Tartışma:Megiddo Muharebesi (1918)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Üsluba ilişkin olarak[kaynağı değiştir]

Üsluba ilişkin olarak bazı ifadelerin değişmesi gerekiyordu, düzenlendi. Örneğin; "padişahın gözde kullarından Mustafa Kemal Paşa" ifadesi, "padişahın gözde kumandanlarından Mustafa Kemal Paşa" ifadesi ile değiştirildi.Law&order 23:44, 16 Ocak 2008 (UTC)

Sealm. Elinize sağlı. O kısmı ben yazım:)), vikiye yeni başladığımda. İyi çalışmalar. Takabeg 00:00, 17 Ocak 2008 (UTC)

Kaynaklara aykırı olarak Mustafa Kemal'e iktidar bağımlısı yeteneksiz bir asker gibi bir görüş bindirilmeye çalışılmış. İncelenmelidir.Bu imzasız yazı 78.162.51.246 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Nerede? Ve hangi kaynaklara aykırı? Örnekleri gösterirseniz inceleyecez. Takabeg ileti 23:28, 27 Ocak 2009 (UTC)

Takabeg, Maddeyi ilgili kaynaklar ve referans numaralarını da bildirerek genişlettim. Bu imzasız yazı Mahmud Kâşgarî (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Hoş geldiniz. Ancak Vikipedide kopya yasaktır. Kendi kaleminizle eklemeler yaparsanız sevineceğiz. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 07:06, 16 Temmuz 2010 (UTC)

Birde Nablus ile Halep arasındaki mesafe kaç kilometre ? Madde Meggido Muharebesi'ni anlatıyor. İsterseniz ayreten bir madde açabilirsiniz. Takabeg ileti 07:10, 16 Temmuz 2010 (UTC)

Eklemenize kötü demiyorum. Elinize sağlık diyorum. Fakat eklediğiniz kısım ile madde Mustafa Kemal'in gözüyle Nablus Hezmeti gibi birşey oldu. Sorunları anlatabildim mi acaba ? Takabeg ileti 07:22, 16 Temmuz 2010 (UTC)

Sistemik Önyargı'yı anlayamadım. İlk metinde de sanki Mustafa Kemal Paşa'ya karşı bir önyargı var. --Mahmud Kâşgarî 07:34, 16 Temmuz 2010 (UTC)

Farkına varmadığınız için {{sö-devlet}}. Kasten taraflılaştırmış olsaydınız {{taraflı}} eklenirdi. Takabeg ileti 07:49, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Sayın Takabeg; maddenin ilgili standartlara ulaştırılması için metine müdahale etmenizi öneriyorum. İngilizce wikide yer alan fotoğraf ve krokileri (acemi olduğum için düzgün yapamayabilirim) de ekleyebilirseniz, madde daha iyi olur. Fakat ilk metinde, "bozgundan yalnızca Mustafa Kemal Paşa'nın sorumlu olduğunu belirten" bir üslûp sorunu olduğuna ilişkin fikrim devam ediyor. Megiddo <-> Halep Kuzeyi süreci ise, bana göre "Harp Tarihi" sistematiği içinde birbirinden ayrılamaz. Katma Meydan Muharebesi ve Halep Kuzeyi Savunma Hattı ile ilgili yeni/ayrı bir madde açmayı da planlıyorum. Saygılarımla. --Mahmud Kâşgarî 16:49, 16 Temmuz 2010 (UTC)

Osmanli ve 7nci ordunun yenilgisi[kaynağı değiştir]

Selam Takabeg. Maddenin ingilizce metninde http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Megiddo_%281918%29#Destruction_of_the_Turkish_Seventh_Army kismi var. Bu kismi da bir alt baslik halinde Vikipedi'ye ekleyebilir miyiz? Benvewikilerim 01:50, 2 Eylül 2010 (UTC)

esir sayısı ve diğer konular[kaynağı değiştir]

madde maalesef iyi değil. bir kere 75 bin esir sayısı komik. bu sayı ancak 4 sene osmanlı'nın verdiği esir sayısı olabilir, sadece bu muharebede verilen olamaz. ayrıca savaşın gelişimi daha ayrıntılı anlatılabilir. Bu imzasız yazı 176.40.156.190 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Halep Müdafası.[kaynağı değiştir]

Sina-Filistin cephesinde yazan Düşmanın Halep'te durdurulması kısmı yazılmamış. Kısacası Mustafa Kemal Paşa'nın Halep'te kazandığı sokak savaşları yok. Bu melesede Kemal Paşa'nın durumu anlatan sözlerinden ve Liman von Sanders'in günlüklerinden yararlanılabilir.


Sözkonusu askerî çarpışmanın Osmanlı/Türk kaynaklarındaki adı Nablus Muharebesidir. Tapfereritter, 7 Ocak 2021 Bu imzasız yazı Tapfereritter (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 17.36, 7 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Kaynaksız, subjektif ve yanlış bilgi.[kaynağı değiştir]

"Mustafa Kemal Paşa'nın telgrafı üzerine Mondros imzalandı" ve "Ateşkes sartları agır olduğu için Vahdettin, Ahmet İzzet Paşa hukumetini düşürdü" gibi kaynağını arayıp da bulamadığım bilgiler var. "Devam eden süreçte.." ile başlayan kısımı eğer kaynak sunulmaz, subjektif ve yanlıs bilgi duzeltilmezse 7-8 kaynakla beraber aşağıdaki gibi değiştirmeyi düşünüyorum. "Devam eden süreçte ise İngiliz ve Arap orduları 26 Ekim'de Halep'in kuzeyinde 7. Ordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa tarafından durdurulana dek cephe boyu ilerlediler. Osmanlı Devleti 5 Ekim'de İspanya, 12 Ekim'de İsviçre kanalı ile ABD başkanı Wilson'a ateşkes görüşmeleri için başvurduysa da İngiliz orduları durdurulana dek cevap alınmamıştır. 14 Ekim'de kurulan Sadrazam Ahmet İzzet Paşa kabinesi ve yeni Bahriye Nazırı Rauf Orbay 30 Ekim'de Mondros Ateşkes Anlaşması'nı imzaladı. Sadrazam Ahmet İzzet Paşa, 30 Ekim 1918'de Otto Liman von Sanders'e bir telgraf çekerek, Yıldırım Ordu Grubu Komutanlığını Mustafa Kemal Paşa'ya devretmesini istedi. Bunun üzerine 31 Ekim günü Yıldırım Ordu Grubu Komutanlığını Mustafa Kemal Paşa'ya bırakan von Sanders, 31 Ekim 1918 günü görevinden ayrıldı. Mustafa Kemal Paşa'nın 31 Ekim günü Adana'da devralmış olduğu Yıldırım Ordu Grubu Komutanlığı görevi 7 Kasım 1918 tarihine kadar 8 gün sürdü. Bu süre zarfında İskenderun'un işgalini engellemeye çalıştıysa da Ahmet İzzet Paşa'yı ikna edemedi. VI. Mehmed Vahdettin, 14 Ekim'de kurulan Ahmet İzzet Paşa kabinesini 8 Kasım'da Enver, Talat ve Ahmet Cemal paşaların yurtdışına kaçışlarını engelleyemediği gerekçesiyle düşürdü." Desabres141 (mesaj) 21.17, 8 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]