Tartışma:Kağanlık

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Vikipedi'de kağanlık ve imparatorluk ayrı başlıklar olarak açılmış.

Kağanlık, imparatorluğun; kağan imparatorun Türkçesidir. TDK'nın sözlüğündeki "kağan" başlığında da bu doğrulanmaktadır.

Bu kavramlar Türklere ya da batıya özgü olmayıp, aynı anlama gelen ancak ayrı dillerden olan sözcüklerdir. Kağan bütünüyle Türkçe kökenli, imparator İtalyanca (imperatore) kökenli bir sözcüktür.

Bu iki sayfasının birleştirilmesini öneriyorum. --Al.ko (tartışma) 07:19, 14 Mart 2012 (UTC)

Hanlık, Kağanlık ve Monarşi[kaynağı değiştir]

Yazıda kağanlık, hanlık ve monarşinin aynı anlama geldiği belirtilmiş.

Monarşi tekerklik, yani tek bir kişinin yönetim gücünü elinde bulundurması demektir.

Han, yönetimdekilere verilen bir unvan, kağan ise tüm hanların üstündeki yöneticidir. Kısacası, han ve kağan yönetim biçimini değil, yalnızca yöneticinin konumunu, yetkisini, üstünlüğünü belirten kavramlardır. Hanlıklar ve kağanlıklar tekerklikle yönetilebileceği gibi başka yönetim biçimleriyle de yönetilebilirler.

Bu nedenle tekerklik (monarşi), hanlık ve kağanlık (imparatorluk) aynı anlamı taşımamaktadır. --Al.ko (tartışma) 07:27, 14 Mart 2012 (UTC)