Tartışma:Halil Demircioğlu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Telif hakkı ihlali[kaynağı değiştir]

Bu madde Noyder tarafından kullanılan kaynaklar, kullanıldığı paragraflarda açıkça belirtilerek, aynı enformasyon kullanılarak şahsi üslup kullanılarak hazırlanmıştı. Ünal ve Yücel'in verdiği enformasyonun çoğu (özellikle değerlendirmeler) bu verziyonda bulunmamkta idi . Ayrıca metin içindeki sözcük ve terimlerden diğer Vikipedya maddelerine referanslar bulunmaktaydı. (Bakınız: Noyder tarafından oluşturulmuş 03:40, 24 Kasım 2012 tarihli sürüm).

94.102.72.16 tarafından oluşturulmuş 12:35, 24 Kasım 2012 tarihli sürüm bunu değiştirmiştir ve sonra Trokondas tarafindan eklenen sürümlerden dolayı da ortaya çıkan maddenin son sürümü gayet kullanışsız ve büyük hatalar dolu bir verziyon haline getirilmiştir. İki tenkit nedeni ile bu verziyona itiraz etmekteyim:

1) Bu "yeni verziyon?"da Vikipedia'ya has olan metin içindeki sözcük ve terimlerden diğer maddelere yapılması gereken atlama referansları silinmiştir. "Hayatı" adlı kısıma bakılırsa tek bir sözcük veya terimden Vikipediya'da bulunan başka bir maddeye referans bulunmamaktadır. Yani bu "yeni verziyon?" Vikipediya'ya ait özel nitelikleri (hiç) kullanmayan; Vikipediya'ya çok uzak; bir kuru düzyazı makale haline getirilmiştir. Halbuki Noyder tarafından oluşturulmuş 03:40, 24 Kasım 2012 tarihli sürümde bu metin içi referensların bulunmasına gayet dikkat gösterilmiştir. Bu "hataya" başlıca nedenin de ikinci tenkitimden ortaya çıktığına inanmaktayım. Bu "yeni verziyon?" bir düz yazı olarak hazırlanıp basılmış Ünal (1976) makalesinin hemen hemen aynen kopyasıdır. Böyle 1976'da yazılıp basılmış bir düzyazı makalede hiç metin içinden referanslar olmayacağı gayet tabiidir. Ama bir Vikipediya maddesinde bu referansların bulunması o maddenin içeriğini gayet zenginleştirir.

2) 94.102.72.16 tarafından "oluşturulmuş?" ve Trokondas tarafından "geliştirilmiş?" yeni değiştirilmiş sürümler sadece Ahmet Ünal (1976) tarafından yazılmış makaleyi kaynak olarak kullanmakla kalmamış, bu verziyonu Vikipedia'ya koyan kişiler (yazanlar diyemiyeceğim!) olan 94.102.72.16 ve Trokondas kendi yazı üslublarını kullanmayıp Ünal (1976) makalesinin büyük bir kısmını (%10'dan çok daha büyük kısmını) aynen kopya etmeyi tercih etmiş ve kaynak kullanma hakkında yerinde de referans vermemişlerdir. Bu "yeni verziyon?"da (eğer verziyon ise) 1976'da Ahmet Ünal'ın yazmış olduğu ve Belleten'de bastırılmış olan makalenin büyük kısmı cümle cümle aynen kopya edilmektedir ve ancak ufak tefek değişmeler yapılmıştır. Bu tutum "yeni verizon?"un tam bir "Telif Hakkı İhlali" kapsamına girmesine neden olmaktadır. Bu telif ihlali dolayisiyla bu verziyon içerikli madde Vikipedia kurallarına uygun olarak "Silinmesi gereken" bir madde haline getirilmiştir.

Bu maddeye konu olan kişi, Halil Demircioğlu, (Noyder'ın şahsen de tanıdığı) gayet kıymetli Türk bilim adamı idi. Onun biyografisinin Türkçe Vikipedia'da Vikipedia kurallarına uygun olarak telif hakları ihlal edilmeden bir madde olarak hazırlanması hem bu Vikipedya ansiklopesini hem de bu ansiklopediyi kullananları tatmin edecek ekstra zengin bilgiler sağlayacağına eminim. Onun için bu "yeni verziyon?" ile hem madde içi referansların tümüyle kaldırılması ve özellikle maddenin "Telif hakları ihlali" nedeni ile "Silinmeye alınacak maddeler" haline getirilmesi büyük bir kayıp olacağına inanmaktayım. Bu nedenle metin içinden referanslara itina gösterdiğim ve telif haklarını ihlal etmiyeceğine inandığım, kendi şahsi üslubumla, eldeki bilgiyi kullanarak (Ünal ve Yücel makaleleri), kaynakların nerede kullanıldığına referans vererek, bu maddenin Vikipedia kurallarına uygun bir verziyonunu daha önce hazırladığımı sanmakta idim. Benim yazdığım verziyonun Vikipedia kurallarına uygun olarak değiştirilmesi Vikipediya için uygun bir harekettir; ama değiştireceğim diye hiç metinde dışa referans olmadan hazırlanmış ve uzerinde telif hakkı bulunan eski bir düzyazı makaleyi hemen hemen aynen koymak bir çeşit "vandalizm" de olduğunu da sanmaktayım.

Onun için bu verziyona "telif ihlali" yaftasını koydum. Metin içi referanslarin bulunmamasi hatası için konulacak bir yafta olup olmadigini bilmemekteyim; ama boyle bir yafta yoksa hazirlanmasını da teklif edeceğim. Metin içi referanslar bulunan ve aynı enformasyonu kullanarak kendi üslubumla yazdığım eski verziyonu revizyondan gecirerek geri getireceğim. Tabii ki bu verziyona uygun değişiklikler yapılması Vikipedia'yı zenginleştirir. Ama bu değişikliklerle metin įçi refaransların kaldırılmaması ve üzerinde telif hakkı bulunan başka kişinin (her ne kadar değerli olursa olsun) makalesinin aynısı olmaması gerekmektedir.noyder (mesaj) 17:13, 24 Kasım 2012 (UTC)