Tartışma:Türk Kurtuluş Savaşı İç Cephesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

iç cephe - ayaklanmalar bölümüne bir bakalım..ilk iki cümle şöyle diyor :

"Ulusal Kurtuluş Savaşı boyunca Anadolu’nun çeşitli yerlerinde birçok ayaklanmalar çıkmıştır. Bu ayaklanmaların bir bölümü Türk topraklarını parçalayarak yeni bir devlet kurmayı amaçlayan, diğer bölümü ise, saltanat ve hilafete geleneksel ve dinsel bakımdan bağlı olanlarca çıkarılmış isyan hareketleridir."

buradaki cümle yorum içeriyor, ayrıca hatalıdır..zira o sırada ermeni ve rum ekalliyet dışında anadolu ve rumeli'deki müslüman nüfusun hepsi, hilafete DİNSEL bakımdan bağlı durumda bulunuyor idi..hilafetin kaldırılmasına kadar bu durum devam etmiştir.

normatif bakış, yani bugünün siyasi perspektifinden, düne bakarak;bugünün kriterleriyle dünü değerlendirmek hatası, tarih incelemesinde sıklıkla yapılan, yani tipik ama ciddi bir hatadır.

İlgili bölümde bir değişiklik yaptım. İlgili bölümde "...hilafete geleneksel ve dinsel bakımdan..." diye yazılmış. Siz ise "... hilafete DİNSEL bakımdan..." diye yazmışsınız. "geleneksel" kavramının cümleye yüklediği anlam mı sizin yanlış bulduğunuz nokta. Hilafete şu ya da bu şekilde bağlı olan kesim, kuşkusuz ki müslüman kesimdir. Açıklarsanız gerekli düzenlemeyi yaparım. İlginiz için teşekkür ederim. --Makedon 14:04, 28 Aralık 2006 (UTC)

nazik ilginiz ve cevabi mesaj için teşekkürler..pek kritik bir konu olmamasına rağmen, netlik açısından küçük bir not koymuş olayım ;

"..hilafete geleneksel ve *dinsel*(dinsel kelimesini vurgulamaya çalıştım..o arada geleneksel kelimesini atlamışım..benim hatam) bakımdan.." cümlenizde, aslında memaliki osmaniye nufusunun sünni müslüman olanlarının tamamının hilafete dinsel bakımdan bağlı olduğunu işaret etmeye çalıştım..yani sünni müslüman olan tüm nüfus, doğrudan doğruya hilafete bağlı, daha doğrusu irtibatlı veya biatlı durumda bulunuyor..örneğin mustafa kemal paşa da, benim ceddimin geldiği müslüman makedonlar da bunların içindedir..bunun istisnası, elbette ki gayrımüslim nüfus ve azınlıkta bulunan, sünni-olmayan müslüman nüfustur.

sizin yazmış olduğunuz metinde, nüfusun bir kısmının hilafet yanlısı(gerici), oldukları *ima*sını sezerek, küçük bir itirazda bulundum..itiraz da, notum da küçüktür..ancak kafa ütülemek vs. amacıyla değil, küçük de olsa tamamen samimi bir düşünceyi ifade etmek amacıyla yazılmıştır..aklınıza katiyen başka birşey gelmesin..

bir irki veya zümreyi asagilayici sözler.[kaynağı değiştir]

"Yunan ajanlarının kışkırtması sonucunda Çopur Musa adlı çıkar düşkününü çopur bir ermeni tohumunun çıkarttığı bu ayaklanma Kuvayı Milliye tarafından bastırıldı."

Bu cümle wikipedia ruhuna aykırıdır. Bu sahislar hakkinda bilgim yok.Ama bir kisiden bahsederken "ermeni tohumu" gibi irkçi söylemlerin buraya konmasi bu sayfalara yakismiyor. Fransa ve bütün uygar ülkelerde suç kabul edilmis sözlerdir.

Bu cümlenin çikarilmasi gerekiyor. ibrahim/Fransa 26.04.2009

metinde ırkçılık içeren cümle[kaynağı değiştir]

"Afyon Ayaklanması; Yunan ajanlarının kışkırtması sonucunda Çopur Musa adlı çıkar düşkününü çopur bir ermeni tohumunun çıkarttığı bu ayaklanma Kuvayı Milliye tarafından bastırıldı."

başka bir okur tarafından da sayfadaki bu ırkçı ifadeye dikkat çekildiği halde değişiklik yapılmamış olduğu görülüyor. Vikipedi için büyük bir ayıp. Bir an evvel bu ve bu tip cümlelerin metinden çıkarılması gerekiyor. Bu imzasız yazı 78.182.93.130 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

metinde ırkçılık içeren cümle[kaynağı değiştir]

"Afyon Ayaklanması; Yunan ajanlarının kışkırtması sonucunda Çopur Musa adlı çıkar düşkününü çopur bir ermeni tohumunun çıkarttığı bu ayaklanma Kuvayı Milliye tarafından bastırıldı."


Başka bir okur tarafından da - ermeni yurttaşlarımıza yönelik - bu ırkçı ifadeye dikkat çekildiği halde henüz değişiklik yapılmamış olduğu görülüyor. Wikipedia için büyük bir kusur. Bir an evvel bu ve bu tip cümlelerin metinden çıkarılması doğru olur.

Aslıhan Aydın / 2010, İstanbul