Tartışma:Jül Sezar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Seçkin madde Jül Sezar, bir seçkin maddedir. Madde (veya onun eski bir sürümü) Vikipedi topluğunun ürettiği en iyi maddelerden biri olduğuna karar verilmiştir. Buna rağmen, bu maddeyi güncelleyebilir veya geliştirebilirseniz, lütfen çekinmeyin.
Anasayfa ödül Bu madde 50. Hafta 2009 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 37. Hafta 2015 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 15. Hafta 2018 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
13 Mart 2009 Seçkin madde adayı Başarılı

Maddenin adı[kaynağı değiştir]

Maddenin adı neden Jül Sezar? Bence kişi isimlerinde orijinali kullanılmalı, Türkçe okununuşu değil. Ayrıca benzer pek çok başlığın ismi de orijinali şeklinde. Örneğin Marcus Junius Brutus ya da Marcus Antonius. Bence bu maddenin adı da Julius Caesar olmalı.

  • Romalıların adlarında eğer Türkçeye yerleşmiş adları varsa onları kullanıyoruz. Ama çoğunluk Latince adları kullanmak isterse değiştirilebilir.--2ulus 16:42, 10 Mayıs 2008 (UTC)
  • Julius Caesar onun orijinal adı mı, yoksa ingilizcedeki adı mı? Iulius diye bir versiyonu olduğunu hatırlıyorum. Romalıların kullandığı latin alfabesiyle nasıl yazılıyorsa biz de o şekilde yazabiliriz.--Martianmister 16:48, 10 Mayıs 2008 (UTC)
  • Sezar kelimesi artık türkçeye yerleşmiştir, madde adının değişmemesi taraftarıyım--Ollios 17:23, 11 Aralık 2009 (UTC)
  • Latince yazılışı Gaius Iulius Caesar dır. Bunun yanında madde adının değişmemesi gerektiğini de düşünüyorum.~ cobija m 17:08, 5 Eylül 2010 (UTC)

Caesar ın, Cumhuriyeti eski işleyişine kavuşturmayı hayal eden bir grup senatör tarafından öldürülmesi üzerine;[kaynağı değiştir]

Suikasti işleyen senatörlerin Cumhuriyeti eski işleyişine kavuşturmayı hayal ettikleri söylenmektedir, bu eski bir iddiadır, temelinde de Shakespeare in oyunu yatmaktadır. Bu iddiaya göre senatörler suikaste kalkıştıkları için doğrudan iyi bir karaktere büründürülürler, Caesar ise kötü ve yok edilmesi gerekendir. Oysa son yıllarda bu görüş değişmiştir. Yazar Michael Parenti "The Assasination of Julius Caesar" isimli kitabında bu tezi derinlemesine incelemektedir. Buna göre, suikastçiler Caesar ın getirdiği reformlar dolayısıyla eski aristokratik pozisyonlarını kaybetmekle karşı karşıya kalmış asillerden ibarettir. Bu görüş uluslararası otoritelerce artık daha çok kabul görmektedir.

Oguz Secen

Shakespeare'in oyunundan ziyade, günümüze ulaşan kaynaklara göre o dönemde Cumhuriyet hassasiyetinin olduğunu ve Roma liderlerinin cumhuriyet öncesi eski Roma kralları ile bağdaştırılmaktan kaçındığını görüyoruz. Elbette 2000 yıldan fazla olmuş olayların tam detayını bilemesek de, Jül Sezar'ın öldürülmesinin Cumhuriyet hassasiyeti ile de alakalı olma ihtimali var. Bunu cevap olarak değil, maddenin o bilgiyi içermesiyle alakalı olarak yazıyorum. --Buzuldiyar 11.22, 6 Kasım 2022 (UTC)Yanıtla