Tartışma:Demokritos

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Bugün atomun bölünmeyen bir öz olarak kanitlanmis oldugu iddiasi gecerli degil, atom düsüncesi kanitlandi ama bölünmezligi degil...--alibazmesaj 18:46, 30 Ocak 2007 (UTC)

"atom düsüncesi kanitlandi ama bölünmezligi degil" demişsiniz. Demokritos atomu, bölünemez en küçük yapı taşı olarak düşünmüştü. Bu düşünce kanıtlandı ise, atomun bölünemezliği de kanıtlanmış olmalı :)
Böyle değil, tabii. Demokritos, bugün atom dediğimiz şeylerden haberli olsaydı, bunlara "atom" demezdi. Belki "daha derinde" başka parçalar ya da parçacıklar olduğunu ileri sürer, onları "atom" diye adlandırırdı. Bugün elektron ve foton diye adlandırdığımız parçacıklar, bölünemezlik bakımından, Demokritos'un "atom"una yakındırlar (benzerdirler). Ama bu bölünemez parçalar, maddeyi oluşturan temel yapı taşları olmak bakımından, Demokritos'un "atom" düşüncesini karşılayamazlar. Onun düşüncesini kabaca formüle edersem:
Atom: yapı taşı (töz) + bölünemezlik (parçasızlık)
Çağdaş bilim, böyle (yani, iki koşulu da sağlayan) parçalar ya da parçacıkların varlığını gösterebilmiş değildir. Demek ki, Demokritos'un "atom" düşüncesinin doğruluğu, iki bakımdan da kanıtlanmamıştır. Felsefecilerin "töz" ya da "cevher" dedikleri şeyin varlığı kanıtlanmamıştır. Hatta bu, örneğin fizik biliminde araştıma konusu bile değildir. (Burada, fizikçilerin "zihin"i ile fizik bilimini ayırmak yerinde olur. Bunlar her zaman örtüşmeyebilir. Kimi fizikçilerin "töz"e ulaşmak gibi bir niyetleri, boş çabaları olabilir. Ama fizik biliminin böyle bir yönelim içinde olduğu söylenemez. Söylenirse, bilimin belirli bir "inanç"ı varsaydığı ve onu kanıtlamaya çalıştığı da söylenebilir olur, ve yanlıştır.)
Peki, Demokritos'un düşüncesinde hiç mi kanıtlanmış birşey yoktur? Vardır, tabii. Örneğin, maddenin belirli özellikleri olan son derece küçük parçalardan oluştuğu düşüncesi doğrudur.
Demokritos ile ilgili maddenin çok yetersiz olduğunu da belirtmeliyim. Demokritos bir "evrensel dahi"dir; ilgilenmediği ve yazmadığı alan yoktur. Ne yazık ki, hakkındaki bilgileri ikinci, üçüncü el kaynaklardan ediniyoruz. Doğum yeri bile kesin olarak bilinmemektedir. Abderalı ya da Miletli olduğu söylenir. Yapıtlarının neredeyse tamamı, yok olmuş ya da yok edilmiştir. Platon gibi bir filozof bile, Demokritos'un toplayabildiği ne kadar yapıtı varsa yakmak istemiştir. (Kaynak: Diogenes Laertios, "Ünlü Filozofların Yaşamları ve Öğretileri", YKY Yayınları, 1. baskı, İstanbul, Şubat 2003, s. 436.) En çok "ethik" üzerine metinleri kalmıştır. Demokritos'tan geriye kalanlar için yararlanılacak Türkçe iki kitap: Walter Kranz, "Antik Felsefe" ve Bertrand Russell, "Batı Felsefesinin Tarihi".
"Antik Felsefe" adlı kitabın yazarı Walter Kranz hakkında bilgi edinmek için: http://felsefe.istanbul.edu.tr/node/88
Bu arada, Diogenes Laertios maddesini açan kişi yalnızca bir "küfür" yazmış. Silinse iyi olur. Gözden kaçmış olmalı. (88.227.225.25 05:25, 17 Ocak 2013 (UTC))

hiç resim yok[kaynağı değiştir]

sizin sitenizde diğerler gibi resim yok öğretmenlerimiz bilimadamlarının sonra başka kişilerin resimleini istiyor ama bulamıyoruz.sizden bilim adamlarının yazarların gibi bilinen insanların resmini koymanızı ister ve saygılarımızı sunarım

Yazım Yanlışı[kaynağı değiştir]

Bu bilim insanının ismi "Demokritos" değil, "Democritus"tur. Lütfen düzeltiniz.

Filozofun adı Türkçe kaynaklarda "Demokritos" olarak yer alır. Yabancı kaynaklarda ise genellikle "Democritus" biçiminde yazılır. Dolayısıyla, burada bir yanlış yapılıyor değildir. Siz, filozofun adını İngilizce yazmayı tercih edebilirsiniz; bireysel tercihinizdir. Ancak, Türkçenin yabancı adların yazımıyla ilgili kurallarını incelemenizi öneririm. (88.227.225.25 05:37, 17 Ocak 2013 (UTC))