Tartışma:Mustafa Kemal Atatürk/Arşiv 3

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Atatürk'ün vasiyeti :

"Atatürk vasiyetinde 'İş Bankası'ndaki yüzde 28 hissemin yönetimini CHP'ye veriyorum. Buradan elde edilen gelirler Dil ve Tarih Kurumu'na verilsin. Ayrıca İsmet İnönü'nün çocuklarına tahsil parası verilsin. Yakınlarım, kız kardeşim ve manevi kızlarıma belli bir miktarda para ödensin' demişti. daha fazla bilgi için : http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=177467


lütfen

lütfen burdaki korumayı kaldırın çünkü bu siteye sadece üyeler girmiyor ve herkesin bilgi edinme hakkı var ve ülkenin kurucusu yüce önderin hayatını göremiyorlar bu son derece yalnıştır yalnışlıkları düzeltmek bizim görevimiz değilmi ve hep birlikte bu yalnışlıkları düzeltebilriz bu yüz kızartıcı engellemeyi derhal kaldıralım ve bu günlerde herkesin daha bir yürekden savunması gereken kemalizmin kurucusunu tüm insanların görmesini sağlıyalım

  • koruma, sadece kayıtlı olmayan kullanıcıların madde üzerinde değişiklik yapmasını engeller, görmelerini ve yararlanmalarını değil.. --kibelemesaj 20:53, 1 Ocak 2008 (UTC)
  • biri silip kaçıyor geri alınma yapılmasın diye eğer 4 günlük kullanıcı olursanız muhtemelen sorun yaratmadıkça değişiklik yapabilirsiniz --Semih Sevinç 20:51, 13 Ekim 2008 (UTC)

Atatürk'ün resmi orijinal değil

  • Büyük Atatürk'ün en sevdiğim resimlerinden bir tanesini maddenin başına koyan arkadaşı kutluyorum.Ancak bu resim orijinal değildir.29 Ekim 1933'te çekilen orijinalinde Büyük Gazi'nin yakasında bir altıoklu mendil vardır.Bu,onuncu yıl kutlamalarına özel bir mendildir.Ancak birileri tarafından bu resim kullanılırken altıok yok ediliyor.Niçin yapılıyor bu?Yoksa birileri Atatürk'ün CHP Genel Başkanı olduğunu unutuyor mu?Acaba böyle göstermek işlerine mi geliyor?Ya gerçek resmi kullanın ya da bu resmin yerine bir başka resim koyun buraya.İktidar partisi kongresinde genel başkanlarının resminin yanına Büyük Gazi'nin bu resmini asıyor ancak o da montajlı,yüreği yeten,onun CHP Genel Başkanı olduğunu kabul eden ve buna itirazı olmayan gerçek resmi buraya koymalı,altıokla birlikte. Volki16 18:55, 22 Ocak 2008 (UTC)


  • O resmi Commons'a yükleyen de, maddenin en başına koyan da benim. Bu yüzden bu soruyu ben cevaplamalıyım sanırım:

Kutlamalarınız için teşekkürler; fakat yaptığınız suçlama tarzındaki sorular beni rahatsız etti. Yani bu kadar saldırgan olmanın ne gereği var acaba? Neyse, konuya dönersek. Evet, resmi ben yükledim; ama oradaki CHP mendilini ben yok etmedim, bunu bilesiniz. İlgili fotoğrafı renklendiren kuruluş böyle uygun görmüş. Eğer istediğiniz gibi bir resim bulursanız, Viki'ye kurallara uygun istediğiniz resmi yükleyebilirsiniz.

Bunun ardından yazılanlar ise ilginç. Şunu belirtmek isterim ki, burası siyaset yapma yeri değil diye düşünüyorum. Yazdıklarınız bana çok hamasi sözler (TDK'ya göre hamasi) gibi geldi. Bize Atatürk'ü, Atatürkçülük'ü, Türk olmayı, "Ne Mutlu Türk'üm Diyene!" sözünü siz mi öğreteceksiniz? Yapmayın rica ederim... --Dsmurat 19:21, 22 Ocak 2008 (UTC)

  • Atatürk'ün çok sevdiğim bu resmini orijinal hali ile buraya koyuyorum.Boynunda altıok olanını.Ayrıca suçlama sözkonusu ise bunu asla daha önceki resmi koyan arkadaşa yapmadım.Atatürk'ün resimleri ile oynanması beni ve benim gibi birçok insanı rahatsız etmekte.Resimlerle oynayan kişileri kasttettim.Volki16 15:19, 10 Şubat 2008 (UTC)
Selam. Renklendilmiş resimleri oraya koymazsak daha iyi olur. Hangisi original olursa renklilerin "yayap" kokusu var. Siyah beyaz olsun. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 15:38, 10 Şubat 2008 (UTC)
Şimdilik tartışmasız siyah-beyaz resim ile değiştiriyorum. İyi çalışmalar. Takabeg 15:50, 10 Şubat 2008 (UTC)
  • Renkli resim kalmalı.Volki16 16:12, 10 Şubat 2008 (UTC)
Madde başındaki resmi değiştirdim. Atatürk'ün elinde sigara olan, görece kötü bir açıyla ve duruşla çekilmiş sıradan bir fotoğraf olduğunu düşünüyorum. Bu resim daha güzel. Khutuckmsj 10:07, 14 Şubat 2008 (

Atatürk

Selam. Atatürk maddesini siyasi konusunu vermememiz gerekiyor. Anlarsınız herhalde. Resim konusunda karşı çıkanlar varken sorunsuz olanı getirmemiz uygundur. İyi çalışmalar. Takabeg 16:04, 10 Şubat 2008 (UTC)

atatürk başlığı

burada taraflılık yok.Atatürk CHP genel başkanıydı.Bu tarihi bir gerçek.Rahatsız olanlar istedikleri kadar rahatsız olabilirler.Tablo yapmaya çalışıyorum.Tabloyu silmeyin lütfen. Volki16 16:06, 10 Şubat 2008 (UTC)

CHP'cilik ve Renkli resimler

Tekrar selam. Atatürk hayatının son yıllarında CHP'yi sevmiyordu. Bu da tarihî bir gerçektir. Yine kendisinin CHP genel başkanlığını yapmış olması da gerçektir. Elbette mevcut kutuya ilave edebilirsiniz. Siyasi propaganda havasını vermediği müdetçe karşı çıkma niyetim yoktur. İyi çalışmalar. Takabeg 16:12, 10 Şubat 2008 (UTC)

P.S. Fazla renkli resimleriyle madde doldurulsa gerçekçi olmaktan çıkacaktır. Original varsa original siyah-beyaz tercih edelim. Takabeg 16:12, 10 Şubat 2008 (UTC)

burada taraflılık yok.Atatürk CHP genel başkanıydı.Bu tarihi bir gerçek.Rahatsız olanlar istedikleri kadar rahatsız olabilirler.Tablo yapmaya çalışıyorum.Tabloyu silmeyin lütfen. Volki16 16:06, 10 Şubat 2008 (UTC)

  • O kadar saçma sapan bir bahaneki bu Atatürk CHP'yi sevmiyordu..Nerden biliyorsun sevmediğini??Hem böyle olması onun genel başkan olduğu gerçeğini değiştirmez.lütfen müdahale etmeyin.
  • Tabloyu kendi deneme sayfanızda oluşturun. Sonra arkadaşlarımızın fikirlerini alın ve kabul görüldüğünde yapıştırın. İyi çalışmalar. Takabeg 16:18, 10 Şubat 2008 (UTC)
  • Tablom gayet iyi,eksiği yok.Yeniden yerine koyuyorum.Volki16 16:49, 10 Şubat 2008 (UTC)
  • Merhabalar, tablodaki chp genel başkanlığı süresini gösteren kısmın durmasında bir sakınca görmüyorum, ancak resim konusunda Takabeg'in dediği gibi orijinal siyah/beyaz olsa iyi olur.--Gökhan 16:56, 10 Şubat 2008 (UTC)
  • Tamam resmi değiştirdik.Tablo ile niçin sürekli oynanıyor.Tablo başına ilk önce TC Cumhurbaşkanı sonra TBMM başkanı yazdım çünkü protokol böyle,tarih sıralaması tablonun altında zaten var.Sürekli tablo ile oynanıyor.eksik ya da yanlış olsa tamam ama durduk yere tablodan birşeyler çıkartılıyor birşeyler kısaltılıyor.Tabloda yanlış yok eksik yok.Volki16 21:52, 10 Şubat 2008 (UTC)
Cumhurbaşkanlığı protokol sırasına göre TBMM başkanlığından önce gelir,bu nedenle önce onu yazıyorum.Tarihi sıralama tablonun altında var.Volki16 21:47, 10 Şubat 2008 (UTC)
Mustafa Kemal Paşa TBMM başkanıyken Cumhurbaşkanlığı yoktu. Ve bu tarihi bir kişi ile ilgili maddedir. Protokl ile hiç alakası yoktur. Kolay gelsin. Takabeg 21:50, 10 Şubat 2008 (UTC)

Koruma Kalkanı

Lütfen koruma kalkanını kaldırın!

Merhaba, sizlerin ellerinizden geleni yaptığını inanıyorum. Ayrıca korumayı kaldırmayın. Bir de detaylarla çok ugrasmamak gerekir diye düşünüyorum. sayın dostlarımız bunlara ek olarak daha fazla bilgi ekleyemezler mi ? Resim ? Ellerine sağlık. Ben de zamanı gelince bazı eklemelerde bulunacağım sanırım.

--Akkurt 01:43, 30 Ocak 2008 (UTC)

Atatürk'ün son günleri

Merhaba arkadaşlar.Maddeye Atatürk'ün son günleri ve ölümü ile ilgili bir bölüm ekledim.Kaynaklarının hepsini vermeye çalıştım.Eğer eksik ya da yanlışlarım var ise lütfen eleştirilerinizi iletiniz.Volki16 11:52, 11 Şubat 2008 (UTC)

Sarı Zeybek kitabından yapılan alıntılar

Selam. Elinize sağlık. Maddenin eksik noktaları doldurduğunuz için size minnetarım(z?). Ancak dipnotlar fazla değil mi? Sarı Zeybek kitabından alındığı anlaşılıyor. Bazı dip notları birleştiremez misiniz? Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.Takabeg 17:13, 11 Şubat 2008 (UTC)


Bu maddeyi seçkin madde yapamaz mıyız?

  • Bu maddeyi seçkin madde yapmalıyız çünkü büyük önderimizin sayfası seçkin ve özel olmalıdır.E-16
  • Katılıyorum.Volki16 15:31, 13 Şubat 2008 (UTC)
  • Bence de öyle. Örneğin Fransızcada seçkin

Maddenin Bölünmesi

Bu maddeyi Mustafa Kemal Atatürk 1881-1919 ve Mustafa Kemal Atatürk 1919-1938 olarak bölmektense, maddenin altbaşlıklarına yeni maddeler açmak (örneğin Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluğu ve gençliği kısmına "Çocukluğu ve gençliği" kısmını taşımak) ve bu maddeye bir özet eklemek daha doğru bir yöntem. Madde yapısı şu şekilde olacaktır:

--Çocukluğu ve gençliği-- Bu kısma da Atatürk'ün çocukluğu ve gençliği kısmının bir-iki paragraflık özeti yazılacak

Viki'de genellikle kullanılan yöntem bu. Ancak maddenin şu anki hali bence çok uzun değil, daha sonraki zamanlarda düşünürüz. Khutuckmsj 17:14, 13 Şubat 2008 (UTC)

  • Ben de Khutuck'le hemfikirim. Madde ikiye bölünmektense, başlıklarda uzmanlaşmak daha doğru. -- Dsmuratileti 18:25, 13 Şubat 2008 (UTC)
Selam. Bence ayrı madde açabilecek kadar zengin değildir. Eğer bir kısmı bölmemiz gerekirse Can Dündar'ın Sarı Zeybek eserinden uzun alıntı yapılan Atatürk'ün son günleri ve ölümü kısmı ile bir madde daha kazanabileceğimizi düşünüyorum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.Takabeg 09:51, 14 Şubat 2008 (UTC)
Sarı Zeybek eserinden alıntı yapıldığı doğru değildir.Alıntı yapmak demek eserin birebir aynı şekilde buraya taşınmasıdır.Szökonusu bölümde sadece adı geçen eserden yararlanılmıştır.Eğer alıntı yapılsaydı çok daha uzun bir bölüm oluşurdu.Volki16 12:27, 14 Şubat 2008 (UTC)
  • Aşağıdaki şekilde bir başlıklandırma yaparak başlıkta mevcut başlıkların altına yerleştirelim.Buraya özet bilgiler yazalım.Ayrıntıları alttaki başlıklara yazalım.Htta daha da geliştirebilirsek dış politika,iç politika diye başlıklar bile yaratabiliriz.Büyük Atatürk'e layık sayfalar hazırlamak zorundayız.

Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemi

Atatürk'ün cumhurbaşkanlığı dönemi

Atatürk'ün son günleri ve ölümü Volki16 12:32, 14 Şubat 2008 (UTC)

Arkadaslar, ben bir suredir Inglizce tarafinda calisiyorum. Buraya yapilan eklemeleri ingilizceye cevirmeyi dusundum ama genel yapisinin ayni olmamasi cok zorluklar cikariyor. --TarikAkin 17:48, 17 Şubat 2008 (UTC)

Atatürk'ün sözleri

AHLAK

Tehdide dayanan ahlak, bir erdemlilik olmadığından başka, güvenilmeye de layık değildir. Birtakım kuşbeyinli kimselere kendinizi beğendirmek hevesine düşmeyiniz; bunun hiçbir kıymeti ve önemi yoktur. Bir milletin ahlak değeri, o milletin yükselmesini sağlar. Bir millet, zenginliğiyle değil, ahlak değeriyle ölçülür. Saygısızlığın, saldırının küçüğü, büyüğü yoktur. Samimiyetin lisanı yoktur. Samimiyet sözlerle açıklanamaz. O, gözlerden ve tavırlardan anlaşılır. Medeniyetin esası, ilerlemesi ve kuvvetin temeli, aile hayatın-dadır. Bu hayattaki fenalık mutlaka toplumsal, ekonomik ve politik beceriksizliği doğurur. Bir millette, özellikle bir milletin iş başında bulunan yöneticilerinde özel istek ve çıkar duygusu, vatanın yüce görevlerinin gerektirdiği duygulardan üstün olursa, memleketin yıkılıp kaybolması kaçınılmaz bir sondur.

BAĞIMSIZLIK

Egemenlik, kayıtsız şartsız ulusundur. Ulusal egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, mahvolur. İnsaf ve merhamet dilenmekle millet işleri görülemez; millet ve devletin şeref ve bağımsızlığı elde edilemez, insaf ve merhamet dilenmek gibi bir kural yoktur. Türk milleti ve Türkiye'nin çocukları, bunu bir an akıldan çıkarmamalıdır. Bağımsızlık, uğruna ölmesini bilen toplumların hakkıdır. Dünyada ve dünya milletleri arasında sükûn, huzur ve iyi geçim olmazsa, bir millet kendisi için ne yaparsa yapsın, huzurdan mahrumdur. Türkiye'nin güvenini amaç edinen, hiçbir başka ulusun aleyhinde olmayan bir barış yolu, her zaman bizim ilkemiz olacaktır. Biz Türkler, tarih boyunca hürriyet ve istiklal timsali olmuş bir milletiz. Tam bağımsızlık denildiği zaman, doğal, siyasal, mali, adli, askeri, kültürel ve her alanda tam bağımsızlık anlaşılır. Bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz. Bilelim ki, milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlerin avıdır. Ulusun bağımsızlığını, yine ulusun kesin kararı ve direnişi kurtaracaktır. Ben yaşayabilmek için, kesin olarak bağımsız bir ulusun evladı kalmalıyım. Bu yüzden ulusal bağımsızlık bence bir hayat sorunudur. Ya istiklal, ya ölüm.

BİLİM

Bilim, gerçeği bilmektir. Bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve ulusun her bireyinin kafasına koyacağız. Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir. --Hamikaan 10:44, 2 Mart 2008 (UTC)

Büyük Atatürk'ün en sevdiğim resimlerinden bir tanesini maddenin başına koyan arkadaşı kutluyorum.Ancak bu resim orijinal değildir.29 Ekim 1933'te çekilen orijinalinde Büyük Gazi'nin yakasında bir altıoklu mendil vardır.Bu,onuncu yıl kutlamalarına özel bir mendildir.Ancak birileri tarafından bu resim kullanılırken altıok yok ediliyor.Niçin yapılıyor bu?Yoksa birileri Atatürk'ün CHP Genel Başkanı olduğunu unutuyor mu?Acaba böyle göstermek işlerine mi geliyor?Ya gerçek resmi kullanın ya da bu resmin yerine bir başka resim koyun buraya.İktidar partisi kongresinde genel başkanlarının resminin yanına Büyük Gazi'nin bu resmini asıyor ancak o da montajlı,yüreği yeten,onun CHP Genel Başkanı olduğunu kabul eden ve buna itirazı olmayan gerçek resmi buraya koymalı,altıokla birlikte. Volki16 18:55, 22 Ocak 2008 (UTC) 1)Bu linkte resmin orijinali yer alıyor:http://www.atesanit.com/27.html 2)Bu linkte montajlı hali:http://www.atesanit.com/25.html Volki16 18:55, 22 Ocak 2008 (UTC)

İlgili Maddeler başlğının altına eklenmesinin uygun olduğunu düşündüğüm bir bağlantı var.

Bence "Atatürk'ün Bütün Eserleri" sayfasına iç bağlantı yoluyla Mustafa Kemal Atatürk sayfasından ulaşılabilmelidir. Bu eklemeye yapabilenlerden rica ederim.

Vikipedi

Türkçe Vikipedi'de neden bu sayfa dahil 28 sayfa koruma altında?--Deniz Yayla ileti

Sık sık ip adresleri tarafından saldırılması ve içeriğin hakaretlerle değiştilmesi sebebiyle. Khutuckmsj 18:21, 30 Mart 2008 (UTC)


Atatürk resmi

  • Girişteki resim bence pek güzel durmuyordu; ben de, Commons'a yüklediğim bu resmi oraya koydum. Umarım daha iyi olmuştur. -- Dsmuratileti 13:26, 11 Nisan 2008 (UTC)
Elinize sağlık. Ancak renkli fotoğraflara sıcak bakmıyorum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 13:34, 11 Nisan 2008 (UTC)
Hiç güzel olmamış yeni resim eskisi daha güzeldi,önce burada fikri tartışmaya açmanız ve genel eğilimie göre davranmanız gerekirdi.Biz en küçük bir değişiklik yaptığımızda kıyamet kopuyor sizler istediğinizi istediğiniz gibi kimseye sormadan yapıyorsunuz.Vikipedi Türkiye'ye maşallah.Herkes kendi zevkine göre resim koyacaksa buraya ben de Atatürk'ün yakasında altıok olan resmini istiyorum o zaman.Bu da benim zevkim.Volkanik16 17:54, 12 Nisan 2008 (UTC)
Merhaba, bu resim çok bilinen bir resim, bu yüzden ne güzel ne çirkin ama yerinde olmuş. Dilediğimiz resmi koyamıyoruz, lisans sorunu olduğu için belli lisanslarda olan resimleri kullanabiliyoruz. Eğer siz yakasında Altı ok olan resmi istiyorsanız (commonsda yok) yüklemeniz ve gerkeli lisansı yaratmanız gerekecek. Bu durumda o resim üzerinden tekrar karar verebiliriz. İyi çalışmalar. --Boyalikus 15:38, 4 Mayıs 2008 (UTC)

Arkadaşımıza katılıyorum.

bencer de atatürkün resmi montajlanmamalı. bu düpedüz gerçekleri saklamaktır. ancak bunun halkın oylarını etkilememesi gerekir. çünkü o günkü chp ve bugünkü chp aynı değildir. Bu arada Yeni sayfayı çok beğendim. eskisine kıyasla SÜPER olmuş. sayfanın kilitli kalması ise bence daha makul. (sayfayı korumak açısından)

Atatürk'ün Türk tanımı

Atatürk'ün Türk tanımı kısmını gerek biyografisi gerek ideolojisi bakımından gerekli ve yerinde buluyorum. Bu başlık ayrı bir madde olarak vardı fakat VP:SAM'a aday gösterildi. Atatürk'ün Türklere ve Türklüğe bakış açısı defalarca kez tartışılmış bir husus olduğu için biyografide bulunması gerektiğine inanıyorum. Kaynağı belirtilmiş. Asıl maddenin sadece bir kısmı alınıp, biraz değiştirildi. Bu haliyle tarafsızlığı zedelediğine de inanmıyorum. İyi çalışmalar. --Boyalikus 22:31, 4 Mayıs 2008 (UTC)

Kaynaksız

Selamlar. Şu cümleleri düzenlenmelidir. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 17:53, 16 Mayıs 2008 (UTC)

Bulgaristan, Mustafa Kemal'in hayatında en büyük etki yapan ülke olmuştur. Bulgaristan'da geçen hayatı incelendiği zaman yapacağı devrimlerin birçoğunu yıllar önce Sofya'da görev yaptığı sırada düşündüğü ve şekillendirdiği görülür.

Mustafa Kemal Bey'in Sofya'ya geldiği günlerde Bulgar siyasi yaşamı çok hareketliydi. Sobranya (Bulgar Parlamentosu) için yapılan seçimler iktidardaki Radoslovov'un partisi için başarısız geçmiş ve iktidar partisi parlamentoda sandalye kaybetmişti. Kabine kurma görevinin, parlamentoda çoğunluğa sahip olmamasına rağmen yeniden Radoslovov'a verilmesi gibi siyasi olaylar Atatürk'ü derinden etkilemiştir.

Doğduğu ev?

Selanik (1882)

Yanlış hatırlamıyorsam (1882'de oraya gitmedim:)) en aşağıda sağ köşesinde Beyaz Kule, ordan kuzeye doğru giderek ikinci ana caddenin biraz yukarısında bugünkü müze vardır. Ancak bu haritada mahalle adlarını okuyamadım (harfler küçük). Daha ayrıntılı haritaları (Osmanlı döneminde Selanik) bulursanız sevineceğim. Takabeg ileti 12:28, 21 Mayıs 2008 (UTC)

Meropi Anastassiadou, Salonique - Une ville ottomane a lâge des Réformes, 1830-1912, p. 71. 'da mahalleleri anlatan haritayı buldum. Bu kitabın Türkçesi vardır. Takabeg ileti 12:54, 21 Mayıs 2008 (UTC)

Vardar Kapısı ile Kelemeriye Kapısı arasında bugünkü Vardar Caddesi (Grande rue du Vardar yazıyor da Türkçesinin doğru olup olmadığına emin değilim, Egnatia Bulvarı), Bu haritaya göre Koca Kasım Paşa Mahallesi (haritada 29 no'lu)nin hemen kuzeyinde Ahmed Subaşı Mahallesi (haritada 14 no'lu) bulunuyor. Belki de aynı yer. Takabeg ileti 13:01, 21 Mayıs 2008 (UTC)

Ragıp Bey'in evine geldikten sonra Mustafa Kemal'in sığındığı ve öz halası Emine hanımın oturduğu ev ise Horhor Su Mahallesindeymiş. Bu mahalle ise Vardar Kapısına yakın (no. 16). Ali Rıza Bey ile Zübeyde Hanımın evlendiğinde oturmaya başladıkları ev ise Yeni Kapı. Ancak haritada Yeni Kapı adlı mahalle bulunmuyor. Kazzaz Hacı Musa (Yeni Kapı) olarak geçiyor. Bu da Horhor Su Mahallesinin hemen batısında (no. 15). Takabeg ileti 13:11, 21 Mayıs 2008 (UTC)

Telif sorunu yoksa haritayı yüklemek istiyorum. Ondan önce hazırlık amacıyla mahalle listesini buraya yazayım.

19. yüzyılda Selânik'teki müslüman mahalleleri

1. Hacci M'ümin (Köşk), 2. Suluca, 3. Kale: (Divan, Orta Mescid, Eski Cami'i Şerifi ya da Camii Atik, Bubara), 4. İki Şerife (Gazi Hüseyin Bey), 5. Mes'ud Hasan, 6. Astracı, 7. Tarakçı, 8. Mu'id Allaeddin (Çınarlı), 9. Musa Baba, 10. Yakub Paşa, 11. Eski Saray, 12. İshak Paşa, 13. Pıntı Hasan, 14. Ahmed Subaşı, 15. Kazzaz Haccı Musa (Yeni Kapı), 16. Kazzaz Haccı Mustafa (Horhor Su), 17. Haccı İskender, 18. Haccı İsmail, 19. Cezari Kasım Paşa, 20. Yahya Balı, 21. Yılan Mermer, 22. Şehabeddin, 23. Kara Haccı, 24. Sinancık, 25. Kasımiye, 26. Hoca Burhan, 27. Hayreddincik, 28. Ali Paşa, 29. Koca Kasım Paşa, 30. Porta Kapı, 31. Sarı Hatib, 32. Balat, 33. Kâtip Musliheddin, 34. Abdullah Kadı, 35. Haccı Hasan, 36. Gülmezoğlu, 37. Kara Haccıoğlu, 38. Hamza Beğ, 38 Sinan Paşa, 40. Sulu Paşa, 41. Timurtaş, 42. Debbağ Hayreddin, 43. Akçe Mescid (son)Takabeg ileti 13:23, 21 Mayıs 2008 (UTC)

Doğduğu ev hakkında

1. Koca Kasım Paşa (Müze)

2. 'Atatürk'ün üvey kız kardeşi Ruhiye Hanım'ın torunu Ferhat Babür, ailesiyle ilgili bilinmeyen gerçekleri ilk kez anlattı' Sabah gazetesi (19 Ekim 2004) - Zübeyde Hanım, ikinci kez evlenince Selanik'te, Atatürk'ün 'doğduğu ev' denilen, halbuki doğduğu değil 8 yaşından itibaren büyüdüğü ve subay çıkıncaya kadar gelip kaldığı Ragıp Bey'in evine geliyor.

Emine hala? Fatma teyze?

Not. Emine Hanım hakkında: Hacı Mehmet Bey (Somer)'in Ali Fuat Cebesoy'a anlattığına göre, Ragıp Bey içgüveysi olarak eve gelir gelmez Mustafa Kemal münfail oldu. Evi terkederek Horhorsu (Horhor Su) Mahallesi'nde oturan öze halası Emine Hanımın yanına gitti ve Manastır Askerî İdadisi'ne gidinceye kadar da anasının evine nadiren uğradı. (Sınıf Arkadaşım Atatürk, s. 25.)

Fakat Kılıç Ali'ye göre, Zübeyde hanım Langaza'da Hüseyin Ağa'nın yanındayken (henüz Ragıp Bey ile evlenmemiş) halası değil de teyzesi Fatma Hanım'ın yanına göndermiş. (Andrew Mango, Atatürk, John Murray, London, 1999, p. 33. Kılıç Ali'nin kitabı kalındır. Henüz söz konusu kısmı bulamadım:))Takabeg ileti 20:45, 21 Mayıs 2008 (UTC)

Bunlardan ilki, Ahmet Subaşı Mahallesi’nde bulunan ve Atatürk’ün dedesi Kırmızı Hafız lakaplı Ahmed Efendi’den babasına miras kalan evdir2. Ahmet Subaşı Mahallesi buraya bakmakta fayda var Takabeg..--Boyalikus 03:08, 7 Haziran 2008 (UTC)

Teşekkürler. Falih Rıfkı Atay'ın Çankaya kitabından diyor. İkisini de yazalım. Ahmet Subaşındaki iki katlı ev midir acaba? Bu arada söz konusu kitabı inceledim. İslahâne'nin hemen batısında Ahmet Subaşı cammi var. En yakın ana caddea Vardar değil Midhat Paşa Caddesi. Vardar caddesi bunun güneyinde. Takabeg ileti 03:33, 7 Haziran 2008 (UTC)

Ne ingilizce ne de Yunanca haritalarda nerde olduğu belirtilmemiş, gelmeyin demek istiyorlar heralde :) burda Vardari olarak geçen bir yer var.. Şu anda müze olan (3 katlı ev) yer yukarda stadyumu sola doğru takip eden ana caddenin birleşiminde. Google Earth koordinatlarına göre : 40°38'8.29"N 22°57'14.82"E yerini belirtiyor..--Boyalikus 03:49, 7 Haziran 2008 (UTC)

Vardar cad. bugünkü Egnatia cad., Midhat Paşa cad. ise bugünkü Agiou Dimitriou cad. Takabeg ileti 04:00, 7 Haziran 2008 (UTC)
'Atatürk'ün evi' müzesi gösterdiğin haritada No. 89 olmalı ama 'Vardari' bulamadım. Takabeg ileti 04:07, 7 Haziran 2008 (UTC)

Platia Dimokritias / Vardari mi acaba? Orası Vardar Kapısı işte. Takabeg ileti 04:12, 7 Haziran 2008 (UTC)

Ionos Dragoumi cad. ise Sabri Paşa cad. imiş. Takabeg ileti 04:34, 7 Haziran 2008 (UTC)
Pardon, google earth'e baktığımda Sabri Paşa cad.'nin bugünkü Elefteriou Venizelou cad. olduğunu anladım. Takabeg ileti 04:54, 7 Haziran 2008 (UTC)

TBA: sayfada tarafsızlık

Atatürk hakkindaki Vikipedi sayfası bana biraz tarafli geliyor. Tamam Ingilizce Wikipedia’da kaynakli da olsa hakaret sayilacak şekilde Yüce Atatürk hakkında eşcinsel felan denmesıne izin verilmemeli ama örnek olarak Yalçın Küçük gibi Atatürkçülügunden şüphe duyamayacagımız bir kişinın 'Emperyalist Türkiye' (1992) kitabında Mustafa Kemal Atatürk hakkinda ilginc tesbitler yer alıyor. Mesela 'sevgisiz ve acımasız' diye nitelendiriyor. Atatürk'ün kompleksli olduguna yer veriyor: "Eğer bir kimse Mustafa Kemal'i 'sevecen' gösterirse bir başkasının filmini yapmış olur. Mustafa Kemal çok vesveseli, hep kıstırılmışlık kompleksi içinde yaşayan, sevgisiz bir insandır. Annesini sevmez... Annesinin cenazesine gitmiyor. Sevgisiz ve acımasızdır. Maliye Nazırı Mehmet Cavit'i astırdığı akşam bir balo düzenlemeye dikkat ediyor." Mesela baska ilginc tesbiti de 15. yüzyılda Rusya'da yaşayan Çar İvan'a benzetiyor; bir de 'aydınlanmamacı despot' benzetmesi yapıyor: "Sevgiyi bilmeyen, acımayı bilmeyen, kimseye güvenmeyen, herkesi kendine karşı komplo hazırlayıcısı olarak gören, bir 'aydınlanmamacı despot' olan Mustafa Kemal'i hiçbir romancı ya da yönetmenin sevimli yapabileceğine ihtimal vermiyorum. En gerçekçi film, müthiş İvan'ın başarısız bir kopyası olabilir." Atatürk'ün İngiliz yanlısı olduğunu da iddia ediyor, "Kemal, çok küçük istisnadan birisidir ve ordu içinde İngiliz politikasını temsil ediyor. Londra bu dönemde, bu bölgede, en büyük tehlike olarak birbirleriyle iç içe saydığı Bolşeviklerle İttihatçılığı görüyor. Kemal Paşa bunlara karşı misyonla ve gayet açık olarak, Büyük Britanya işgal kuvvetlerinden vize alarak gidiyor. Örnek olsun, İngilizlerin kendilerine karşı direnen Altıncı Ordu Kumandanı Ali İhsan Sabis'i görevden alarak yerine Mustafa Kemal'i atamak istedikleri belgelerle kesindir." ifadelerini kullanıyor. Küçük, bu hakaretine bir de Amerikan mandacılığını ekliyor ve, "M. Kemal, kurtuluş vekaletini Amerika'ya verme kararı alıyor." diyor. Sonuc olarak bazı tesbıtlerı degerlendirerek daha tarafsız bir madde olmalı ki TBA ya uygun olsun. 69.136.143.80 02:26, 20 Temmuz 2008 (UTC)

Yetmez hatta o kadar dar görüşkü bir adammış ki özgürlük, bağımsız gibi zor işlerle uğraşacağına gidip sömürgecilerle anlaşıp gününü gün etmemiş de demek lazım. --İmza° 06:10, 20 Temmuz 2008 (UTC)

  • Şimdi ben Yalçın Küçük'ün Atatürk hakkınsa söylediklerine katılyıorum desem suç olur mu? Veya Vikipedi bunu yayınlar mı? Her konusa tarafsızlığı savunan vikipedi, bu konuda da tarafsız kalır mı, yoksa bir Atatürkçü gibi mi davranır? Apolas 20:53, 8 Eylül 2008 (UTC)

ingilizce vikide atatürke hakaret edilmiş eşcinsel denilmiş, bunun neresi hakaret ben orasını anlayamadım.

(Andrestander46 (mesaj) 15:32, 11 Ekim 2017 (UTC)) 

Abuk sabuk bilgilerin konulmasının aykırılığı

Bencede ciddi bir konuda, Vatanı Milleti ve değerlerini ilgilendiren bir konuda, bilgilendirmek yerine şu şunu demiş, şu şöyle düşünmüş gibisinden ifadelerle konuyu anlatmaya çalışmak ciddiyetsizlik, konuyu saptırmak, cahillik, gereksiz bilgi sunmak veya yanlış bilgi sunmaktır. Kendi görüşlerimizi dahi yazamıyorken, tarafsızlık ilkesi varken nasıl oluyorda konudaki zatın fikirlerini değilde, şu (...) şahıs tarihte şunu demiş bunu yapmış gibisinden ifadelere yer veriliyor. Burası magazin yeri değil, eğlence yeri değil, yalan dolanın yeri değil, iftiranın yeri değil.. --organik 23:13, 26 Temmuz 2008 (UTC)

Elek karikatürü

[[Resim:Mustafa_Kemal_golden_scoop_political_caricature_of_single_party_system.png|thumb]] İngilizce Vikipedi'de gösterilen elek karikatürü neden burada bulunmamaktadır? OnurTkatkılar 19:39, 19 Ağustos 2008 (UTC)

  • Karikatürün ne anlatmak istediğini anladınız mı? Ozmlanlıca okumanız var mı? Zira o karikatür bu sayfaya uygun değil. ancak bir yabancı bunu uygun görmüş olabilir. Çünkü Atatürkü eleştirmekten çekinmezler.Apolas Lermi 19:00, 26 Eylül 2008 (UTC)
  • 1981de TBMM de kabul edilen kanun uyarinca (5816) Ataturk hakkinda elestiri yasaktir da ondan Bu imzasız yazı 141.217.43.148 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

ufak düzeltme:atatürk hakkındaki kanun 1981 değil 31/07/1951 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş dp iktidarının ilk yıllarında atatürk büstlerine heykellerine yapılan saldırılardan sora dp,chp nin kendisine yönelttiği eleştirilerden kurtulmak için büyük oranda bu kanunu çıkartmıştır. M1 a1. Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. a2. Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir. a3. Yukarıki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.

cok onemli lutfen okuyun

Sevgili wiki ile ilgilenen arkadaslar, ben cok onemli bir sorunumu aktarmak istiyorum, amacim bu sayfaya degisiklik yapmak degil. Ben ABD de yasayan modern bir turk bayanim. Burada pek cok yabanci arkadasim var, dogal olarak yeni tanistigim birisi ilk is olarak turkler hakkinda internete bakiyor. Siz farkindamisiniz bilmiyorum ama ingilizce wiki de Turkish women diye bir sayfa var. Burada ikinci olarak duran resim beni temsil etmiyor, yok eger yuzde kirkbesi ediyor deniyorsa bile adam gibi bir Turk kizinin, bir Ataturk cocugunun da resmi konsun. Ben pek bu edit delete islerinden anlamiyorum, elimden geldigince bu resmi bir iki kez sildim o sayfada, ayrica orada yazan son paragrafa da katilmiyorum, bence dogru yazmiyor ama bazi sahislar bu resmi ve yaziyi israrla geri koyup bir de bana vandalizm vs yaziyorlar. Sizler bu islerle ilgilenenler lutfen ingilizce wikiye dikkat verin ne olur, yabancilar bizi oradan aratip tanimaya calisiyorlar. Lutfen orada modern turkiyemizin temsil edilmesini saglayalim. Bu sayfayi bozdugum icin cok ozur dilerim ama nasilsa siz bu yazdiklarimi hemen temizlersiniz. Ben sesimi hepinize duyurmak istedim, benim bu islerle ilgilenecek vaktim ve bilgim yok, lutfen ingilizce wikide turklerle ilgili yazilip cizenlere bakin ne olur ihmal etmeyin, bir de lutfen bu sorunumu kendi aranizda duyurun...Tesekkur ederim

  • Sayın bayan; aslında haklı gibisiniz. Yani birinci resim tamam ama ikinci resim olarak keşke sizin bahsettiğiniz tarzda bi resim olsaydı. Ya dahem kapalı hem de açık bayan resimleri aynı resim içinde yer alsaydı. Daha doğru olabilirdi.Zira o madde tamamen kasıtlı bir şekilde hazırlanmış. Avrupalılar ve Amerikalılar bizi hep öyle görmek istiyorlar. Bizi hala arap olarak biliyorlar. Ne ysapk etsek bundan kurtulamıyoruz. Aslında gerçekten sinir bozucu bi olay.Apolas Lermi 18:53, 26 Eylül 2008 (UTC)

AYIP ATATÜRK TÜRKİYENİN KURUCUSUDUR LÜTFEN YASAĞI KALDIRIN HERKEZ GÖREBİLİR

Bu imzasız yazı Erayxox (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 00:54, 21 Eylül 2008

Maddeyi herkes görebiliyor zaten. Korumanın amacı, anonim kullanıcıların madde üzerinde geçici bir süreliğine değişiklik yapmalarının durdurulmasıdır. Bilginize. --M. M. ileti 22:04, 20 Eylül 2008 (UTC)

Çalışmayan Link

Arkadaşlar üstteki chp genel başkanlığı linki iç bağlantıya sahip değil ben daha tam alışamadım hata kaza bozukluk yaratmıyayım anlayan bir şahıs düzeltsin altlarda iç bağlantı olmasına rağmen esas kaynakta yok. --Semih Sevinç 20:54, 13 Ekim 2008 (UTC)

arkadaşlar halledilmiş eskiden sol şablondaki linkler iç bağlantı veriyordu ama chp genel başkanlığı small fontdaydı bir arkadaş diğerlernin iç bağlantısı yok etmiş eski hali çok sırıtıyordu. --Semih Sevinç 12:40, 14 Ekim 2008 (UTC)

Atatürk'ün cumhurbaşkanlığı döneminde inkılaplar ve iç politika

Bu alt başlıktaki gereksiz bazı cümleleri kaldırdım.Nedeni Atatürk'ün kendisinin bile "Devrim" olarak kullandığı sözcüğün kötü bir anlama geliyormuş gibi kullanılmasıdır.--Galadhrim 18:10, 24 Ekim 2008 (UTC)

Youtube, geocities, blogger, gibi 1112 sitenin kapatilmasi bahsetmeye degmezmi?

Youtube, geocities, blogger, gibi 1112 site kapatildi (haber: internetde Türk seddi, 26/10/2008, Sayfa 1, Star ve Fasizm Kendini Saklamiyor, Cumhuriyet Gazetesi , 26/10/2008, Sayfa 15)cunku: Soruşturma veya kovuşturmanın başlatılmış olması şartıyla 25.7.1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda, Anayasanın 174 üncü maddesinde yer alan inkılap kanunlarında, 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 146 ncı maddesinin ikinci fıkrasında, 153 üncü maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında, 155 inci maddesinde, 311 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, 312 nci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarında, 312/a maddesinde ve 12.4.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7 nci maddesinin ikinci ve beşinci fıkralarında öngörülen suçlarla ilgili olarak basılmış eserlerin tamamına hâkim kararıyla el konulabilir. Bence bu konu ana madde de bahsedilmesi gereken bir konu tabii ki TBA bir viki maddesi ise... Aslinda binlerce kitap da toplatilmis ve bir cok insan da hapis cezasi cekmistir ancak su anda bu konuda veri toplamam bitmedi.141.217.43.139 18:18, 7 Kasım 2008 (UTC)

Bu resim fotomontajdır

Gâzi'nin başlıkta kullanılan ana resmi fotomontaj eseridir. Bu resmin [1] çekildiği tarih 29 Ekim 1933'tür. Yani cumhuriyetimizin 10.yılıdır. Atatürk'ün 10.Yıl Nutku'nu söylediği videolara ve o gün çekilmiş resimlere bakarsanız Ata'nın ve devlet erkanının yakasında altıoklı mendillerin ilişik olduğunu görürsünüz. Resmin montajlanmamış hali [2] . Ayrıca niçin Atatürk'ün CHP'nin kurucusu ve ilk genel başkanı olduğu giriş paragrafından çıkarılmıştır. Tarihe bakınız tüm önemli siyasi liderlerin kurdukları veya bağlı oldukları siyasi partileri yazılıdır. Bu wikipedi'de de böyledir. Lincoln Cumhuriyetçidir, Roosvelt Demokrattır. Churchill Muhafazakar Partilidir. Niçin Atatürk ve CHP ilişkisi görmezden geliniyor? Kimin fikri ne olursa olsun ve ister hoşunuza gitsin ister gitmesin atatürk CHP'nin kurucusu ve ilk genel başkanıdır. Günümüz CHP'si de Atatürk'ün 1923'te kurduğu 1980'de kapatılan partinin devamıdır. Günümüz CHP'sinin Atatürk'ün vasiyeti [3] ve İş Bankası'nın internet sitesindeki bilgiler sanırım yeterli kanıtı oluşturur.[4] Saygıyla. Herkese iyi çalışmalar. Bu imzasız yazı Galiyev (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Fotoğraf konusunu daha önce konuşmuş ve söz konusu fotomontajlı fotoğrafın biyografinin giriş resmi olarak kullanılmaması gerektiğine karar vermiştik. Daha önce kullandığımız fotoğrafı yerleştirdim tekrar.
    Atatürk'ün CHF'yle bağı giriş paragrafında yer almıyordu eskiden; ama ilk paragraflarda belirtiliyordu bu. Ben maddede düzenleme yaparken, bunu atlamışım. Uyardığınız için teşekkürler, gerekli düzeltme yapıldı. --DsMuratileti 22:09, 7 Kasım 2008 (UTC)

Atatürk'ün nüfüs cüzdanı

Atatürk'ün nüfus cüzdanı bilgilerini TC Numarasına göre bulup aşağıya kopyasını koyduğum yazıya göre değişmesi daha olumlu olmaz mı. Özellikle il ilçe bilgileri. Ben herhangi bir hata yapmamak için değiştirmedim.


"T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü T.C. Kimlik No : 10000000146


Kimlik Bilgileri:

Adı : GAZİ MUSTAFA KEMAL Soyadı : ATATÜRK Baba Adı : ALİ RIZA BEY Anne Adı : ZÜBEYDE HANIM Doğum Yılı : 1881 Cinsiyeti : Erkek Nüfusa Kayıtlı Olduğu Yer Bilgileri:

İl : GAZİANTEP İlçe : ŞAHİNBEY Mahalle / Köy : BEY Cilt No : 10 Aile Sıra No : 44 Birey Sıra No : 1

Yukarıdaki bilgiler T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kimlik Numarası Sorgulama Sayfasından alınmıştır ve resmi niteliği bulunmamaktadır."

Atatürk'ün doğum tarihi

Maddede şimdi şöyle yazılı; "Enver Behnan Şapolyo Zübeyde Hanım'ın 23 Kânunievvel 1296'da doğduğunu söylediğini belirterek Atatürk'ün 23 Aralık 1880'de doğduğunu öne sürmüş, Şevket Süreyya Aydemir ise bu tarihin 4 Ocak 1881 olduğunu iddia etmiştir."

Bu bilgiyi buraya ilk yazan benim Enver Behnan Şapolyo'nun kitabından alıntıyı yazan benm demek istedim, ancak bu neden değiştirilmiş? 23 Kânûn-i Evvel 1296 tarihi 1917 yılına dek Gregorian usulü güneş yılı takvimi kullanıldığından, 4 Ocak 1881'e denk gelir., 23 Aralık tarihine denk düşmez. Ancak 23 Kânûn-i evvel 1333 günü, 23 Aralık 1917 demektir.

ATATÜRK'ÜN ANISI

Sakal Üzerine...

Atatürk Amasya ziyaretinde.Vali konağında yörenin ileri gelenleri ile sohbette. Bir ara tam karşısında oturan birine takılır gözleri. Yaşı ellinin üzerinde bu adam beline kadar inen sakalıyla Atatürk'ün dikkatini çeker. Ata, yanındaki valinin kulağına eğilip sorar; - Kimdir bu? Vali yanıt verir; - Efendim kendisi Şıh'tır. Yörede çok hatırlısı vardır. Atatürk Şıh'ı yanına çağırır ve; - Bak baba, imanın ölçüsü sakalın boyunda değildir. Şunu rica etsem de en azından Peygamber efendimizinki gibi kısaltsan der ve eliyle de boyunaltı hizasını gösterir. Şıh; - Emrin olur Paşam diyerek yerine çekilir. Aradan zaman geçer, bir akşam Atatürk Amasya'daki Şıh'ı hatırlar ve Vali'yi telefonla arayıp durumu sorar. Vali nasıl söyleyeceğini bilememekle birlikte, Şıh'ın sakal boyunda en küçük bir kısalma bile olmadığını aksine kimselere el sürdürmediğini anlatır. Atatürk telefonu kapatır, kağıdı kalemi eline alır ve az sonra Nazırını çağırıp, yazdığı yazıyı Amasya Valiliği'ne tebliğ etmesini ister. Ertesi gün Amasya'dan bir haber gelir ki Şıh Efendi Ata'yı görmek üzere Ankara'ya yola çıkmış... Şıh gelir, Ata'nın karşısına çıkar. Sakal tamamen kesilmiş, sinekkaydı bir tıraş olunmuş, saçlar kısaltılmış, kılık kıyafet baştan sona değiştirilmiş, bambaşka bir görünüme bürünülmüştür. Atatürk'ün mesai arkadaşları bu değişimi anlayamaz ve Ata'ya sorarlar; - Aman Paşam, o Şıh ki sakalına el dahi sürdürmezdi, siz ne ettiniz de kökünden kesmesini sağladınız? Ata gülümser, sonra da yanındakilere dönüp; - Dün akşam Amasya Valiliği'ne bir yazı gönderdim ve Şıh'ı Afyon'a vali atadığımı bildirdim der. Ardından da yeni bir yazı hazırlayıp Nazırına bu yazıyı da Şıh'a vermesini söyler. Yazıda şöyle yazmaktadır; - İnancın ölçüsünün sakalda olmadığını anladığına sevindim. Valilik meselene gelince, bugün koltuk uğruna kırk yıllık sakalından vazgeçebilen yarın başka şeyler için milletinden bile vazgeçebilir. Seni böyle bir ikileme mahkum bırakmayalım.

Vikipedinin Türkçe sayfasında bu madde neden 'seçkin madde' değil

Vikipedi'nin Türkçe sayfalarında de seçkin olması gereken bu madde neden bu niteliği taşımıyor? daha da geliştirilebilir fakat asıl Türkçe sayfasının bunu taşıması gerekiyor.Bu imzasız yazı Teknum (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Madde henüz SMA gösterilmemiş, ayrıca şu anda halen eksikleri var. Bu eksikler kapanırsa bizzat Seçkin Madde adayı gösteririm. Khutuckmsj 17:47, 21 Aralık 2008 (UTC)