Tartışma:Lüdmila Belousova

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Lyudmila Belousova sayfasından yönlendirildi)

Gayet de ü sesi verir yahu @Rapsar? Rossiya24'ten dinle ya da RT'nin Rusça öğrenim sayfasındakileri incele istersen; jüri, büro der orada, bunu da gayet Lüdmila diye telaffuz ederler. --Sayginerv-posta 08:21, 30 Eylül 2017 (UTC)

@Sayginer, adı geçen harfin maddesinde bile yu (Kiril) kullanımını görebilirsin :) Yugoslav, Yuliya gibi kullanımları malum zaten. Ama, tersine transkripsiyon yaparken, yani ü harfini Kiril alfabesiyle yazarken de bu harfi kullanıyorlar(mış), en yakın sesi bu verdiği için zannediyorum ki. Bizim için en yakın ses "yu" ki transkripsiyon kuralları da bu yönde.--RapsarEfendim? 18:51, 30 Eylül 2017 (UTC)
Kelime başına ve ortasında harfin verdiği ses değişiyor; dediğinle alakası yok. Verdiğim bağlantılar Rusların resmi yayın organı zaten. RT'nin Rusça öğrenim sayfasındakilere bir bak @Rapsar, iki şekilde kullanımının (baş/orta) da güzel örnekleri var. Bizim Kiril alfabesi maddesinde de benzer şekilde örneği var; senin verdiğin harf maddesi bir cümle ve eksik. En basitinden Azerice Yu və ya Ü səslərinə ekvivalent Kiril əlifbası hərfi demiş.--Sayginerv-posta 19:19, 30 Eylül 2017 (UTC)
@Rapsar görüşünde değişiklik var mı? Hâlâ aynı fikirdeysen farklı kişilere de danışalım.--Sayginerv-posta 17:02, 4 Ekim 2017 (UTC)
İlgili bağlantıyı inceledim ama Türkçe kullanımına dair bir içerik yok malum. Bunlarda kulağa ne geldiği değil de yazılı kurallara göre yapsak daha iyi. Yazılı kural varsa öyle yapalım.--RapsarEfendim? 19:08, 4 Ekim 2017 (UTC)
Aslında bizim yazılı kural olan TDK tam da onu diyor @Rapsar; ses karşılığına, yani bir anlamda kulağa ne geldiğine bak diyor. Zaten yazıldığı gibi okunan bir dilde başka türlü olması biraz mantık dışı olurdu. Onun dışında bağlantı için güzel bir rehber bulamadım ama yine kendi resmî yayın organları Lüdmila demiş Türkçede.--Sayginerv-posta 05:41, 7 Ekim 2017 (UTC)
Kulağa gelme olayı göreceli olabilir, oluyor da zaten ve farklılık gösteriyor (burada ben kesinlikle ü yerine u duyuyorum). Yazılı "kural" varsa yapılsın.--RapsarEfendim? 05:50, 7 Ekim 2017 (UTC)