Tartışma:Kürdistan Uyezdi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Sovyetler Birliği (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sovyetler Birliği maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sovyetler Birliği kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Kürdistan (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kürdistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kürdistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Azerbaycan (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Azerbaycan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Azerbaycan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Lütfen “Geri al” oynamağı bırakın, maddeyi geliştirmeye çalışıyorum, bütün kaynaklar var ve gösterilecek, zamanımı “Geri al” oynamağa harcamak istemiyorum, bir az bekleyin yeter, eğer tartışmaya katılırsınız bana yardım etmiş olursuz.

Geliştirmek ayrı boşaltmak ayır - işte yaptığın vandalizm sayılır. Boşaltmanın gerekçesi nedir? Takabeg ileti 06:43, 3 Temmuz 2009 (UTC)

Maddeyi geliştirirken lütfen mevcut bilgileri çıkarmayınız.Hatalı bulduğunuz kısımlar varsa tartışma sayfasında konuyla ilgili fikrinizi belirtebilirsiniz.Kolay gelsin.--Eldarion 07:46, 3 Temmuz 2009 (UTC)

Kürdistan Özerk Bölgesi[kaynağı değiştir]

Radikal qazetasında yanlış yazılıyor, hiç bir zaman Özerk Bölge olmamış ve bunu gösteren hiç bir kaynak olamaz. Bilimsizlik! Rusca: Территориальное и административное деление Союза ССР на 1-е января 1926 года--Melikov Memmed 08:27, 3 Temmuz 2009 (UTC)

Türkiye Türkçesinde öyle de kullanılır. Zaten uyezd kelimesi Türkçede popüler değildir. Takabeg ileti 08:23, 3 Temmuz 2009 (UTC)
Özerk Bölge ne anlamak gerekir, onun statüsü var--Melikov Memmed 08:27, 3 Temmuz 2009 (UTC)
Sovyet devletinde Özerk Bölgeler hangi - bu bilinmekde (devletde her şey resmi olur), aksi delil gibi kaynak göstermeye (tabii ki, bu yazılarda yanlışlığa yol verildiyi aydın) lüzum varmı? Bence yanlış olan bir şeyi maddede bulundurmak gerekmez. --Melikov Memmed 09:05, 3 Temmuz 2009 (UTC)

Autonomous Republic of Kurdistan[kaynağı değiştir]

Lütfen Books.google.com'dan bunu yazan insanın deli olmadığı hakta da bir delil arıyın. Bu bir şaka bile değil!--Melikov Memmed 09:48, 3 Temmuz 2009 (UTC)

Ruslar kendileri bu adları Türkceden (Azerbaycan) almışlar, bölgede hiç zaman rus yaşamamış, Azerbaycan SSC devlet dili de azerbaycanca olmuş. Adların rusca gösterilmesinin bir anlamı yok (görünür rusca kaynaktan götürülmüş). Türkce Viki üçün böle olması gerekir: Karkışlak (bugün Laçın rayonunda bir köy), Kelbecer, Kubadlı, Koturlu, Kürdhacı (hacı sözünden, bugün Laçın rayonunda bir köy), Muradhanlı (bugün Kubadlı rayonunda bir köy). Bunlar "daire" (Azeri Türkcesi ile "dairə") adlanmış ve "bölge" anlamında değil, ruslar bile "дайра" yazmak zorunda kalmışlar --Melikov Memmed 12:55, 3 Temmuz 2009 (UTC)

Rusça tabi. SSCB döneminde kuruldu. Rusça konuşan Ermeniler, Kürtler, Azeriler v.s. yaşamışlardır. Bu madde için Rusça önemlidir ve diğer dillerin o kadar önemi yoktur. Takabeg ileti 06:30, 6 Temmuz 2009 (UTC)

Kürdistan Uyezdi'de gazette olmazdı[kaynağı değiştir]

Bölgede ilk gazette "Şura Kürdistanı" 1931 yılından (rayonlar kurulandan sonra) basılmaya başlanmış--Melikov Memmed 13:11, 3 Temmuz 2009 (UTC)

Stalin tarafından kurulmamıştır[kaynağı değiştir]

1923'te Stalin istese bile kurumazdı, Sovyetletde o dönem için durum başka idi. Neden tarihsel “16 Temmuz 1923 başta bolşevik lider S.Kirov olakla Azerbaycan SSC Yüksek Yürütme Komitesi Prezidyumunun kararnamesi ile kurulmuştur” deyimi bir cahil masal olan “Stalin kurmuş” ile değiştiriliyor? --Melikov Memmed 05:23, 6 Temmuz 2009 (UTC)

И. В. Джугашвили yani Stalin Нарком по делам национальностей değil miydi? Yani kaynaklar Stalin tarafından kurulduğunu yazıyor. Stalin tarafından kurulmadığına dair kaynaklar varsa onu da ekleyebiliriz. Takabeg ileti 05:59, 6 Temmuz 2009 (UTC)
İdea Staline ait, bu doğru, ancak devletde bunu kabul etmek için prosedür var, yetki alanı var. Kirov kim biliyor musuznuz? Ben sadece doğrusunu göstermek istemiştim. İstersin senin için bir ermeni kaynağı bile gösterim [Rusça: Давид Бабаян. Красный Курдистан. 16 июля 1923г. указом президиума Центрального исполнительного комитета (ЦИК) Азербайджанской ССР под руководством С.Кирова был образован Курдистанский уезд.]
Kaynaklar ne diyorlarsa ona göre yazılır. Kirov'un kim olduğunu biliyor musun diye soru sormamalısın. Sadece bana değil diğer kullanıcılara da. Kirov'un da yeri vardır. Ama Kirov Stalin'in adamı değil mi? Kirov'u ekleme demiyorum da Stalin tarafından..... için cahil masal demen tamamen uygunsuz. Hem bu ifaden Vikipedi kurallarına aykırı, hem de bilime aykırı davranışı sergilemiş oldun. Birde Ermenistan çıkışlı kaynakları hiç kabul edemeyen kullanıcılar da var. Bunu da unutmadan bir daha aslâ VP:3GD ihlal etmeyin. Takabeg ileti 06:25, 6 Temmuz 2009 (UTC)

Başkent Laçın[kaynağı değiştir]

Uyez (gaza) en küçük idari taksimat, onun başkenti mi olur? Bir az ciddi olmak gerekmez mi?--Melikov Memmed 05:38, 6 Temmuz 2009 (UTC)

Kaynaklara göre Capital. Yinede idarî merkez v.s. olarak değiştirilebilir. Takabeg ileti 05:53, 6 Temmuz 2009 (UTC)
Ben idarî merkez olarak değiştirdim ve kaynak gösterdim, onda neden geri alıyorsun?--Melikov Memmed 06:08, 6 Temmuz 2009 (UTC)
Israrlı vandalizm olunca komple geri alıyorum. Ondandır. Bir daha yapmayın. Takabeg ileti 06:18, 6 Temmuz 2009 (UTC)
Sanırım, tartışma sayfasına bakmıyorsunuz--Melikov Memmed 06:32, 6 Temmuz 2009 (UTC)
Bakıyorum ama yaptığın tam vandalizm (inandığını ekleyip inanmadığını kaldırmak) saydığım için yanıt vermeme gerek duyuamadım. Ancak bugün önce iyi niyetle yaptığım uyarıma rağmen bile bile VP:3GD kuralını ihlal ettiğini gördüğüm için müdahale edeyim dedim. Takabeg ileti 06:37, 6 Temmuz 2009 (UTC)

Tarafsız değil[kaynağı değiştir]

Sovyetler Birliyinde hiç bir zaman Kürdistan Özerk Bölgesi veya Kürdistan Özerk Cumhuriyeti (Autonomous Republic of Kurdistan) olmadığı için gösterilen kaynaklar tarihi gerçeklik değil ve yanlı.--Melikov Memmed 07:17, 6 Temmuz 2009 (UTC)

"Kürdistan Özerk Bölgesi", "Autonomous Republic of Kurdistan" ... gibi tırnak içinde yazılıyor. Uyezd terimi Türkçede hiç yaygın olmadığı için Özerk Bölgesi olarak geçti. Taraflılıkla alakalı bir şey değil. Takabeg ileti 08:01, 6 Temmuz 2009 (UTC)

Uyezd Türkiyedeki ilçeden bile çok çok küçük.

Bu Sovyetlerin bir resmi belgesinden ve bölge kanunlarına göre Telif ihlaili sayılmıyor, silmene gerek yok, rusça bilenler araştıra bilir, burası zaten tartışma sayfası. Rusça: Территориальное и административное деление Союза ССР

elibary.az (PDF)

Президентская Библиотека. Управление делами Президента Азербайджанской Республики. (This work is in the public domain in Azerbaijan according to article 26 of Law of the Azerbaijan Republic of June 5, 1996 on Copyright and Neighbouring Rights)--Melikov Memmed 12:56, 13 Temmuz 2009 (UTC)

Kızıl Kürdistan - Ermeni oyunu[kaynağı değiştir]

  • Nahçıvan (Sadarak ve Culfa rayonunun Teyvaz köyü)'daki Sünniliğe bağlı Kürtler ile farklı olarak Kürdistan Uyezdi'deki Kürt nüfusunun büyük çoğunluğu Şiiliğe mensuptu.-----Sadarak yazılışı doğru değil doğru olan - Sederektir . Sederek rayonunda Teyvaz diye bir köy yok hiç bir zamanda olmadı . Sederek rayonunda iki kasaba:Haydarabad ve Sederek kasabaları, 2 tane köy :Karaağac ve Kerki köyleri bulunur.--Asparux Xan Bulqar (tartışma) 17:44, 17 Mart 2012 (UTC)
  • Dosya:Red kurdistan 1930.png yalnış böyle bir arazi bölgüsü olmamıştır . Dosya:Red kurdistan 1923 1929.png doğrudur .--Asparux Xan Bulqar (tartışma) 17:56, 17 Mart 2012 (UTC)