Tartışma:Maraş, Kıbrıs

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Kıbrıs (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kıbrıs maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kıbrıs kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Kıbrıs Cumhuriyeti ne??[kaynağı değiştir]

Kıbrıs cumhuriyeti tarih oldu.. Hangi yüzyılda yaşıyorsunuz?? Bu sayfadaki Kıbrıs Cumhuriyeti kelimelerinin Güney Kıbrıs olarak değiştirilmesi gerekmektedir.Bu imzasız yazı 85.105.11.172 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Merhaba. VP:TBA gereği Kıbrıs Cumhuriyeti adı Vikipedi'de kullanılmaktadır. İyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 20:54, 23 Kasım 2009 (UTC)
  • Yalnız, Annan planından sonraki Kıbrıs Cumhuriyeti, bugünkü "Kıbrıs Cumhuriyeti" değil. (birine " " işareti koydum karışmasın diye). Annan planıyla hem KKTC, hem de "Kıbrıs Cumhuriyeti" tarihe karışacak ve Kıbrıs Cumhuriyeti adanın tümüne hakim olacaktı. Yani, Maraş "Kıbrıs Cumhuriyeti"'ne değil Kıbrıs Cumhuriyeti içindeki Rum devletine bırakılacaktı, düzelttim. Lütfen bu yazıyı okumadan, değişiklik yapmayın. Dizikaygisiz 21:51, 5 Temmuz 2010 (UTC)

"The Annan Plan had provided for the return of Varosha to Greek Cypriot control, but this never happened, as the plan was rejected by Greek Cypriot voters" İngilizce'sini okuyunuz ayrıca.Dizikaygisiz 21:52, 5 Temmuz 2010 (UTC)

Maraş'ın kapalı olmasının sebebi[kaynağı değiştir]

Maraş (Varosha) adlı bölgenin yıllardır yerleşime açılamamasının temel sebebi BM'nin 1984 yılında aldığı karardır. Maraş, resmi olarak 1974 yılındaki askeri müdahale arifesinde Birleşmiş Milletler'in yönetimindeki "yeşil hat" adlı alanda kalıyordu. Söz konusu hat BM'nin 4 Mart 1964 tarihli 186 ve 13 Mart 1964 tarihli 187 sayılı kararnamelerine istinaden bölgeye gönderilen BM barış güçlerinin bölgedeki komutanı Tuğgeneral Peter YOUNG tarafından çok önceden belirlenmişti. 1974 yılında TSK tarafından yapılan harekatın ardından yeşil hat yeniden aktif hale geldi, ancak TSK teorik olarak yeşil hat içerisinde kalan Varosha adlı bu alana da girerek daha önce elde ettiği bazı mevzileri güvenlik altına aldı. Bölgede BM güvenlik güçlerinin kalmasına izin verdi, ancak BM Barış Gücü dışındaki her türlü unsurun bölgeye giriş çıkışını yasakladı. Bu şekilde fiilen Maraş (Varosha) yeşil hat içerisinde kaldığından ve savaş koşulları başladığından kentteki sivil yerleşim ortadan kalkmış oldu. Daha sonra savaş bittiğinde bölge resmi olarak BM'nin denetiminde olduğundan ancak TSK'nın fiili kontrolü devam ettiğinden sivil yerleşime kapalı kalmaya devam etti. Bu fiili durum 11 Mayıs 1984 tarihli 550 sayılı BM kararıyla farklı bir yasal statünün ortaya çıkmasına neden oldu. Zira söz konusu bölgeye ilişkin ilgili kararda BM "BM denetimindeki alanda yer alan Varosha'nın yerlisi olarak orada yaşayanlar haricindeki kişilerin bölgeye yerleşmesini kabul edilemez" olarak nitelendiriyordu. Söz konusu karar Maraş'ın savaş bittiği halde Türkler tarafından yerleşime açılmasını bu şekilde engellemiş oldu.