Tartışma:Ne mutlu Türk'üm diyene

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Aybeg tarafından 4 ay önce Bu cümlenin anlamı Türk olmak vs. değildir. başlığına
Vikiproje Türkiye (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Siyaset (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Başlıksız[kaynağı değiştir]

Benim eklediğim değişiklik niçin reddedildi anlamıyorum. Burada sözün Atatürk milliyetçiliğinin mottosu olduğu ve ne amaç içerdiğine dair bir yazı yerine bianet gibi Atatürk karşıtı bir web sitesinden kaynak alınıyor oluşu gerçekten düşündürücüdür. Bu tarafımca Vikipedi'nin tarafsızlığına zarar vermektedir. — Bu imzasız görüş 21.32, 23 Kasım 2013 (mesajkatkılar) tarafından 88.235.165.68 (UTC) tarihinde eklenmiştir.

Bu cümlenin anlamı Türk olmak vs. değildir.[kaynağı değiştir]

Bu cümle yıllardır cımbızlanarak anlamından koparıldı ve bambaşka bir hâle sokuldu. Söz konusu cümlede ne denilmek istendiğini anlamak için öncesinde neler söylendiğine dikkat etmek gerekiyor. Atatürk 29 Ekim 1933'te Cumhuriyet Bayramı kutlamasında şunları söyledi:

"Ne mutlu Türk'üm diyene!" cümlesinin öncesi çok önemli. Atatürk Cumhuriyet'in başarılarından söz ediyor ve diyor ki "Ne mutlu Türk'üm diyene," yani artık şükürler olsun ki "Türk'üm," diyen herkes bu başarılardan gurur duyabilir; Balkan, I. Dünya vs. savaşlarının yenilgi dolu günleri sona erdi. Sonuç olarak "Ne mutlu Türk'üm diyene!" cümlesi, "kendisini Türk hisseden herkesin Türk olduğu" veya "Türk olmanın sevindirici bir şey olduğu" gibi anlamlara gelmesi için söylenmiş bir söz değildir. Söz konusu cümle bağlamından koparıldığı için tamamıyla alakasız yerlere çekilmiştir. Dolayısıyla "Ne mutlu Türk'üm diyene!" cümlesi bir özdeyiş hâline getirilerek Türkçe ve yabancı kaynaklarda dezenformasyon yayılmıştır. – Aybeg 06.38, 27 Aralık 2023 (UTC)Yanıtla