Tartışma:Nightwish/arşiv1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gothic metal[kaynağı değiştir]

En saygın metal müzik sitesi metal-archives Nightwish'in gothic metal yapmadığını söylüyor; http://www.metal-archives.com/band.php?id=39

Sitede "Nightwish isn't a goth metal band." gibi bir ifade geçmiyor. Bu yüzden kaynak geçersiz.--Nazzzz 15:24, 12 Temmuz 2008 (UTC)
Tam tersine; Nightwish'i gothic metal olarak gösteren 6 kaynağın 5'i albüm kritiği ve geçersiz olması gerekenler bunlardır. Albüm kritkleri bireysel yazılardır. Metal-archives'de ise Nightwish'in türü "Operatic/Symphonic Power Metal" olarak gösteriliyor. Eğer herhangi bir gothic metal öğesi taşıdığı düşünülseydi bu türün yanında o da yazılırdı. Metal-archives'in işleyişi böyledir. Bu sitede "şu grup şu metal türünü yapmaz" gibi bir ifade kullanılmaz--Kuz 15:30, 12 Temmuz 2008 (UTC)
"Bireysel" dediğiniz albüm kritikleri bu konuda uzman kişiler tarafından yazılmıştır. Buna göre grubu "Operatik/Senfonik Power Metal" ile etiketleyen metal-archives'in de geçersiz sayılması lazım. Çünkü grubun bu türü yaptığı da onların kişisel görüşü oluyor.--Nazzzz 15:40, 12 Temmuz 2008 (UTC)
Metal.archives'de kararlar toplu alınır. Kritikler ise "adı üzerinde -kritik-" öznel yazılardır; öznel... Herşeyi geçtik; bana Nightwish'in müziğinin neden gothic metal olarak adlandırılması gerektiğini müzikal verilerle açıklar mısınız?--Kuz 15:44, 12 Temmuz 2008 (UTC)
Öncelikle erkek brutal vokal ve kadın temiz vokalin birarada kullanıldığı bir gruptan bahsediyoruz. Once ve Dark Passion Play'e baktığımızda söz ve müziklerde karanlık bir atmosferin hakim olduğu görüyoruz. Her ne kadar Anette bu tarife çok fazla uymasa da Tarja'nın imajı ise gotik diyebileceğimiz şekilde. Epica, Lacuna Coil ve Within Temptation ile sık sık karşılaştırılmaları da cabası. --Nazzzz 15:56, 12 Temmuz 2008 (UTC)
erkek brutal vokal; - gothic metal growling kullanır ama yine de brutal var mı gerçekten? Örnek parçalar verebilir misiniz?
Nightwish'in müziğini "karanlık" olarak nitelemenin absürdlüğünü geçtim; Emperor'un söz ve müzikleri eminim daha karanlık bir atmosferdedir ve bu grup senfonik öğeler kullanmasının yanısıra Nightwish'ten çok daha agresif; Emperor'a da mı gothic metal diyeceğiz?
Tarja'nın imajı Umarım Tarja'nın görüntüsü/giyiminden bahsetmiyorsunuzdur; müzik türünü bu kadar basite indirgiyor olamazsınız.http://tr.wikipedia.org/wiki/Tart%C4%B1%C5%9Fma:Nightwish
Evet, Epica ve Lacuna Coil'e benziyor ama bu iki grubun türü -aşağıda açıklayacağım nedenlerle- Nightwish'ten gerçekten çok farklı.
Ben nedenlerimi söyleyeyim; 1- Müziklerinde major gamlar ağırlıkta ki gothic metal minör gam ağırlıklıdır. 2- Söylediğinizin aksine müziklerinin karanlık veya karamsar(bunu siz söylemediniz ama gothic metal öğesidir) hiçbir yanı yok. 3- Nightwish'in müziği agresif değildir. 4-Nigtwih'in gitar rifleri çok basit ve sıradandır(bu kötüleme değil, açıklama) Oysa gothic metalde -senfonik metalin aksine- gitar rifleri oldukça önemlidir.--Kuz 16:22, 12 Temmuz 2008 (UTC)
"Beauty and the Beast" (Angels Fall First), "The Phantom of the Opera", "Slaying the Dreamer" (Century Child), "Wish I Had an Angel", "Planet Hell", "The Siren", "Romanticide" (Once), "Poet and Pendulum", (Dark Passion Play) growling vokal kullanılan şarkılar. "Tarja'nın imajı" derken tabiki sadece kadının giyiminden bahsetmiyordum. Zaten ben bunu ana referans olarak belirtmedim. "Amaranth" ve "7 Days to the Wolves" hariç Once ve DPP'deki şarkılar karanlık, diğer albümlerden de örnek verebilirim ancak "gotik metal" olduğunu söylediğim albümler Once ve DPP. Agresif değil sözü için "Romanticide", "Master Passion Greed", "Poet and Pendulum"un "Dark Passion Play" kısmı diyorum. Çok basit ve sıradan dediğiniz rifler "Whoever Brings the Night" için ne kadar geçerli bilmiyorum. Nightwish'in sadece gotik metal yaptığı iddia etmiyorum, sadece oldukça etkilendikleri türler arasında gotik metal'in de olduğunu savunuyorum. O yüzden gotik metal kalabilir,--Nazzzz 16:44, 12 Temmuz 2008 (UTC)
Whoever Brings the Night ; http://www.911tabs.com/link/?5244409 Benim bahsettiğimde tam olarak böyle bir rifti; basit ve sıradan. Öznel bir yorum da değil, tabda göründüğü gibi nesnel bir şekilde karşımızda.
Wish I Had an Angel veya Beauty and the Beast’de growling vokal yok? Şarkılardaki erkek vokali growling olarak niteliyor olamazsınız değil mi? Aşağıda vereceğim şarkı örneklerine bir göz atın growling vokal için.
Verdiğiniz örnek parçalardan bazılarını dinledim; gothic metal ile tek ortak noktası bayan vokal/klavye kullanımı. Şarkıları karanlık veya karamsar olarak nitelemek ise gülünç olurdu. Dolayısıyla Nightwish’in yaptığı türler arasına gothic metal eklenmesi gerçekten çok yanlış. Ama anladığım kadarıyla gothic metalin tam olarak ne olduğu konusundaki bilgileriniz yanlış ve gördüğüm kadarıyla da gothic metal sayfasını Türkçe’ye çeviriyorsunuz. Bunun ardından (gothic metal konusunda bilgilendikten sonra) eminim daha akılcı bir şekilde tartışabiliriz.
Ben de size tipik gothic metal parçaları önereyim, yardımı olabilir; Euphoria – Sirenia; Cry for the Moon – Epica; Angellore, My Lost Lenore, Evenfall – Tristania; Swamped – Lacuna Coil--Kuz 17:46, 12 Temmuz 2008 (UTC)

Grubun metal grubu olduğundan söz ediliyor, türleri arasında senfonik ve power metal gösteriliyor ama tanımında rock grubu deniyor. Tanımı metal grubu olarak değiştirmiştim ama "metal zaten bir rock müzik türüdür" denilerek bu değişiklik geri alındı. Bu mantıkla bütün metal müzik gruplarına "..bir rock grubudur" denmesi gerekecek. Diğer vikicilerin görüşlerini alabilir miyim? --Kuz 14:32, 26 Kasım 2008 (UTC)

Vallah bence metal olarak tanımlanması daha iyi. Tabii ki metal bir rock türüdür, ama madde daha spesifik olması gerekiyor çünkü rock çok geniş bir kapsama sahiptir, yani Nightwish bir rock grubudur, ama yani hangi rock türünden bahsediliyor? Akustik mi? Punk mı? Bilmem ne mi? İşte hangi rock türü olduğunu bilmemiz gerekiyor. Runningfridgesrule 14:39, 26 Kasım 2008 (UTC)
Üstteki gerekçeye göre Rock olan tarzları da Blues olarak değiştirmemiz gerek. Mantık hatalı bana göre. --W İleti 20:12, 20 Şubat 2009 (UTC)

Valla düşündüm de en iyisi bir tarz belirmeden "müzik grubudur" diyelim. Grubun yaptığı müzik tarzı hakkında daha açık ve ayrıntılı bilgi zaten ikinci cümlede veriliyor, bu durumda tekrarlamaya da gerek yok, bence.--ѕησω ωнιтє qυєєη ιℓєтι 13:59, 21 Şubat 2009 (UTC)

Bütün gruplara sadece "müzik grubudur" diyelim öyle mi? --Kuz 21:19, 21 Şubat 2009 (UTC)
Grubun tarzı değişim göstermeseydi, hep senfonik power metal yapsaydı haklıydınız. Ama grup hep senfonik power yapmadı, o yüzden senfonik power metal grubudur demek eksik bilgi olacaktır. "Finlandiyalı 1997-2001 arası power metal, 2002 ve sonrası senfonik power metal grubudur" da çok uzun ve yavan bir tanım olacağından ikinci cümlede gerekli bilgi verildi. Bu yüzden değişikliği geri alıyorum.--ѕησω ωнιтє qυєєη ιℓєтι 13:18, 23 Şubat 2009 (UTC)
Cevabı bu kadar basit bir sorun... Olabilecek en uygun tanım... Baktık "rock grubu" olmuyor o halde "müzik grubu" diyelim. Ne ki bu?--Kuz 14:22, 23 Şubat 2009 (UTC)

"The Metal Observer, albümünün “grubun sonraki albümlerine göre çok zayıf olduğunu” belirtti" ve "Turunen'in daha şan eğitimi almamış olması ve parçaların akustik tabanlı olması nedeni ile, ilk albüm bu tarzdan biraz uzak bir çalışmadır." iddialarının kaynaklarında bir hata var. Şu anda "9" numaralı kaynak.--Kuz 16:01, 28 Kasım 2008 (UTC)

Düzeltildi. Uyarınız için teşekkürler.--ѕησω ωнιтє qυєєη ιℓєтι 17:22, 28 Kasım 2008 (UTC)
Arkadaşlar Madonna maddesinden gördüm ve hoşuma gitti ben de logoyu isim yerine koydum ve bence güzel. Madonna'da oluyorsa burda neden olmasın?? --Maniaqq 16:11, 11 Şubat 2009 (UTC)