Tartışma:Payas

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Evet,sonunda PayasTellak (mesaj) 13:02, 17 Şubat 2013 (UTC) ilçe oldu ve yok olmaktan kurtuldu

Payas Dağı Yaylağı'nın Özellikleri[kaynağı değiştir]

Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde Payas Dağı Yaylağı ile ilgili bilgiler veriyor. Ancak, bu bilgilerin, bugün neye karşılık geldiğini bulmak benim için zor. Payas'ı iyi bilen birinin yardımına ihtiyacım var. Böylece maddeye ekleyebiliriz. Öncelikle Evliya Çelebi'nin Payas Dağı Yaylağı ile ilgili verdiği bilgileri paylaşıyım, daha sonra da merak ettiğim soruyu soruyum?

Payas Dağı Yaylağı'nın Özellikleri
İsim almasının sebebi: Beyaz Dağı'ndan bozulma Payas derler büyük bir yayladır. O bölgelerde olan Türkmen ve Araplardan 200 bin insan, on kere yüz bin koyunlarıyla Kuyruk yıldızı yani Ülker yıldızı doğunca altı ay bu yaylalarda temiz hava alır, zindelik ve tazelik kazanıp döl döş sahibi olurlar. Nice bin âbıhayattan haber verir akarsuları vardır ki her biri cana can katan yayla ve tatlı sulardır.
Bu şehrin halkı gâyet garip dostudur, Oğuz tâifesi, saf ve temiz kalpli halkı vardır. Gayet musallî (namazını kılar), inançlı, dindar ve derviş huylu adamları vardır.
Yiyeceklerinin ve içeceklerinin beğenilenlerinden; beyaz ve has ekmeği, yaylasında pişi lavaşa yufka ekmeği, üzümü, inciri ve turuncu... beğenilir ama yaylalarında kışa yakın bir üzümü olur, bir diyara mahsus değildir.
Toplam 7 adet yayla vardır. Her birinde birer çeşit özellik vardır. Evvelâ,
Sürmeli Yayla’da aslâ vebâ olmaz. Habîb-i Neccar Hazretleri nice zaman bu yaylada kalıp halkı dine davet etti. Zira peygamberdir demişler ve ihtilaf etmişler. Onların duâsı bereketiyle bu Sürmeli Yayla'da asla vebâ olmaz.
Göktepe Yaylası, gâyet yüksek ve büyük yayladır. Burada bütün hayvanları asla hastalık vurmaz.
Çatalağaç Yaylası, burada asla sıtma olmaz. Halkı gayet sağlam vücutlu olur.
Fındıklı Yayla’da kesinlikle yılan, çıyan, akrep ve diğer zehirli haşerat olmaz.
Şolgay Yaylası, orada hiçbir zaman hırsız ve yol kesici olmaz. Zira Şolgay Sultan, Cüneyd-i Bağdadi Hazretlerinin baş halifesidir. Bu yaylada gömülü olduğundan asla haramî olmaz. Bir kimse komadığı şeye el uzatsa, eli kurur kalır. Denenmiş olduğundan bu yaylada hiç haramî ve yol kesici yoktur. Herkesin malları meydanda açıkta durur. Hiçbir kimsenin el uzatmaya gücü yetmez.
Sencen Yaylası, burada cüzzam ve miskin varsa Allah-u Teala'nın emriyle 6 ayda âbıhayat suları özelliğinden vücudu sağlığına kavuşup cüzzamlının vücudu beyaz inci gibi olup yeniden can bulur. Zira Hazret-i İsa'nın, annesiyle Nablus şehrinden buraya gelip bu yaylada kaldığı mübarek makamı ziyaret yeridir. Hazret-i İsa'nın havarisi Şem'un-u Safa Hazretleri, Mısır'ın Behnisa şehrinden seyahat ederek bu yaylada Hazret-i İsa makamını ziyarete geldi ve seyahat ederek bu yaylada Hazret-i İsa makamını ziyarete geldi. Burada da Şem'un-u Safa'nın makamı vardır. Peygamberlerin gözdesi bir yer olduğundan içtikleri tatlı sulardan cüzzamlı hastalar içseler Allah'ın emriyle şifa bulurlar. Herkesin bildiği, bütün insanların ziyaret ettiği yerdir. Bazı Frenkler, tarihlerinde, bu yaylada Hazret-i İsa ve Şem'un-u Safa'nın yüce makamları olduğunu işitip İskenderun'dan kalabalıklarla bu yaylalara gelip ziyaret edip, havasından nasiplenirler. Kısacası ibret verici, görülmeye değer büyük yaylalardır. (Seyahatname'nin Seyit Ali Kahraman ve Yücel Dağlı tercümesinden)

Sencen Yaylası'nın adının zamanla Sincan Yaylası'na dönüştüğünü anlıyorum. Ancak Sürmeli Yaylası'nda internette aradım bulamadım. Yukarıda adı geçen bazı yaylaları internette arayıp tespit etmek mümkün, ama bazılarının adı Seyahatname'den başka hiçbir yerde geçmiyor. Bu bilgileri Vikipedi maddesi haline getirmeme ve bahsi geçen yaylaları tespit edip fotoğraflarını yüklememe katkıda bulunacak Payas'tan birisi var mı?-- İskenderBalas💬 12:12, 14 Ekim 2015 (UTC)