Tartışma:II. Selim

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: 85.117.60.133 tarafından 1 yıl önce Şehzade Selimin eşleri başlığına

http://gizlenentarihimiz.blogspot.com/2009/07/osmanl-padisahlar-icki-icer-miydi.html . Yangında yanıp tekrar yaptırdığı saray hamamını gezerken tansiyonu düşüp kaymış ve beyin kanamasından vefat etmişti. Buna rağmen, "Sarhoş halde hamamda kız kovalarken öldüğü" bile söylenip yazılmıştır. Halvetî tarikatına bağlılığı ile bilinen Sultan II. Selim"in dindarlığı Selimiye Camiini yaptırmasından bellidir. Ayasofya camiini de esaslı tamir ettirmişti. Zaten nevzuhur tarihçimiz de padişahın içki içtiği halde beş vakit namazını kıldığını; sonradan şeyhinin telkiniyle içkiye tövbe ettiğini; hatta ölürken kendisine verilen ilacı; içinde içki vardır diye reddettiğini de yazıyor.

Amansız içki ve tütün yasağıyla meşhur Sultan IV. Murad da içki içmediği halde, mübtelâ olduğu gut hastalığının ağrılarını hafifletebilmek için hekimbaşı tarafından verilen afyon hülâsalarını (morfin) alırdı. Bu da kendisinde halsizlik ve uyuşukluk yapardı. Sendeleyerek yürüdüğünü birkaç defa görenler padişahın içki içtiğine hükmetmekten çekinmemiştir.


--- Verdiğiniz link aynen şöyle diyor: "...Gelelim Osmanlı padişahlarının içki içip içmediği meselesine…Bunu bilmek neredeyse imkânsız..."

O zaman neden Osmanlı Padişahlarının içki içmediklerini söylüyorsunuz anlamadım. Sultan Süleyman'ın "şarap" hakkında ve "içki kadehi" hakkında konuştuğu onlarca şiiri var, bunlar bile Osmanlı padişahlarının içkiye kötü bakmadığının göstergesidir. Siz Tayyip Erdoğan'ın içinde şarap kelimesi geçen bir şiir yazdığını düşünebiliyor musunuz? Verdiğiniz linkteki eleştirilen orjinal yazı: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/7713377_p.asp

(Meursaultcaulfield 14:55, 4 Aralık 2013 (UTC))


NOT: Sultan 2. Selim başlığında inatla "sarhoş" ve "alkol" kelimeleri engellenmektedir. Öyle ki bazıları tarafından Sarhoş Selim dendiğinden bile bahis edilememektedir. Buyrun Sarhoş Selim'den bahseden kitaplar burada. Türkçe olarak ve sadece Google Kitaplarda gözükebilen kaynak en az 40 tane. Ta 1971'lerden kitaplar var. Açıkçası Vikipedi'nin muhafazakarlık kurbanı olduğunu düşünüyorum bu yazıları silen ve engelleyen en az 3 yazar var.


Ayrıca kendisinin yazdığı bir beyti örnek olarak verilmiş, ben Prof. Dr. Ali Nihad Tarlan'ın "YAVUZ SULTAN SELİM DİVANI" isimli kitabında da verilen şu örneği yazdığımda 2. Selim sayfasından inatla anıda silinmektedir:

Yeniden servi boylu güzel sarhoş salına salına gidiyor; eteğini beline bağlamış, külahını da yana eğmiş...
Şarap ateşinden yüzü gül gibi parlamış, siyah saçlarını külahının yan tarafından salmış.
Siyah gözlerinin ucu ile şöyle bir yan baksa yüz tane aşık korkusundan can verir.
O zülfün benim ahım ile perişan olması hayret edilecek şey değildir. Zira rüzgâr esince sünbül eğilir,.
Ey servi boylu güzel, Selimi’ye bir bak. Ama Allah aş'kına o sert yan bakışınla değil.

(Meursaultcaulfield 11:55, 6 Aralık 2013 (UTC))


Şunu anlamak gerekiyor: Divan edebiyatı sahası, herkesin kolaylıkla aşık atabileceği bir saha değildir. Divan edebiyatında semboller konuşur. Farslıların tesiriyle kimi zaman şarap, zevk ü sefayı çağrıştıran mefhumlar, saki veya sevgili gibi kelimeler kullanılır. Bu, divan sahiplerinin içkici veya sarhoş olduğunu göstermez. Kanunî'nin divanında içki kelimesi geçiyor diye böyle bir şey söylenmez. Bu hem hukuka hem de akla aykırıdır. Ekrem Buğra Ekinci'nin üzerine basa basa söylediği şey budur. İslam hukukuna göre gizli işlenen bir günahı birisi, beyyinesiz ve hüccetsiz olarak amire ifşa etse, o kişiye 'iftiracı' nazarıyla bakılır. Çünkü ya yalan söylemektedir, ya da bir kişi başkasını alakadar etmeyecek bir ortamda günah işlerken tecessüs etmiş, onu gözlemiş ve ispiyonlamıştır. Nevzuhur tarihiçinin kaynağı Osmanzade Taib aynen böyle birisidir. Şahitliği ne muteber, ne de mühimdir.

Bu bakımdan, padişahların kat'î suretle içki içmediğini iddia ve müdafaa ne kadar abesse, illa padişahlara içki içireceğim diye delil aramak da o kadar beyhudedir. Tayyip Erdoğan'ın divan şiiri yazamaması; herhalde onun kabiliyetsizliğinden veya bu konuya alakasızlığındandır, alkole bakışından değildir.

Yıldırım Bayezid ve ikinci Selim haricinde muteber kaynaklarda Osmanlı Padişahlarının içki içtiğine dair bir hükme rastlayabilen varsa beri gelsin. Muteber kaynaklar tamlamasının da altını çizmekte beis görmemekteyim. Yoksa İkinci Abdülhamid'e, Peygamber övgüsüne mazhar olmuş Fatih Sultan Mehmet'e dahi bu ithamlar yapılmıştır fakat gülünçtür. Hatta delil zikrettiğiniz makalede nevzuhur tarihçi büyük İslam halifesi Hz. Ömer (RA) hakkında içki içerdi demektedir. Lakin biraz hadis karıştıran bilir ki, Nuayman adındaki sahabeyi çok içki içiyor diye Hz. Ömer öldürmek istemiş, Hz. Peygamber buna mani olmuştur. İçki karşısında bu denli hiddetli bir sahabeyi, nasıl olur da içki içmekle suçlarsınız? Hoş, o satırların sahibi Mustafa Sabri Efendi'yi de mason yapmış, sonradan ne ettiğini anlayınca özür dilemişti.

İşin öteki tarafına geldiğimizde İkinci Selim'in içki içtiğine tarihçilerin itiraz edeceğini zannetmem. Hilm sahibi bir padişahtır ikinci Selim, yumuşak huyludur. Zevke düşkündür. İçki içtiği de kayıtlıdır, inkara lüzum yoktur. Ayan olan, beyan istemese de, tarihimize bu denli düşman olan bir zihniyetin bu ülke topraklarında peydah olması düşündürücüdür.

Saygılarımla...

Taqiyye (mesaj) 16:27, 15 Ocak 2014 (UTC)

mahlas yanlışlığı[kaynağı değiştir]

Selîmî Yavuz Sultan Selim'in (I. Selim) mahlasıdır. II. Selim'in değil. Ce sum (mesaj) 17:52, 29 Mayıs 2014 (UTC)

2.selim ölümü[kaynağı değiştir]

2.selim hamamda yıkanırken göğüsünün üstüne düşmüştür ve göğüsünde oluşan kanamadan dolayı ölmüştür,

Kaynaksız cümle[kaynağı değiştir]

Başlığın daha güvenilir olması için lütfen Manisa'da zamanını eğlence ve av partileri ile geçirdiği bildirilir. cümlesine güvenilir bir kaynak ekleyin. Altı boş cümleler ile başlığın değerini düşürmeyin.

Şehzade Selimin eşleri[kaynağı değiştir]

Herkes kizi Gevherhani Selimiye sultanin kizi olarak biliyor ama bu yanliş.Cünku Selimiye sultan Sultan Selimin haremine tahta gectikten sonra geldi.Selim şehzadeyken yegane hasekisi Nurbanu sultandi. Selimiye sultanin cocuklari-Abdullah ve Mihrimahtir.Bir eşi olduğu düşunulur Hafize sultan o ise Suleymanin Ayşenin ve Mehmetin Annesidir 85.117.60.133 09.18, 12 Ağustos 2022 (UTC)Yanıtla