Tartışma:Türkiye faunası

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Hayvanlar (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hayvanlar maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hayvanlar kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yaşam Ağacı (Liste-sınıf, Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yaşam Ağacı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yaşam Ağacı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Liste  Bu madde Liste-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Bölümler taşınıldı[kaynağı değiştir]

Sayfada değışıklikler yaparken kilobayt- uyarısı çikti, bende Sürüngenler ve Memelileri ayrı sayfalara taşıdım:

Bu sayfada bu taşınılmış bölümlerin yerine, taşınılan sınıf hakkında daha ufak bir özet ve dörtlü bir resim galerisi, ve tabiiki hemen altına bu yeni sayfasına bağlantısını bıraktım. Ilk fikrime göre 300 resimli dev bir süper-sayfa olcaktı, ama ne yazıkki Vikipedi'nin kilobayt kapasitesi yetmedi. Ama böylede güzel bir sayfa olucak sanırım. --Erdall 06:03, 3 Kasım 2006 (UTC)

Tek kelime ile mükemmel[kaynağı değiştir]

Şöyle bir göz gezdiridim, bu üç madde de tek kelime ile mükemmel. Zamanım olduğunda hepsini ayrıntılı okuyacağım. Bu güzel National Geografic Türkiye kıvamında hazırlanmış maddelere emeği geçen herkese en içten teşekkürler..--Atacameñoileti 07:06, 3 Kasım 2006 (UTC)

  • Aynen katılıyorum, gerçekten çok güzel olmuş, emeği geçenlerin ellerine sağlık; çalışma var şablonu kalkar kalkmaz hemen ana sayfaya konmalı.--renegademsj 07:12, 3 Kasım 2006 (UTC)
Üf be.. National geografic iltifati iyi geldi:-) Umarim yakinda hepsini tamamlariz. --Erdall 05:11, 4 Kasım 2006 (UTC)
Tebrikler müthiş olmuş :) --||||||`NeRVaL||||||sevgili nerval; 19:10, 15 Kasım 2006 (UTC)

Nihayet tamam[kaynağı değiştir]

Madde bu haliyle bence tamamdır. Türkiye faunası hakkında söylenmesi gereken herşey mevcut. Sırf Yumuşakçalar ve Eklembacaklıların hakkında yeterince bilgi bulamadığım için onların hakkında bölümler yapamadım. Eğer güzel bir kaynağı olan kimse çıkarsa bunları eklemesi rica olunur. Ilk fikrimce, türlerin listelerini şu şekilde oluşturacaktım:

Türkce adi Bilimsel adi Marmar.b. Ege b. Ic a.b. Karaden.b. Akdeniz b. Güneyd.a.b.
Kurt Canis lupus var var var var var var
Turna balığı Esox lucio var var var var yok yok
İnci kefali Bilmem ne-us yok yok yok yok yok var

Ama bütün türlerin ayrıntılı dağılımı hakkında yeterince bilgi bulamadım. Hem böylece resimlere yeterince yer kalmıyacaktı. Belki birgün bunuda değiştirebiliriz. Selamlar --Erdall 05:38, 17 Kasım 2006 (UTC)

Bende İstanbul ve Çevresinde yaşayan türlerin bir listesi var. Okul projesi için hazırladım. Bunu farklı bir sayfada ekleyip bu sayfaya link mi vermeliyim yoksa bu sayfaya mı eklemeliyim tam olarak karar veremedim. Bir diğer konu da şu ki; Yerbilimsel Bölgeler (Akdeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi...gibi) yerine WWF(Dünya Vahşi Yaşam Fonu)(www.wwf.org) tarafından belirlenmiş ecoregion(ecologic-region)(çevrebilimsel bölge)lara göre bir ayrıma gidilse bence daha başarılı olunabilir. Fikirlerinizi bekliyorum. Saygılar... Kullanıcı:Sechkean

8 ay sonra nihayet maddeyi zenginleştirmek isteyen biri çıktı.. inanamıyorum:-)
Türkiyenin faunasını bölgelere ayırarak açıklamayı çoktan düşünmüştüm, ama böyle yapınca yarım bırakamayız.. tüm bölgelerin faunasını bir bir bilmeliyiz. Böyle bir kaynak henüz malesef bulamadım. İnternetde bazı illerimiz hakkında raporlar var bunların içinde ilin faunası florası da tarif ediliyor ama çok dandik. Birisinde Anadolu parsı görmüştüm (çoktan ölmüş tür), diğerinde ise tüm bilimsel adlar yanlış yerdeydi.. örneğin saksağan'ın arkasına Ursus arctos yazmışlardı (Boz ayı) :-)) pek güvenemedim.
Bence sen şimdilik hayvan sınıflarının sayfalarını gözden geçir (örneğin Türkiye Türler Listesi/Memeliler(Mammalia)) ve senin raporunda yazan ama orda eksik olan türler bulursan bunları ekle. Ama başka güzel fikirlerin varsa da buyur tabi. selamlar --Erdall 03:47, 19 Haziran 2007 (UTC)

Madde ismini değiştirme[kaynağı değiştir]

Lütfen tartışma sayfasında tartışma başlatılmadan ve bu konuda uzlaşma sağlanmadan maddenin ismi değiştirilmesin. Madde ismini eski haline getiriyorum. Teşekkürler--Atacameñoileti 05:43, 19 Haziran 2007 (UTC)

Memeli Türlerinin Sayıları (2007 sayilari ve referans)[kaynağı değiştir]

  • Maddenizi okudum ve oldukca güzel olmus.

Konunun ehli olmasamda, sayfanin yukarisinda "Kaynak" etiketini görünce, gecenlerde gözüme takilan bir bilimsel arastirma raporu aklima geldi. Isterseniz icerigini siz inceleyip ona göre maddenize uygulayabilirsniz.

Raporun kisaca aciklamasi: 2007 tarihli IUCN (The World Conservation Union) The Status and Distribution of European Mammals raporu, 140 bilimadami tarafindan Avrupa´da (Maalesef Türkiye kapsam disi) bulunan memeliler üzerinedir.

Sayfanizda, Memeli Türlerinin Sayıları altbasliginda verdiniginiz ülkelere göre rakamlar farklidir. Orada bir kaynak göremeyince, yukarida bahsettigim (pdf)raporda sayfa 14. Tablo 5 (Table 5. Number of mammal species in the 27 current EU member states (excluding species introduced since 1500 A.D.) isimli tabloda 27 Avrupa ülkesi icin en yeni rakamlar vardir.

IUCN (The World Conservation Union) The Status and Distribution of European Mammals rapor linki:

Isterseniz bir inceleyin ve gerekirse uygulayin. Tesekkürler --Exocetus 15:22, 21 Ağustos 2007 (UTC)

Ayrica: Tehlike altında olanlar altbasli bölüme ayni organizasyonun 2006 IUCN Red List of Threatened Species verileri aktarilabilinir veya kaynakca gösterilinebilir.

--Exocetus 15:46, 21 Ağustos 2007 (UTC)

Gösterdigin kaynaklar icin tesekkürler. IUCN kizil listesini kullanip, Türkiye icin sayilari maddeye ekledim. Memeli türlerin sayilarini bir internet sayfasindan almistim. Senin gösterdigin kaynak kadar güvenilir olmadigini düsündügüm icin o listeyi simdi cikardim. Zaten madde icin okadar önemli degildi. Maddenin ana kaynagi TÜBIAK-türler listeleri. Altda baglantilari vermistim ama kaynak olduklarini belirtemeyi unutmusum. selamlar --Erdall 23:43, 26 Ağustos 2007 (UTC)

TDK'ya göre "fauna"nın Türkçesi olan "direy" olarak maddenin adını değiştiriyorum. Saygılar. Cat msj 09:48, 2 Şubat 2008 (UTC)

O hayvanın nesli tükenmedi ben daha bu yaz bi adada kendi elimle besledim--88.233.26.125 14:57, 18 Ocak 2009 (UTC)