Tartışma:Maoculuk

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Çin (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Çin maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Çin kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Felsefe (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Felsefe maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Felsefe kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyalizm (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyalizm maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyalizm kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Sanılanın aksina Enver Hoca ve Arnavutluk Emek partisi hiç bir zaman Maoist çizgi izlememiştir. Bu genelde konuya uzak kişilerin yanlışı. Enver Hoca Stalin sonrası SSCB yöneticilerini revizyonist olarak gördüğü için Mao ve Çin komünist partisi ile 1960 larda yakınlaşmış, Çindeki Kültür devrimini desteklemiş, ama Mao ve ÇKPnin 1970 ortalarında 3 dünya teorisini ortaya sürmesi nedeniyle araları açılmıştır. AEP yanlıları ÇKP taraftarlarını bu nedenle Çin ya da Mao revizyonistleri olarak nitelendirir.

3 dünya teorisi kaba hatları ile şöyle idi,

dünya üç blok halindedir. bunlar amerikan kapitalist emperyalizmi, sovyet sosyal emperyalizmi ve sömürge ülkeler. sömürge ülkelerde hem amerikan hemde sovyet emperyalizmlerine karşı mücadele yürütülmelidir. bu mücadelede milli burjuvazi ile ittifak kurulmalı ve milli demokratik devrim köylü sınıfı öncülüğünde gerçekleştirilmelidir.

bu üç tezin anti-leninist içeriği şurada saklıdır.

1. tez kapitalist bloğun kendi içindeki eşitsiz ve bileşik gelişimini dolayısıyla kapitalist emperyalizmin kendi içindeki karşıtlıkları görmezden gelmesi (emperyalistler arası savaşın göz ardı edilmesi). Örneğin Amerikan emperyalizminin yanı sıra Batı avrupalı diğer kapitalist ülkelerin görmezden gelinmesi, günümüzdede çin ve rusya gibi ülkelerin bu sürece dahil oluşu.

2.olarak anti-emperyalist mücadeleyi sınıf mücadelesi ile birleştirememesi ve milli burjuvazi ile ittifakı savunması (sosyalist devrimin inkarı). Sınıf mücadelesi olmayınca, gerçekleşecek devriminde sosyalist karakteri bulunmamaktadır.

3. olarak devrimin öncü sınıfını köylüler olarak belirlemesi. Geri ülkede dahi emperyalizm koşulları altında proleter devrim gerçekleşebilir. Çünkü kapitalizmin eşitsiz ve bileşik gelişim yasası bunu öngörür. Nitekim Rusya geri bir küçük-burjuvazi ülkesi iken 1917'de sosyalist devrim gerçekleşmiştir. Leninist emperyalizm tezi buna dayalıdır. Bu da salt menşevik yaklaşım olmakta.

Enver Hoca Mao revizyonizmini bertaraf ettiği kitabı Emperyalizm ve Devrim (1978) okunduğunda durum daha açık hale gelecektir.88.230.143.162 12:44, 30 Ocak 2012 (UTC)

Türkiye'de 1960'ların Dev-genç/Proleter Devrimci Aydınlık grubu tarafından bu tezleri kabul görüyordu. PDA, TİİKP haline geldiğinde, PDAda örgütlü küçük Arnavutluk yanlısı gruplar dağılmış ve büyük bölümü THKO ve THKP-C den arta kalan diğer gruplarla birleşmiştir. Ama 1960larda maoizm diye bir şey yoktu tabi. Mao Tse Tung, teoride MLyi terk edip Maoist haline gelince; AEP, Çin Komünist Partisiyle olan tüm bağlarını kopardı. Kanımca Maonun Marksist-Leninist teoriyi geçtim, pratiğine bile ufacıkta olsa bir katkısı bulunmamaktadır. Proleter Kültür İhtilali ile liberal karşı-devrimi süpürdüğü izlenimi vermiş ve bu bağlamda Enver Hoca tarafından desteklenmiş bile olsa, aslında Çin Devriminin sınıfsal yapısı küçük-burjuva, köylü ve küçük toprak sahipleri sınıfına dayalıdır. Proletarya öncülüğü olmadığından, proleter-sosyalist görüşleri hiç bir zaman savunamamıştır. Gerçekleşen Milli demokratik devrim ile Çin'in yarı-feodal köylü ve geri kalmış yapısı ortadan kaldırılmış ve sosyalizm hiç uygulanmadan günümüz kapitalist Çin'i haline gelmiştir.

Türkiye'de TİİKP TİKP ve TKP/ML olarak ayrılır. TKP/ML yasadışıdır, İbrahim Kaypakkaya'nın görüşlerini savunur. Gerçek anlamıyla Maoist bunlardır zaten. TİKP ise yasal ve tasfiyeci olmayı seçmiş, zamanla Doğu Perinçek liderliğindeki İşçi Partisine evrilmiştir. İşçi Partisi ise Kemalist bir parti olup, Maonun görüşlerini bile doğru dürüst savunamamaktadır.88.231.13.196 15:32, 9 Ekim 2012 (UTC)