Tartışma:Subliminal mesaj

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Psikoloji (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Psikoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Psikoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Medya (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Medya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Medya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Maddedeki ikilem[kaynağı değiştir]

Maddede subliminel mesajların tartışmalı oldukları söylenmiş ancak söz şöyle bağlanmış: "... Bu da toplumlarımızı yönlendirmeli reklamlara karşı savunmasız bırakmaktadır" Oysa "... yönlendirmeli reklamlara karşı savunmasız bıraktığı ileri sürülmektedir." denmesi yerinde olurdu.

Ayrıca, maddenin İngilizcesinde şöyle deniyor: "The near-consensus among research psychologists is that subliminal messages do not produce a powerful, enduring effect on behavior; and that laboratory research reveals little effect beyond a subtle, fleeting effect on thinking."

Yani, deneysel psikologların neredeyse tamamı, subliminal mesajların davranış üzerinde güçlü ve kalıcı etkisi olmadığını söylüyor. Laboratuar çalışmalarında ise düşünce üzerinde küçük ya da önemsiz bir etki saptanmış. Demek ki, subliminal mesajların etkisi saptanmış, ancak etkinin kalıcı ve önemli olmadığı da deneysel olarak saptanmış. Ancak konu, magazinleştirmeye elverişli görünüyor. Yerli ve yabancı yayın çevreleri de bundan yararlanıyor görünüyorlar. Kitaplar, TV programları... "Bakın işte, beyinler nasıl yıkanıyor!" denmeye getiriliyor. Bu işler bu kadar kolay olsaydı, psikiyatristlerin işi de epey kolaylaşırdı. (88.227.199.139 05:24, 14 Şubat 2013 (UTC))

Birkaç şey daha ekleyeyim: "toplumlarımızı yönlendirmeli reklamlara karşı savunmasız bırakmaktadır" sözü bana sakat göründü. Şundan: Reklam, zaten bir yönlendirme aracıdır. Subliminal mesaj içersin içermesin, reklamcılıkta amaç tüketiciyi satın almaya yönlendirmektir. Belirli bir davranışa dolaylı yoldan koşullamaktır. Reklamlarda subliminal öğeler varsa ve bunların kişileri gerçekten etkilediği varsayılırsa, bu öğeler ancak reklamın iletisini pekiştirmeye yarar. "Yönledirmeli reklam" deyişi çok abartılı. Gerçekte toplumlar doğrudan reklamlara ve onların yönlendirici gücüne karşı savunmasız değiller mi? Örneğin, insanın "Televizyon kanallarında reklamdan başka ne var?", diye soracağı geliyor. Aynı durum yazılı basın için de geçerli değil mi? Bir dergi satın alıyorsunuz, yarısı reklamla dolu. Reklam sayfalarına para ödüyorsunuz. Yapabileceğiniz tek şey, o dergiyi satın almamak. Peki ya, işiniz, ilgi alanınız bakımından satın almak zorundaysanız? Yapabileceğiniz birşey var mı? Bunlara vb. karşı kişilerin, toplumların savunmasız olmasının önemi yok da, reklam subliminal olunca mı var?

Konunun özü şudur: Subliminal mesajlar subliminal olmadıklarında, yani mesaj doğrudan verildiğinde kişiyi nasıl etkiliyor? Kişi, böyle doğrudan iletilen bir mesajdan etkileniyorsa, subliminal mesajdan da etkilenebilir. Bunda şaşılacak ne var? Cinsel fanteziler kuruyorsanız, kışkırtıcı öğeleri yalnız reklamlarda değil, bulutların biçimlerinde de görebilirsiniz. Dilde de görebilirsiniz, ki Türkçenin "lastik gibi" olduğu bunun için de söylenmez mi? Hangi ortamdaysanız ve kafanızda o sırada ne varsa, nesneleri ve ilişkileri bunların yarattığı ruh haliyle yorumlamaz mısınız? Demek ki, "Apartmanınıza giremeyen zihninize giriyor.", "Bilinçaltımda kim dolaşıyor?" ve "Beynimize tecavüz ediyorlar." sözleri çok abartılı değil mi?

Bence, medyada sublimanal mesajlarla ilgili estirilen rüzgar şu "subliminal mesajı" vermeye yönelik: Size boyun eğdirmenin öyle ya da böyle bir yolu bulunur, diklenmeyin!! - Ve bu "subliminal mesaj" politiktir. (88.227.199.139 07:36, 14 Şubat 2013 (UTC))