Tartışma:Fırat Çakıroğlu cinayeti

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Beyoglou tarafından 1 yıl önce Hüküm giydiği terör örgütünün adı başlığına
Vikiproje Biyografi (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İzmir (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İzmir maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İzmir kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

TARAFSIZLIK???[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Tarafsızlığın temel ilkesi olduğunu eskiden her zaman dile getiren Vikipedi nefret suçlarının işlenmesine ön ayak olur hale gelmiş. Tarafsız, en gerçek bilgilerle yazılan sayfaları bile kısa sürede eklemekten imtina eden platform radikal bir değişiklik yapmış olmalı. İtiraz edebilmek için herhangi bir mailiniz var mı vikipedia Türkiye ailesi olarak, yoksa eleştiriye de mi kapalısınız artık? Eğer öyleyse bizim arkadaşımızın ÖLÜM TARİHİ BİLE YANLIŞ OLAN sayfasını bir an önce tamamen kaldırmanızı istiyoruz. https://tr.wikipedia.org/wiki/F%C4%B1rat_%C3%87ak%C4%B1ro%C4%9Flu Siangfei (mesaj) 22:21, 15 Aralık 2016 (UTC)

Merhaba vikipedi herkese açik bit platformdur ve isteyen herkes katkida bulunabilir maddede gordugunuz yanlis kisimlari duzenleyebilirsiniz --By erdo can • msj 14:59, 16 Aralık 2016 (UTC)
Ek olarak ölüm tarihinde bir yanlışlik yoktur 20-21 Şubatta vefat etmiştir--By erdo can • msj 15:04, 16 Aralık 2016 (UTC)
Maddede halen bir tarafsızlık şüphesi mevcut mu? Ben tespit edemedim, itiraz olmaz ise bir süre bekledikten sonra şablonu kaldıracağım. chansey Mesaj 17:43, 14 Ocak 2017 (UTC)

Merhaba @By erdo can! Bildiğim kadarıyla bu madde bir kaç defa KD'likten silinmiş. Açmış olduğunuz bu maddenin de silinmemesi açısından VP:KİŞİ doğrultusunda geliştirmelerde bulunmanız hususunu tarafınıza hatırlatmayı size ve katkılarınıza değer veren bir Vikipedist olarak kendime borç biliyorum. Saygılarımla chansey Mesaj 19:48, 24 Aralık 2016 (UTC)

Gerekli düzenlemeleri yapmaya çalışacağım @Chansey. Teşekkürler --By erdo can • msj 20:09, 24 Aralık 2016 (UTC)

Kaynak gerektiren içerik hakkında.[kaynağı değiştir]

Maddenin kararlı sürümündeki Ü harfinin ü yapılmasını onayladığım ve çıkartılan aktivist kelimesini eklediğim değişikliği geri aldığınızı görüyorum @Kibele, uzun süredir bu şekilde duran maddeyi değiştirme gerekçenizde belirtilen kaynak gerektiren içerim hangisidir belirtirseniz düzeltebiliriz. chansey Mesaj 17:25, 20 Şubat 2017 (UTC)

Ülkücü kelimesini tekrar eklediğinizi görüyorum, aktivist kelimesi bugün neden bu kadar sorun oldu anlamış değilim :) Neyse, iyi vikiler! chansey Mesaj 17:35, 20 Şubat 2017 (UTC)
çıkartılan aktivist içeriğini geri getirdiğinizi gördüm, kaynaksız olduğu için geri aldım, mesele bundan ibaret. kaynaksız içerik eklenmesi her zaman sorundur vikipedi'de. --kibele 17:50, 20 Şubat 2017 (UTC)
@Kibele Kaynak konusunda kesinlikle haklısınız, lakin benim geri getirdiğim kelime tarafsızlık dolayısıyla silinmişti :) Hiç kaynak açısından bakmadım, bir hareket içinde olan aktif olarak rol alan kimselerin aktivist olarak nitelendirilmesinde kaynak isteneceğini düşünmemiştim... Kaldı ki aktivizm tanımlamasından da bu çıkmıyor mu? chansey Mesaj 17:53, 20 Şubat 2017 (UTC)
Maddeyi oluşturduğum gün bende chansey gibi düşünerek hareket edip ülkücü aktivist olarak niteledirmiştim ben bir sorun göremedim şuan --By erdo can • msj 18:20, 20 Şubat 2017 (UTC)
Erdo Can maddenin bu hali de gayet uygun. Bir kullanıcımızın Ülkücü kelimesini ülkücü olarak düzeltmesi gayet yerinde bir katkı. Aktivist konusuna (gereksiz değerlendirilebilecek bir şekilde) takılmıştım hepsi bu. Ama tabi bunda aynı kelimenin bir saat içinde farklı iki kullanıcı tarafından iki defa silinmesinin de payı büyük. Maddenin bu halinin gayet uygun olduğunu düşünüyorum (Zaten olmasa geri alırdık).chansey Mesaj 18:27, 20 Şubat 2017 (UTC)

Kaba kelimeleri düzeltme[kaynağı değiştir]

Sayın [[ryan o'reily] ölen kelimesini hayatını kaybeden yaparsak daha ince ve hoş durur, Allah aşkına neresi yorum içeriyor? Fatih Sarıaslan (mesaj) 09:39, 21 Şubat 2017 (UTC)

Fırat Çakıroğlu'nun telif hakkı olmayan resmini arıyoruz. Herkesin bu konuda yardımlarını bekleriz.--HKN DRN MesajKatkılar 13:37, 5 Mart 2017 (UTC)

En çok da sizin yardımlarınızı bekleriz @By erdo can :) --HKN DRN MesajKatkılar 15:26, 20 Mart 2017 (UTC)

OLASI TELİF HAKKI İHLALİ[kaynağı değiştir]

Olası telif ihlali olarak gösterilen bu haber bu maddede kullanılmamaktadır. Ve hiç bir zaman kullanılmadı. Kamuoyuna duyurulur.--HKN DRN MesajKatkılar 14:17, 5 Mart 2017 (UTC)

@Pragdon bir bakın isterseniz, bu haber bu sayfada bugüne dek hiç kullanılmadı. Benim mesaj sayfamda kullanılmış olabilir ama bu maddede hiç kullanmadım. Saygılar.--HKN DRN MesajKatkılar 14:19, 5 Mart 2017 (UTC)

O kaynağın burada kullanılmaması bir şey değiştirmez. Haber içeriği cümlesi cümlesine aynı. Ortada telif hakkı ihlali var. --Pragdonmesaj 14:22, 5 Mart 2017 (UTC)
@Pragdon Benim her cümle için kullandığım kaynakça var ve sizin gösterdiğiniz kaynak benim kullandığım kaynaktan çalmış olabilir. Veya tam tersi.--HKN DRN MesajKatkılar 14:25, 5 Mart 2017 (UTC)
O zaman ben de hürriyet.com'dan copy paste yaptığım yazıyı buraya ekleyeyim sonra kaynak olarak ulusal.com diyeyim. Bu da telif hakkı ihlali olmasın. Bunları şuraya ekleyeyim o halde; Telif hakkı, Vikipedi:Telif hakları, Telif hakkı ihlali incelemekte fayda var. İyi çalışmalar. --Pragdonmesaj 14:30, 5 Mart 2017 (UTC)
@Pragdon, Tamam o zaman madde baştan yazılsın lakin ben nereden bileyim önceden hürriyet.com'un yazdığını? Bana suç atmanız yanlış.--HKN DRN MesajKatkılar 14:32, 5 Mart 2017 (UTC)
  • Fırat Çakıroğlu cinayeti adlı maddeyi açacaksak Fırat Çakıroğlu diye bir maddeyi açmamız gerekir. Yoksa ilk cümlesi (örnek): "20 Şubat 2015 tarihinde karşıt görüşlü öğrenciler arasından Nurullah Semo tarafından Fırat Çakıroğlu'nu bıçaklayarak öldürme eylemidir." Böyle bir giriş cümlesi varsayalım. Hatta maddenin adı da Çakıroğlu cinayeti. Araştıran insan der ki "Fırat Çakıroğlu kim?" Bu yüzden Çakıroğlu cinayeti diye bir madde açıp Fırat Çakıroğlu diye bir madde açmamak saçma olur. İki madde açacaksan hiç olmaz. O yüzden adının hiç değiştirilmemesi uygun olur.--HKN DRN MesajKatkılar 16:37, 23 Mart 2017 (UTC)
  • @Hakan Duran, bu konuda emsal bir çok örneğimiz var ve hiç de "saçma" durmuyor. Bir kaçı; Özgecan Aslan cinayeti, Ahmet Yıldız cinayeti, Münevver Karabulut cinayeti, Hande Kader cinayeti vb. Bana bu maddede Vikipedi:Kayda değerlik (kişiler) politikasına uygun, cinayetten bağımsız kaynak gösterebilir misiniz kişinin kayda değerliği ile ilgili? Neredeyse yok. Yok çünkü Fırat Çakıroğlu cinayet sonrası basına vs. yansıdı. Yoksa böyle bir olay olmasa sıradan bir öğrenci olarak hayatına devam edecekti. Fırat Çakıroğlu diye bir madde açma zorunluluğu yok. Kaldı ki madde, Fırat Çakıroğlu cinayetine taşınırsa o bahsettiğiniz ilk giriş cümlesi de başta olmak üzere değiştirilecek ve yeni isme uygun hale getirilecek. Madde içerisinde Fırat Çakıroğlu'ndan zaten bahsedeceğiz. Bir olaydan bahsederken o olayın faillerini vs. yazmak, onları tanıtmak zorundayız zaten. Yoksa ansiklopedik bir bilgi çıkmaz ortaya. Bu konudaki endişenizi anlıyorum ama dediğim gibi madde içerisinde zaten Çakıroğlu'ndan bahsedilecek. Şu madde içerisindeki Çakıroğlu'nun kimliği ile ilgili tüm bilgiler o maddede de olacak. Sayfa taşınacak sadece ve tüm bilgiler olduğu gibi kalarak yeniden düzenlenecek o kadar. --Pragdonmesaj 22 Mart 2017 (UTC)
  • @Pragdon, doğru söylüyorsunuz aslında. O zaman madde isminin taşınmasını uygun görüyorum.--HKN DRN MesajKatkılar 17:18, 23 Mart 2017 (UTC)

Güncelleme[kaynağı değiştir]

Takip ettiğim kadarıyla dava sonuçlanmış durumdadır. Dosyanın Yargıtay’a gittiğini biliyorum ama tam süreçten emin değilim. Maddenin bu kapsamda güncellenmesi gerekmekte. Müsait olunca bende yapabilirim. Lütfen şablonu güncelleme yapılana dek kaldırmayınız. Kolay gelsin. chanseyMesajYaz 17.24, 19 Ağustos 2018 (UTC)Yanıtla

Şu makale işinizi görecektir umarım detaylı incelemedim ama 15 yıllık hapis durumu kaldırılarak müebbete çevirilmiş. @Chansey. Saygılar --By erdo can • msj 15.45, 5 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla
@By erdo can Linkte bir sorun var sanırım. Haberi kaldırmış veya linki taşımış olabilirler. --Pragdonmesaj 15.30, 6 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla
Ben açabiliyorum @Pragdon? ChanSey 16.00, 6 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla
O halde benim tarayıcıdan kaynaklanıyor. :) --Pragdonmesaj 16.01, 6 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla
Bu bölümü geliştireceğim. Çeşitli Vikipedi içi ve daha çok dışı etkenlerden ötürü az yoğunlaştım... ChanSey 20.31, 6 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla

Resim ekleme[kaynağı değiştir]

Şu resmi trwikiye yükleyebilecek birisi var mı ya da dosya trwikiye yüklenebilir mi? Ben telif hakkı konularına pek hakim olmadığımdan topluluktan rica ediyorum. --By erdo can • msj 15.37, 5 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla

Yanlış bilmiyorsam flickr dosyaları commonsa yüklenebiliyor. Küçük bir not düşmüş olayım ama araştırılması gerek tabi. --Pragdonmesaj 15.41, 5 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla
Bir örneği de şöyle bırakayım. --Pragdonmesaj 15.44, 5 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla
Öyle bir durum varsa yükleyeyim yoksa zaten kaldırırlar. Denemiş oluruz :) --By erdo can • msj 15.47, 5 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla
Evet evet, verdiğim örnekteki şablonu kullanarak yüklersen bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. --Pragdonmesaj 15.48, 5 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla
"All rights reserved" olan dosyaları yükleyemiyoruz sanırım. @By erdo can --Pragdonmesaj 16.25, 5 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla
Estağfurullah @By erdo can, hepimiz geçiyoruz bu yollardan. Deneme de yap ama sorsan daha sağlıklı olur :)--RapsarEfendim? 19.54, 6 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla

fırat çakıroğlu'nun masumluğu[kaynağı değiştir]

internette bir sürü yerde "200 300 tane kişi solculara saldırdı, fırat çakıroğlu bu işleri düzenledi, fırat çakıroğlu milleti tehdit etti" diye yazılar var. ama bu bilgiler maddede yer almıyor. biri eklesin Modern primat (mesaj) 13.49, 31 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

@Modern primat çok haklısınız, maddeyi düzenliyorum. Madde cinayet hakkında ama olaylar ile ilişkili hiç bir şeyden bahsedilmemiş neredeyse. Bu hâliyle bayağı sorunlu. 5 senedir bu halde var olması üzücü. Gogolplex (mesaj) 13.48, 20 Şubat 2022 (UTC)Yanıtla

Vikipedi, mahkeme değildir. Şu da var ki hangi inanç, fikir, ırk, meslek, san'ât, zanâ'at veyâhûd topraktan (toprakdan) bir veyâ birden fazla kişinin karşı tarafa saldırısı olsa bile, tehdîd etse (hudûdu/sınırı aşsa) bile öldürülmesine kim 'doğru' der? Aksine yorumlar; suç işlemiş kişileri suçsuz göstermeye ve suçtan zarar görenleri de suçlu göstermeye çalışan haksız ve hukūksuz ifâdelerdir. İnsânlar kavga edeceklerine biraraya gelip mes'elelerini görüşseler, anlaşamazlarsa da hukūkî yollara mürâca'at etseler; bu tür hâdiseler görülmese olmaz mı? Didişmenin netîcesi, hiçbir zamân iyi çıkmıyor. MFEcelfe 01.10, 18 Aralık 2021 (UTC)Yanıtla

@Muallim Fatih burası tartışma alanı, ve ben onun masumluğunu ya da suçluluğunu kendimce sorguluyorum. maddede bu açlığımı giderecek bir bilgi yoktu. neyse ki eklenmiş. @Gogolplex ellerine sağlık!!!
""kim 'doğru' der?"" yarın açıktan islam'ı eleştirdiğim zaman mesela, benim öldürülmemi isteyen çok kişi olur. bırakın adam öldürmeye teşebbüsü, ifade ettiği için turan dursun öldürüldü. ----modern_primat ඞඞඞ İLETİ 16.46, 20 Şubat 2022 (UTC)Yanıtla

Olayı doğru yansıtmamışsınız sadece mahkeme kararını belgelerini tarafsız bir şekilde paylaşsanız yeterli.Wikipedia bu paylaşımıyla terör destekçisi konumuna düşüyor bilginize. Zafer Karaman (mesaj) 09.44, 10 Aralık 2022 (UTC)Yanıtla

Hüküm giydiği terör örgütünün adı[kaynağı değiştir]

Çakıroğlu'nun katili Nurullah Semo'nun cezası ağırlaştırılmış müebbete çevrilmeden önce terör örgütü üyeliğinden 15 yıllık hüküm giymesi kararlaştırıldığı belirtiliyor, ama haberlerin hiç birinde hangi örgüt ile ilişkili bulunduğu spesifik yazılmamış. PKK veya YDG-H diye tahmin ediyorum ama kaynak bulamıyorum. Bu sonuçlara ulaşmak, dava kayıtlarına falan bakmak mümkün mü? Bayağı önemli bir bilgi çünkü. -Gogolplex (mesaj) 13.18, 22 Şubat 2022 (UTC)Yanıtla

@Gogolplex, 2003 İstanbul saldırıları davasında da görmüştüm, yanlışım yoksa hüküm verilirken yalnızca "terör örgütü üyeliği" diye açıklanıyor. Şuraya dayanarak YDG-H diyebiliriz, o da zaten PKK'ya bağlı. NanahuatlEfendim? 23.09, 22 Şubat 2022 (UTC)Yanıtla
Ben de ilk başta öyle düşündüm ama şöyle bir durum var ki savcılık iddianamesinde olan bir suçlamayı direkt hüküm giydiği şey olarak vermek nesnel açıdan doğru olmamakla birlikte yoruma da kaçıyor. Anlıyorum %99.9 ihtimalle YDG-H, ama ya (atıyorum) kanıtlar doğrultusunda PKK'yla ilişkili başka bir örgüte (veya birden fazla örgüte) veya e.g. DHKP-C'ye üye olduğu ortaya çıktıysa? Elimizde olan tek bilgi 2015 yılında savcılığın ortaya koyduğu suçlama. Bu 7 sene içerisinde ne oldu ne bitti; nasıl türden gelişmeler yaşandı bilmiyoruz. İlk duruşma dışında dava hakkında 0 kaynak var, ilk duruşmayı da 1-2 haber sitesi haberleştirmiş. Dava hakkında bilgi ararken gerçekten de zorlandım.
Giriş kısmında "Savcılığın iddianamesinde karşıt görüşlü öğrenciler "PKK/KCK'nın gençlik yapılanması YDG-H'nin üyeleri" olmakla suçlandı." denilebilir. Buna karşın 33 karşıt görüşlü sanıktan 32'sinin terör örgütü üyesi olmakla suçlanmamış olması da dikkat çekici bir durum. Savcılık "PKK/KCK'nın gençlik yapılanması YDG-H'nin üyeleri" olarak bahsediyor tüm karşıt görüşlü öğrencilerden, ama aslında 32'si hakkında böyle bir hukukî suçlamada bile bulunmuyor. Gogolplex (mesaj) 10.33, 24 Şubat 2022 (UTC)Yanıtla
""Buna karşın 33 karşıt görüşlü sanıktan 32'sinin terör örgütü üyesi olmakla suçlanmamış olması da dikkat çekici bir durum."" eğer yalnızca tek kişi PKK'li olmaktan hüküm giydiyse, öbürleri giymediyse karşıt görüşlü olarak kalmalı. ayrıca buna dair bir not konulmuş? o nota da gerekli bilgiler, eklenmemişse, eklenmeli. esenlikler. ----modern_primat ඞඞඞ İLETİ 15.04, 28 Şubat 2022 (UTC)Yanıtla

[1] [2] [3] Kaynaklardaki ifadelendirmelere göre değiştiriyorum. VP:İNV delmeyin. Ayrıca savcılık iddianamesinde direkt olarak belirtilen bir ifadenin başta olmasının ne gibi bir mahsuru bulunmakta? ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (wha?) 17.03, 22 Şubat 2023 (UTC)Yanıtla

İddianame bir suçlamadır. Olaya karışıp da yakalanan 32 kişiye herhangi bir suçlama yapılmamış, sadece iki kişinin terör örgütü üyesi olduğuna karar verilmiş, yani o gruptaki herkese bu yaftalamayı yapamayız. İddianamelerde yazan şeyler "gerçek" olmak zorunda değil, dava sonucunda iddianamede yazan şeyler doğrulanmıyor, yoksa diğer yakalanan kişilere de dava açılırdı, nerede soruşturmaları? Ayrıca Türk kaynakları PKK FETÖ etc. terör örgütü olarak veriyor (ki öyleler), ama bunu Viki'de "silahlı örgüt" şeklinde yazıyoruz medyada böyle geçmemesine rağmen. Yoruma kaçıyor. Gogolplex (mesaj) 14.33, 26 Şubat 2023 (UTC)Yanıtla
Daha önce yorum yapmış @Nanahuatl ile @Modern primat'ın görüşlerini de almak önemli olacaktır.

Modern primat süresiz engellenmiş bir kullanıcı. Onun dışında imzasız attığınız için Nanahuatl'a muhtemelen bildiri gitmedi onu da atayım şimdiden. Konu hakkındaki açıklamalarınız için teşekkür ederim. Harfiyen ikna oldum ancak yine de baştaki ülkücü v. karşıt görüş öğrenci ifadelendirmesi pek kafaya oturan bir ifadelendirme değil. Karşıt görüşlüden kasıt açıklanmalı. Ben de efn'yi görünce bu doğrultuda değiştirmiştim. Özetle karşıt görüş ifadesinin açılması veya direkt kaldırılması uygun olacaktır. İyi çalışmalar. --ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (wha?) 14.47, 26 Şubat 2023 (UTC)Yanıtla