Tartışma:Devrimci Yol

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

hemen hemen bütün makale taraflı olduğu için tartışma sayfasına birşeyler yazmadan taraflı etiketi koydum ancak demek ki yazmam lazımmış..

makale baştan sona "en önemli, en etkili, önderlerinden biridir, en güçlü, pek çok başarıya ulaşarak, ciddi bir kitlesellik, en çok zarar gören...." gibi ifadeler içeriyor, ki bunlar tamamen subjektif ifadeler. kimi genel kabul gören konularda benzeri ifadeler kullanılsa da özellikle uç siyasi hareketler gibi insanların azami derecede farklı düşünceler sergilediği konularda kullanılmamalı. çünkü genel geçer bir doğruyu ifade etmekten uzak oluyor.

bunların dışında "faşist" olarak tanımlanan ve tam olarak tanımlanmamış bir kesime ağır hakaretler içeriyor. (benim anladığım bu faşist kesimin devrimci yol çizgisi dışında düşünen herkes olduğu şeklinde.) bu hakaret ve subjektif eleştiriler yer yer sloganlaşıyor ve yazı propaganda afişi tadında bir havaya bürünüyor.

biraz sağduyulu davranırsanız ve zannımca pek bilmediğiniz "taraflılık" kavramını bir incelerseniz siz de yazının taraflı olduğunu görebilirsiniz. bir fikir vermesi açısından benzer örgütler ve hareketlerle ilgili yazıları okuyabilirsiniz, ingilizce vikipedide bol bol var. kolay gelsin. Tembelejderha 22:38, 22 Şubat 2006 (UTC)

Makalede biraz daha değişiklik yaptım, eğer halen taraflı gözüken bazı bölümler varsa lütfen belirtin.

Fakat "en çok zarar gören" ifadesi subjektif değildir, zira 12 Eylül dönemidneki duruşmalarda en çok mahkumiyet ve en ağır cezalar Devrimci Yol davasında verilmiştir. 186'sı için idam istenen 723 sanıklı bir dava olması bile bunu tek başına kanıtlamaktadır. İsteyen araştırabilir. Gene de bu ifade değiştirildi.

"Faşistler" hakkındaki yorumlar, tamamen örgüt üyeleri ve/veya örgütün yayın organları tarafından yayınlanmış olup, makaleyi bağlamamaktadır. Zaten bu tür alıntılarda yazıların alındığı kişi veya yayın belirtilmiştir. Bunun sebebi ise olay ile ilgili farklı bakış açılarını yansıtmaktır.

  • "Türkiye'deki sınıflar mücadelesinin 1973'ten 1980'lere uzanan döneminde önemli bir rolü olan devrimci siyasal hareketlerden biridir" Bu ilk cümleden rahatsız olmaya başlıyorum - ayrıca bu cümle konudan bihaber olan bir okuyucu için de muğlak. Tek anladığımız bir siyasi hareket olduğu; ayrıca Türkiye'de bir sınıflar mücadelesi olmadığını düşünen insanlar için yanlış bir cümle olabilir. Evet alıntılar olayın iç yüzünü net olarak belirtmek için güzel bir yol, ama bu alıntılar okuyucuyu rahatsız etmeyecek biçimde tutulmalı. Hadi onları bir kenara koyalım, tırnak içindeki anti faşist ifadeleri, alıntı olsalar dahi, maddede böyle kullanılmamalı. Bu çok taraflı gözükmekte, niyet taraflılık olsa da olmasa da. Genel olarak biraz daha ilgiye ve elemeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Saygılar... - Noumenon 08:27, 3 Mart 2006 (UTC)

Monthly Review Türkçe baskısı Kalkedon Yayıncılık tarafından yapılmaktadır. Bu yayınevinin sahiplerinin ve yayınevinin editörlerinin siyasi görüşleri, bu yayınevinden çıkan yayınların bir siyasi görüş ya da doğrudan Devrimci Yol hareketi ile bir bağıntı kurulmasına sebebiyet vermemeli. Sonuçta Amerikan marksistlerinin bir dergisinin Türkçe baskısından söz ediyoruz. Yorum fazlasıyla zorlama ve ilişki doğru kurulmamış. Örneğin yayınevinin sahibi ve editörleri ve bir kısım çevirmeni ÖDP üyesi.

burada anlatılanlarda taraflı bir açıklama göremedim.devrimci yolun tarihinin tarafsız bir anlatımıdır yazılanlar.yazanın ellerine sağlık.

  • Bu grup hakkında, Tasfiyeci ve Oportunist olduklarına dair vurgular yapılmalı. 80 öncesinde hemen bütün sol kesim bunları eleştirirdi. Sonrasında ise fazla dayanamayıp dağıtıldı.95.7.248.60 13:22, 17 Temmuz 2011 (UTC)
  • yarı-legal oluşu tasfiyeciliğine, geri tahlillerde ısrarı ise oportünistliğini gösteriyor.95.9.6.86 19:03, 28 Ekim 2011 (UTC)

Gözden geçirme...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Taraflı içeriğin büyük bir kısmını çıkarttım, kalanı var olan bilgileri kullanarak baştan yazdım, fakat:

    1. Hâlâ taraflı ifadeler kalmış olabilir, eğer fark eden olursa lütfen ya belirtsin ya da düzeltsin,
    2. Ortaya atılan bilgilerin ne kadarı ne derece doğru ve kaynaklı tartışılır bu yüzden eğer yanlış ifadeler ve bilgiler gözünüze çarparsa çıkartın.

Bunların dışında bu tip maddeleri hangi kategoriye koymalıyız? Kategori:Türkiye'de sol? Kategori:Türkiye'de solculuk? Fikirler? Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 05:24, 15 Aralık 2006 (UTC)