Tartışma:Hamzabey, İnegöl

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Tarihi[kaynağı değiştir]

Osmanli tarihinin ilk savasi, Bursa'nin Inegöl kazasina 10 km uzaklikta bulunan Hamzabey köyünde gerçeklesen Ermeni-Beli savasidir.

Köyümüzün kurulusu ile çesitli rivayetler vardir. Buna göre Osmanli Beyligi 1285 yilinda Inegöl tekfuru ile savasmistir.Bu savasta Osman Beyin yegeni Bay Hoca ve at usagi Hamzacik sehit düsmüstür. Osman Bey sehitlerin defnedildigi alana medrese hamam ve ibadethane yaptirip o alanin yerlesim yeri olmasini saglamistir. Köyümüzün güney kiyisindaki asagi cami okul alani medrese yeri oldugu bilmektedir.Caminin yaklasik 50-60 metre kuzeydogusunda halen ayakta olan eski hamam bulunmaktadir.Caminin kuzeyinde bugünde Bay Hocanin kabri yer almaktadir.Cami avlusunda yapilan düzenlemelerde bazi mezarlar (Hamzacik) bilinçsizce yok edilmistir.1285 tarihinden itibaren köyümüzün adi Hamzabey köyüdür.Ancak birkaç tarihi romanda söz edilse bile kesin bir tarih,kanit en azindan bizim çevremizde bulunamamistir.

En yakin tarihi isaret eden rivayete gelince;1400-1500 yillari arasinda Osmanli Sarayi`nda kumandanlardan Kara Mustafa Pasa ismi ile anilan bir kisinin Hamzabey,Edebey ve Alibey adlarinda üç torunu varmis.Dedelerinin miraslarini paylasip çiftçiler olusturmuslar.Hamzabey her nedense iki pay almistir. Bu nedenle Hamzabey köyü arazileri digerlerinden bugünde daha fazladir.Bu adi geçen beylere ait çiftlikler zamanla köy olarak tarihteki yerini almislar. Ilçemizde Alibey ve Edebey ismiyle köyler halen varliklarini sürdürmektedirler. Yapilan arastirmalarda duydugumuza göre 1400-1500 yillarinda Osmanli Sarayina yakin 7 tane Hamzabey vardir.Bunlarin hiçbiri bu çevrede ölmemistir, birçogu denizde vefat etmistir. Ilimizdeki Hamzabey mahallesi ile köyümüzün bir ilgisi yoktur. Inegöl isimli kütüphanede bulunan kitaplarda köyümüzdeki caminin Osmanli beylerinin birinin hanimina 1400 yilinda yaptirildigi anlatilmaktadir. Cami ve hamamda yillardir yapilan incelemelerde bir tarihe rastlanmamistir.