1 milyon kadar görevli oldugu anlaşılıyor.ancak Heredot kesın bır savascı bılgısı gosterılmemıs.arastırmacı tahmınlerı savascı pers sayısının 300.000 oldugu yonunde..Belirtildiği gibi sparta ordusu eforlar yüzünden yola çıkartılmadı..bu Leonidasın bizzat isteğidir.Leonidas bu savası kayıb etmeye gittigini biliyordu..tek amaç hazırlıksız sparta ve yunanlıların hazırlanması ve birleşmesi icin zaman kazanmaktı..300 filminde ve yazılarda belirtildigi Efor mevzusu Maraton Savaşında yaşanmıstır ve Spartalılar dini bayram nedeniyle Atinalıların yardımına gitmemiştir..bu nokta 300 filminin de en büyük fiyaskosudur..

paylaştıgım bilgiler benım sahıp oldugum kaynaklardandır..madde de yazıldıgı gıbı aksileri dogruysa ve baska kaynaklardan ispatı warsa amenna=)--Thermopylean 22:30, 3 Ağustos 2007 (UTC)


ben bu savaşın Türkiye topraklarında yapıldığını sanıyordum, yanlışmı biliyorum???

şunu belirtmekte fayda var spartalı 300 filmi gerçekten süper olmuş .. tarihi yönünü bilmeme ragmen . bende uyandırdıgı merak .. abartılmış bir tarihin bile nasıl efsaneleştirilip günümüze ulaştıgının basit bi göstergesi.. malkoçoğlu.tarkan.karamurat turk çizgi yada kahramanlarının günümüz teknolojisiyle . efsanelştirilip film çevrilmesi taraftarıyım

Türkçede Termofil olmalı[kaynağı değiştir]

Türkçe'de nasıl yazılıyor, merak edenlere... Termofil --Etrüsk 02:56, 18 Mart 2007 (UTC)

Cidden gördüğüm tüm gazetelerde Termofil diye geçiyor. Her ne kadar en yakın Türkçe okunuşu Termopile(s) olsa da, anlaşılan yerleşmiş hâli varmış. O zaman tdk yazım kurallarına göre kullanmalı.

Gazete, genel olarak medya kaynak kabul edilmemeli. Türkçe kaynaklarda bildiğim kadarıyla Termopil olarak geçiyor. Kaynak Ankara Üniversitesi Dergisi--Makedon 18:57, 30 Ocak 2012 (UTC)

Makedon'a yazdığım mesajı buraya da aktarmayı gerekli görüyorum. Termofil Savaşı maddesinin adı bence de Termopil Savaşı olmalı. Latin kökenli sözcüklerin "f" biçiminde okunması için "ph" şeklinde yazılmış olması gerekir diye biliyorum, halbuki (Thermopylae (İngilizce) Thermopylen (Almanca) Thermopylai (Yunanca)) bu sözcükte sadece "p" ve "y" var, "h" yok. Yanındaki "y" "i" olarak okunacağına göre "Termopil" doğru okunuşu olmalı. Türkçe'de normal olarak okunduğu gibi yazıyoruz. Bunun istisnası orijinal yazım biçiminin yerleşmiş olması olabilir. Halbuki bu durumda "termofil" ne okunuşa uyuyor ne de sözcüğün orijinal yazımına bir benzerliği var. Tamamen uydurma gibi duruyor. Internet aramasında Termopil savaşı 5200 iken Termofil savaşı 17200 sonuç veriyor ama bu bir yanlışlıktan kaynaklı da olabilir. Örneğin madde 2006'dan beri Wikipedi'de var ve birçok kişi bunu baz almış olabilir. Bence Termopil olarak değiştirilmesi daha doğru olur. Sargon (mesaj) 19:35, 15 Mayıs 2012 (UTC)
Katılıyorum.--RapsarEfendim? 21:32, 15 Mayıs 2012 (UTC)
en:Thermopylae (< Θερμο-π-ύλαι) yer adının en:Thermophile (< θερμό-φ-ίλια) "sıcaksever" terimiyle karıştırılması sonucu oluşmuş olmalı. --Kmoksy (mesaj) 21:47, 15 Mayıs 2012 (UTC)

Termofil Hritotar (mesaj) 17:21, 24 Temmuz 2015 (UTC)

Bıçak kemikte[kaynağı değiştir]

Google akademik aramada Termopylae ve Termopylai olarak iki görünüm var.

Bu durumda Termopylae T.T.K.'nun uygulaması olarak uygun olabilir. Birkaç gün içinde bu konuyu sonuca bağlarsak iyi olur, olmazsa Tarmopylae'yi uygundur. --Makedon (mesaj) 21:17, 9 Ağustos 2012 (UTC)

Gerçek mi değil mi?[kaynağı değiştir]

Pek inandırıcı gelmedi. Melih Reis (mesaj) 21.44, 3 Temmuz 2020 (UTC)Yanıtla