Tartışma:Sözdebilim

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu konuya değinen Türkçe kitaplarda hep "sahte bilim" adı kullanılır. Üstelik "sahte" sözcüğü bu olguyu "sözde"'den daha iyi tanımlıyor. Konu başlığı "sahte bilim" olarak değiştirilmeli. Eğer mantıklı bir itiraz gelmezse değiştiriyorum.--Kuz 22:36, 27 Mayıs 2008 (UTC)

  • Bence sözde sözcüğü daha uygun--Düşünenadam 22:37, 27 Mayıs 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Aslında sahte bilim de, sözdebilim de TDK sözlüğünde yok... Türkçe literatüre şahsen aşina değilim; birçok kaynakta sahte bilim olarak geçir demişsiniz, örnek verebilir misiniz? Eğer örnekler çoğalırsa elbette değiştiririz ismi sorun değil; önemli olan kaynakların kullandığı terimi seçmek ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 22:40, 27 Mayıs 2008 (UTC)
  • Google aramalarında sözdebilim için 4100 sonuç çıkarken sahtebilim için 9 sonuç çıkıyor.Siz hangi Türkçe kitapları kaynak gösterebilirsiniz, iddianızla ilgili olarak,sayın Kuz?--Düşünenadam 22:43, 27 Mayıs 2008 (UTC)
1 tane kaynak: Sözde bilim (Ahmet Cevizci, Felsefe Sözlüğü, Paradigma, İstanbul, 2000, s. 878) Takabeg ileti 22:54, 27 Mayıs 2008 (UTC)
Evet bir yanlışlık var; dikkat ederseniz sahte bilim; sahtebilim değil; bir de öyle tarayın, ben de orada yanlışlık yapmışım. Prof. Dr. Carl Sagan'ın tübitak tarafından Türkçe'ye çevrilmiş kitabı "Karanlık Bir Dünya'da Bilimin Mum Işığı"'nda bu olgu sahte bilim olarak geçer(örenek; 15.sayfada) Yine Carl Sagan'ın başka kitabı Kozmos'da da aynı şekilde çevrilmişti(biraz taradım ama sayfa veremiyorum, bulamadım). Özgen Ersan'a ait "Gizem Tutkusu Korumasında Sahte Bilim" adında bir kitap var. Bilim kitaplarıyla ilgili olmama rağmen ve sahte bilim ile sıklıkla karşılaşmama rağmen "sözdebilim" sözcüğüne ilk kez burada rastladım.--Kuz 23:39, 27 Mayıs 2008 (UTC)
Tübitak'ın popüler bilim kitaplarından birisinin Türkçe ismi de şöyle: "Yanlış Yönde Kuantum Sıçramalar: Gerçek Bilim Nerede Biter ve Sözdebilim Nerede Başlar" - Charles M. Wynn - Arthur W.Wiggins [1]. Nitekim aynı kitabın promosyonda kullanılan resmî açıklamasında da sözdebilim tabiri kullanılmış[2]. Anladığım kadarıyla Tübitak'ın bu konuda resmî bir tercihi yok; çevirmenlere göre değişiyor. Ayrıca Bilim ve Sanat Kitabevi'nin Çoğulculuğun Kuramcısı:Lakatos eserinin resmî açıklamasında da sözdebilim sözcüğü tercih edilmiş:[3]. Ayrıca internetteki birçok sözlük, örneğin popüler seslisözlük tarafından da pseudoscience karşılığı olarak verilmiş: [4], [5]... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 23:52, 27 Mayıs 2008 (UTC)
İnternette daha da araştırınca sözde bilim'in sahte bilim'den daha popüler olarak kullanıldığı görülüyor. Benim karşıma hep sahte bilim çıkageldiği için popüler kullanımın o olduğuna dair yanlış bir kanıya kapılmışım . Konunun adı sözdebilim olarak kalmalı.Bu imzasız yazı Kuz (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bilimsel Eleştiri Kısmı İle İlgili Düzenleme[kaynağı değiştir]

Buna karşı makale yazarı bilim insanının göstereceği tutum bunun, kendisine yönelik kişisel bir saldırı olduğunu düşünmek değil eleştirileri mantık ve deneyler süzgecinde değerlendirerek varsa karşı argümanlarını ortaya koymak veya bulgularını yeniden gözden geçirmektir. Sözdebilime yönelik eleştirilerden biri sözdebilim taraftarlarının eleştirel düşünceleri kişisel saldırı olarak gördükleri, eleştiri sahibi bilim insanlarını statükonun destekleyicileri, yeni fikirlere düşman veya kendilerine yönelik bir komplo içinde olarak değerlendirdikleri, bilimin kendi bilgilerine nüfuz edebilecek yeterlilikte olabileceğini gözardı etme eğiliminde oldukları buna karşılık eleştirileri sahiplerinin iddilarını mantıksal veya deneysel bir temelde değerlendirmedikleri yönündedir.

Birincisi bu kısmın kaynağı yok. Bu tanımın sebebi nedir? Nereden alınmıştır? Kimin tespiti ve araştırmasıdır? Bu sorulara cevap verilene kadar, bu kısım tam bir yorumdur. Yorumun yeri, benim fikrime göre Vikipedi değildir.

Ayrıca bu paragrafta belirtilen durum, bir psikolojik analizdir. Ama taktir edilir ki bunun konuyla ilgisi alakası yoktur.

Sonuç olarak Bilimsel Eleştiri kısmı tamamen uydurmadır ve yorum içermektedir.

Üç ihtimalden biri uygulanmalıdır:

1-Uygun bir şekilde değiştirilmeli. 2-Bu fikrin açıklandığı kaynak belirtilmelidir. 3-Bu bölüm kaldırılmalıdır.