Tartışma:Sokollu Mehmed Paşa

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Etnik Köken Hakkında[kaynağı değiştir]

  • 1- Safvet-beg Bašagić (1990). Bosna-Hersek Tarihi 1463-1850, Kastaş Yayınevi. ISBN 978-9-75-2821743 s. 77.

Safvet-beg Bašagić'in orjinal adıyla "Kratka uputa u prošlost Bosne i Hercegovine (1463-1850)" adlı kitabında şunlar yazmaktadır.


" Muvekit'e göre Tavil Mehmet Paşa, Sokullu Ahmet Bey'in oğludur ve bu iddia, Mehmet Paşa'nın düzenleyip imzaladığı vakıfnamesine dayandırılmıştır. Tabii ki Mehmet Paşa babasının kim olduğunu en iyi bilendir. Halbuki Venedikli tarihçiler ve onların ardından giden Zinkeisen gibi yeni tarihçiler, Mehmet'in Trebinye'de doğmuş bir Hıristiyan olduğunu, hatta bir manastırda din adamı olarak görev yaptığını yazdılar.

Biz burada, yukarıda belirttiğimiz vakıfname ile birlikte, Yeniçeri Kanunnamesinden de bir bölüm alarak, acemi oğlan ocağına, Bosna-Hersek'ten kimlerin alınabileceğini ortaya koyarak, İtalyan tarihçilerinin Sokullu'nun kökeni hakkında ortaya attıkları iddiaların mesnetsiz ve değişik olduğunu belirtmek istiyoruz" yazıyor.

--Strickrsss (mesaj) 19:42, 19 Ağustos 2016 (UTC)

  • 2- Safvet-beg Bašagić (1990). Bosna-Hersek Tarihi 1463-1850, Kastaş Yayınevi. ISBN 978-9-75-2821743 s. 46 ve 47.

"Yeniçeri nizamnamesinin içeriği şu şekildedir:"

"Diğer bütün bölgelerden devşirme olarak sadece Hıristiyan çocukjları toplanıp "acemi oğlan" birliğine alınır; buna karşın Bosna'dan, sadece Müslüman çocuklar toplanıp kanun gereği padişah sarayının mahiyetine alınırlar. Fatih, Bosna'yı fethettiği zaman burası büyük itibar kazanmış, halkın çoğunluğu bu büyük güce biat edip Müslüman olmuştur. Bunu gören Sultan haykırdı: "Bu halk hırçın değildir". Sonra Boşnaklara şöyle hitap etti: " Dileyin ne dilerseniz". Onlar ise şöyle cevap verdiler: "Bizim çocuklarımızı da acemi oğlan ocağına alınız". Bu istek nazarı itibara alınarak şu şekilde kanunlaştı: Sünnet olmuş olsun ya da olmasın Bosnalı Müslüman çocuklar, yoklama yapılmadan saraya alınacaklardır. Bu kanunnameyle, saray olsun, sarayın mahiyeti olsun himaye altına alınan Bosnalı Müslüman çocuklar günümüze kadar devlet içerisinde en yüksek makamlara kadar erişmişlerdir." yazmaktadır.

--Strickrsss (mesaj) 19:51, 19 Ağustos 2016 (UTC)

3- Boşnak olduğuna dair bazı kaynaklar: Ahmet Cevdet Paşa, Tezakir 3. Cilt, s. 68 Levon Panos Dabağyan, Osmanlı'da şer hareketleri ve II. Abdülhamid Hân, s. 35 Yılmaz Öztuna, Türk Tarihinden Yapraklar, Sokollu'nun Şahsiyeti Bölümü --Strickrsss (mesaj) 17:17, 19 Ocak 2017 (UTC)

Sokullu değil Sokollu ![kaynağı değiştir]

Sokollu Mehmet Paşa, Bosna'nın Sokol şehrinde doğmuştur. Önadı buradan gelmektedir. Benim fikrime göre "Sokullu" ağız alışkanlığından kaynaklanmaktadır. Bu imzasız yazı Slaewrim (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 3 Eylül 2010

tarihi kaynaklarda isim sokullu olarak geçer![kaynağı değiştir]

arkadaşlar tarihi kaynaklarımızı biraz araştırırsanız.gerçek isminin "Şehit sadrazam Sokullu Mehmet Paşa" olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.

Cagan12 21:28, 23 Şubat 2012 (UTC)

Çok iyi bir devlet adamı olduğu konusunda kimsenin itirazı olmamasına rağmen kendisine rakip olabilecek osmanlı paşalarını kolay harcadığı söylenmektedir donanmanın başına karacıları getirmesinin amacıda bu olduğu ve sonucunda tarihteki kötü yenilgilerimizden İnebahtı deniz savaşını kaybetmemizden sorumlu tek kişidir.

Ancak Büyük devlet adamlığı ve zekasının göstergesi aşağıdaki yazıdan anlaşılabilir

Sokollu Mehmed Paşa yeni bir donanma hazırlamasını istedi. Bunun için çok sayıda malzemeye ihtiyaç olduğunu, kısa süre içinde böyle bir donanmanın hazırlanmasının zor olacağını söyleyen Uluç Ali Paşa'ya, Sokullu;

"Bütün donanmanın demirlerini gümüşten, halatlarını ibrişimden, yelkenlerini atlastan yapabiliriz. Hangi geminin malzemesi yetişmezse gel benden al" demiştir ki, Osmanlı Devletinin o dönemdeki gücünü göstermesi açısından önemlidir.

Sokullu Mehmed Paşa, gönderilen Venedik elçisine de, İnebahtı Deniz Muharebesiyle ilgili olarak

"Biz Kıbrıs'ı almakla sizin kolunuzu kestik, siz İnebahtı'da bizi yenmekle, sakalımızı tıraş ettiniz. Kesilen kolun yerine yenisi gelmez, fakat kesilen sakalın yerine daha gür çıkar." diye cevap vermiştir.195.140.196.2 09:56, 7 Mart 2012 (UTC)

"kolay harcadığı söylenmektedir" nerede duymuş bu söylentileri? Tarih kaynaklarında yoktur bunlar. Belki sonra karalam amaçlı çıkarılmış söylentilerdir. Ayrıca böyle pek iddialı bir edayla "sorumlu tek kişi" ilan etmenin yersizliğini makul ve mantıklı adamlar takdir ederler. En baştaki idareci olduğu için "ilk sorumlu kişidir" denebilir, ama savaşın sonucunun birçok faktörden oluştuğunu ve "tek sorumlu"ların olmadığını akıllı kişiler bilirler. 136.169.136.59 16:30, 22 Nisan 2013 (UTC)