Tartışma:Noel

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

24 Aralık mı, 25 Aralık mı?[kaynağı değiştir]

Noel, dünya genelinde 24 Aralık´ta başlayıp kutlanmaktadır. Buna Almanca, Vikipedi´nin ilgili sayfasında da (Weihnachten) rastlamak mümkündür. Diğer dilleri kontrol etmedim ama bu konuda doğru bilginin sunulabilmesi için katkı yapan kullanıcıları bu sayfalara bakmaya davet ediyorum. Saygılar--Cologne6.

  • Yeniden inceledim. 24 Aralık Noel arefesiymiş. Hatamdan ötürü özür dilerim----Cologne6.
Selam. Bence özür dilemenize gerek yoktur. Fiilen günümüzde 24 Aralık'ta kutlanıyor. Bu bayram 24 Aralık akşamından başlıyor. 25 Aralık'ta evlerinde. Mesele bu bayram için uyguladıkları takvimde. İyi çalışmalar. Takabeg 15:02, 21 Aralık 2007 (UTC)
Ek bilgi: Aslında müslümanlar da kutlarlar. Mesela, Suriye'de hem Katoliklerinki hem de Ortodokslarınki resmî tatil. Tatil olmayınca özellikle Hıristiyanlar değil özellikle Müslümanlar şikayet ederler (örneğin yanlış hatırlamıyorsam 2000'de Ortodokslarınki Katoliklerinkiyle birleşince....) Takabeg 15:09, 21 Aralık 2007 (UTC)
Tatil olsunda yatalım mantığını kutlama ile karıştırma. Tatil yapıcaz 24 ünden 2 sine kadar deseler Türkiye'de de herkes kutlar senin görüşüne göre. Sezerpal 10:17, 28 Aralık 2007 (UTC)
Sırf tatili isteyenler var elbette. Şahısen de öyleleri tanıyorum. Ancak gerçekten peygamber İsa'ya da önem veren müslümanlar da var. Bu inanç meselesidir. Sen burda kötümsel açıklama da yapamazsın. Örneğin Türkiye'de mevlit resmi tatil değil. İslamcı ve dindar arkadaşlarımız Hz. İsa'nın doğum günü kutlamak için resmi tatili yapan ülkeler varken biz Hz. Muhammed'in doğum günü kutlamak için resmi tatili yapmıyoruz. derler. Bunlar resmi tatil yapılsın evde yatalım zihniyetleriyle mi diyorlar? Bunu da düşün. Takabeg 10:32, 28 Aralık 2007 (UTC)

24 aralık arifesi, 25 aralık kendisi.88.239.68.90 19:32, 28 Aralık 2011 (UTC)

Hangisi daha uygun?[kaynağı değiştir]

"Noel'in dini anlamını yitirme ve ticarileşme endişesi" başlığı kulağa sanki noelin kendisi endişeleniyormuş gibi geliyor. Bence "Noel'in dini anlamını yitirmesi ve ticarileşmesi endişesi olmalı". İyi çalışmalar. --Abuk SABUK 00:34, 24 Aralık 2007 (UTC)

Ticarileştirilmesi nasıl? Tüketim toplumunun katalizörü yapılması v.s. Sezerpal 10:18, 28 Aralık 2007 (UTC)

Lütfen özen[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar Noel maddesi son günlerde çok fazla değişikliğe uğradı. Değişiklik adedidin fazla olması maddelerin gelişmesi açısından çok faydalı ama bazı hususlara lütfen dikkat edelim.

  • Öncelikle yapılan değişikliklerin bir kısmının Türkçe'si çok bozuk. Yazdıklarımızı kaydetmeden önce lütfen okuyalım.
  • Ansiklopedik bir yazıda parantez içerisinde gereksiz açıklamalar yapmak çok uygun değil. "Yusuf'un kimle karıştırılmaması gerektiği", "putperestin ne demek olduğu", "31 Aralık'ın ne olduğu" gibi. İlgili sözcükleri çift köşeli parantez içine alırsınız, merak eden bakabilir.
  • Taraflı ve kahvehane tarzı ifadelerden kaçınalım ve daha yuvarlak ifadeler kullanalım lütfen. "İddia edilir", "İslamiyet'e göre şöyledir" vb. İyi çalışmalar. --Abuk SABUK 03:51, 27 Aralık 2007 (UTC) >> Hocam, bu kahvehane tarzı lafına kırıldım Sezerpal 10:00, 27 Aralık 2007 (UTC)
Ve doğruluğunu tekrar kontrol ettikten sonra ilave edelim. Takabeg 05:56, 27 Aralık 2007 (UTC)
Nasıl olsa stil tarafını daha iyi bilenler var diye yazıyoruz. Ama çatur çutur da silmeyin sizde. Aşağıya Abuk a attığım mesajı paste ediyorum. Sezerpal 08:34, 27 Aralık 2007 (UTC)

"Noel başlığında benim yaptığım son ilave veya değişiklikleri sanki vandal gibi kabul edip iptal etmişsin. Bu hareket insanları Viki den soğutur haberin olsun. 1) Roma imparatorluğu denince Sezar sonrası Augustus dönemi ile başlayan kısım anlaşılır. Romalılar bundan önce (yani cumhuriyet döneminde) putperest değilmiydi? 2) Putperest kelimesini ayrı bir başlıkta açıp Pagan, müşrik anlamını da vurgulayabilirdin silmek yerine. 3) İslam da Noel mantıksız, Müslüman ülkeler de denemez laik oldukları için. Hrıstiyan olmayan topluluklarda Noel denebilir belki. Onu da düzeltmek gerekir, ben yazar bozar olmayayım, sen yap istersen." Sezerpal

Hazreti Hz. / Saint St.[kaynağı değiştir]

Bu Hz. hitabının kullanılmaması konusunda görüş birliği var demiştiniz. Ama St. Paul diye geçiyor ing. versiyonda gördüğüm kadarı ile. Bu karar bizim yerel laik viki nin mi? Yoksa evrensel mi? Hz. diye tanınan bir çok kişi bu olmadan karıştırılabilir bence. Mesela Hz. Meryem ile evlendiği iddia edilen Yusuf, Hz. Yusuf gibi. Sezerpal 08:58, 27 Aralık 2007 (UTC)

Merhabalar. Vikipedi'lerin uygulamaları kendilerini bağlar. Başka uygulamalarda yanlış yapılan bir konudan kendileri sorumludur. Daha önce bunun tartışması yapıldı, bulabilirsiniz çeşitli yerlerde örneğin; Tartışma:Muhammed bin Abdullah. tr:wiki'de St. ve ya Hz. gibi taraflı ifadeler bulundurulmamakta. Gördüğümüz yerde çıkarıyoruz. Siz de böyle yaparsanız seviniriz. Saygılar.Sağlamcıileti 09:03, 27 Aralık 2007 (UTC)
Ooo.. baya tartışılmış konu zaten. Neyse, öyle olsun madem. Zaten Hz. sadece Türkiye ve Pakistanda kullanılıyor bildiğim kadarı ile. Araplar da direk Muhammed diyor, sonuna sav duasını ekler okuyan. Selamlar, Sezerpal 09:59, 27 Aralık 2007 (UTC)

Büyük Konstantin[kaynağı değiştir]

Madem Hz. v.s. gibi lakaplar kullanılmıyor Büyük Konstantin yazan yerlerin birinci Konstantin veya İmparator Konstantin şeklinde değiştirilmesini teklif ediyorum. Sezerpal 08:20, 28 Aralık 2007 (UTC)

Büyük Konstantin olsun I. Konstansin hangisi kullanılsa 'bence' sorun değil. İç bağlantıyla kim olduğu anlaşılıyor. Ayrıca şu an I. Constantinus olarak kayıtlı olduğu için bu maddedeki kelimeyi değiştirmeden önce o maddenin başlığı değiştilmei ya yönlendirme ilave edilmeli. Diğer arkadaşlarımıza da sormayı da unutmayalım. İyi çalışmalar. Takabeg 09:13, 28 Aralık 2007 (UTC)

Hıristiyanlık'ta Bayramlar'a bağlamak[kaynağı değiştir]

Ben Vikipedi'de yeniyim. Ayrıntılı ve iyi yazılmış Noel yazısı gördüğüme göre 'Hıristanlık' alındaki 'Bayramlar' başlığına henüz bağlamış değil. Birisi bunu yapabilir mi?--Esenlik 19:43, 15 Kasım 2008 (UTC)