Tartışma:Ankara/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Spherematcher tarafından 2 yıl önce Metropol ilce nedir? başlığına

Ankara ili ve ankara şehri diye iki ayrı makale olması yanlış kanaatimce. Her iki makalede de kullanılan haritalar aynı. Her ikisinde de ilçe listesi verilmiş. Üstelik Türkiye'de il ve şehir aynı şeyi ifade etmektedir. Anlam kargaşasına yol açıyor. Birleştirilmeli derim.--Zeynep 01:14, 23 Kasım 2005 (UTC)

Selam Zeynep, bunu tartisma sayfalarinda tartistik ve genel kani ayrilmasi yonundeydi. Ancak icerik bakimindan duzenlemeye ihtiyaclari var. Sende bir tartismada fikrini belirt istersen. Kolay gelsin, Citrat 01:32, 23 Kasım 2005 (UTC)bence de belir kardeşpim yaw

Metropol ilce nedir?[kaynağı değiştir]

Arkadaslar metropol ilce ile ne kastediliyor anlayamadim. Eger merkez ilcelerden bahsediliyorsa merkez ilce yazilmasi taraftariyim, eger bu sekilde duzeltilme yapilacaksa Ankara'nin merkez ilceleri metropol olarak gecen ilceler degil. Eger degilse Metropol Ilce kavrami nedir aciklayan olursa sevinirim.

Bu soru bu tartismalarda "Yerleşim birimlerinin adlandırılması" basliginda detayli tartisildi: Adlandırma ve yönlendirme kuralları. Bazi baslik sekillerinde fikir birlikleri var, ancak send fikirlerini belirtebilirsin. Citrat 02:30, 27 Kasım 2005 (UTC)bence de

böyle bi şey katien olamaz

Arkadaşlar geçte olsa tartışmanız akatılıyorum.Bence bu iki kavram birbirinden ayrılmalıdır..Şuan Türkiye şartlarında belki anlam tam karşılığını bulmasada biz ileriye bakalım değilmi..:)ne dersiniz SEVDE

Metropol kelimesi, birkaç yerleşim yerinin birleşerek oluşturduğu daha büyük yerleşim yerlerine hitaben kullanılıyor. Bahsi geçen ilçeler de Ankara ilinin merkezini oluşturan ayrı ayrı bölgeler olduğu için metropol ilçe tabiri doğrudur bence. Spherematcher (mesaj) 17.19, 1 Ocak 2022 (UTC)Yanıtla

Haritada ilçe isimlerinde türkçe karakter kullanılmamış.Bu imzasız yazı 85.98.14.25 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Girişteki resim[kaynağı değiştir]

Maddenin girişindeki Atakule resmi Ankara şehrini temsil ediyor olabilir ama bence ili temsil etmiyor. Onun yerine Anıtkabir, Ankara keçisi ya da Ankara kedisini öneriyorum. Görüşler? --İnfoCan 20:53, 23 Ekim 2009 (UTC)

Evet bence de Atakule şehrin sembolüdür. Ama ilin sembolünün ne olduğunu bilmiyorum. Araştıralım. Ankara Valiliği'nin belirttiği ilin sembolü filan var mıdır acaba ? Tabi valiliğinki olması şart değildir. Biraz araştıracağım. Takabeg ileti 20:51, 24 Ekim 2009 (UTC)

Burda (ana sayfasında) gösterilen resimler hep şehre ait. Takabeg ileti 20:55, 24 Ekim 2009 (UTC)

Anıtkabir seçersek yukarıdaki olmasın bence. Bunun kabartmasından dolayı daha "il" kokusu var (gibi). Takabeg ileti 21:14, 24 Ekim 2009 (UTC)

Bilgi kutusu[kaynağı değiştir]

madde başlığı[kaynağı değiştir]

Madde başlığı Ankara ili değil, Ankara olmalı. Ankara ilinin genel olarak bilinen adı "Ankara", "Ankara ili" değil, madde adı da öyle olmalıdır. Vikipedi'de bir ad iki kavram için de aynı derecede geçerli olduğu durumlarda (Ankara şehri ve ili gibi) madde adına parantez içinde kısa ve ayırdedici bir açıklama ekleniyor. Dolayısıyla Vikipedi:Adlandırma kuralları'na göre bu maddenin adı Ankara (il) olmalıdır. --İnfoCan 22:08, 3 Kasım 2009 (UTC)

Yerleşim yeri bilgi kutusu.[kaynağı değiştir]

  • Bilindiği gibi yerleşim yeri bilgi kutusu vikipedide her ülke için ya da her yerleşim birimi türü için ayrı bilgi kutusu yerine tek bir bilgi kutusu ile standardizasyon adına büyük işler yapmaktadır. Ayrıca geniş bilgi içeriği ve görselliği ile de okuyucuya hitap etmektedir. Geniş bir kullanıma sahip bu bilgi kutusu yerine sonradan açılan ve herhangi bir tartışma yapılmadan maddeye yerleştirilen il bilgi kutusunun kullanımını doğru bulmuyorum. Ve böyle bir bilgi kutusuna da ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Saygılar.--Veritasileti 09:50, 14 Kasım 2009 (UTC)
  • Vikipedi'deki bütün illerde bir il bilgikutusu şablonu kullanılmakta. Bu konuları düzenlemeye çalışanları oluşturmuş olduğu Vikipedi:VikiProje Türkiye Yerleşim Birimleri'nde de yerleşim yerleri, iller ve ilçeler için ayrı şablonlar önerilmiş [1]. Zaten mantıken düşünecek olursak yerleşim birimleri ile iller ve ilçeler çok farklı ozelliklere sahip varlıklar. Birinin plaka kodu var, öbürünün ait olduğu il var, birinin köyleri var, bir diğerinin mahalleleri var. Tek bir şablonla şehir, il ve ilçeleri özetlemek pek çok yanlışlığa ve tutarsızlığa yol açacaktır. Kullanıcının hata yapmaması için ayrıntılı talimatlar vermek yerine (eğer şehir ise plaka kodu kullanmayın, il ve ilçe ise enlem boylam kullanmayın, il ve ilçe ise posta kodu kullanmayın) bu tür hataların yapılmasının mümkün olmadığı farklı şablonlar en iyisi olacaktır. Bu yüzden, şimdilik yerleşim yeri şablonunu kaldırıp yerine bir il şablonu koyacağım. Bu konuda farklı görüşleriniz varsa Vikipedi tartışma:VikiProje Türkiye Yerleşim Birimleri/Şablonlar sayfasında tartışabiliriz. --İnfoCan 21:29, 16 Kasım 2009 (UTC)

Ankaranın sembolü[kaynağı değiştir]

Ankaranın sembolü Hitit güneş kursudur 1973'te Vedat Dalokay'ın belediye başkanı olduğu dönemde belirlenmiştir. Bu ankaranın tarihine yapılmış bir atıftır. Belediye ben değiştirdim oldu demesiyle amblem değişmez .Yeni sembol, eski CHP Milletvekili avukat Rahmi Kumaş'ın girişimiyle Ankara 2. İdare Mahkemesi'nce de reddedildi, Danıştay da iptal kararını onayladı.

Radikal gazetesi haberi
Star TV haberi
Yorumlar

--Nosferatu 14:31, 21 Ekim 2007 (UTC)

  • Çorum'un sembolü "Hatti güneş kursu"yla ilgili bazı gerçekleri kaynaklarıyla beraber bu sayfada belirttim. Kamuoyunda zaten yapılmakta olan tartışmaları buraya taşımayı gereksiz buluyorum. Ama Viki kuralları gereği, konuyu gerçekleri örtmeden tarafsız değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum.--Ahmetanmsj 12:09, 25 Ekim 2007 (UTC)
Evet gerçeklere göre değerlendirmemiz lazım. Ve şu anki logoyu ilave ettim. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 13:45, 22 Nisan 2008 (UTC)


m.tanriverdi m.tanriverdi (mesaj) 13:28, 8 Mart 2014 (UTC)

Nüfus bilgisi[kaynağı değiştir]

Maddeye kaynak vererek nüfus sayısı hakkında bir bölüm eklemek istiyorum ama kaynak bulmakta zorluk çekiyorum. Ankara Valiliği ve Sabah Gazetesi'nden biraz bilgi buldum ama diğer kaynakları paylaşan olursa şimdiden teşekkürler --Pinar 07:52, 24 Ekim 2007 (UTC)

Ankara adı, Arap kaynaklarında Beldei-el Selasil, Mamuriye ve Ma'muriye-i Selâse olarak geçer.[kaynak belirtilmeli][1] Yunanca 'Anküra' olarak telaffuz edilen şehrin adı Araplarca da aynı şekilde muhafaza edildi.

  1. ^ Yusuf Ziya Yörükân, Turhan Yörükân (1998). Anadolu'da Alevîler ve Tahtacılar. T.C. Kültür Bakanlığı. s. 79. 
  • Yukarıdaki kaynakta böyle bir bilgi olduğundan emin misiniz? Yoksa ben mi göremiyorum. Ayrıca ikinci cümle ile arada bir çelişki var. Araplar ne zaman kadar hangi adı kullanmışlar?--Abuk SABUK♫ ♫ 21:01, 5 Haziran 2009 (UTC)
Bu paragrafı Ankara (isim) maddesinden derlemiştim. Kaynağa tıklayınca ben de bir hata olduğunu gördüm. Onun yerine Evliya Çelebi ileilgili birkaç cümle ekledim.--Veritas 14:42, 8 Haziran 2009 (UTC)

Runningfridgesrule'un da belirttiği gibi maddede çok fazla liste var. Bu listelerin mümkün mertebe paragraf haline getirilmesi gerekiyor. Bunu da her bir maddeyi biraz uzatarak ve kısaları birleştirerek gerçekleştirebiliriz. Kolay gelsin.--Abuk SABUK♫ ♫ 16:36, 8 Haziran 2009 (UTC)

Bu konuda önerileriniz üzerine birkaç değişiklik yaptım. Umarım beğenirsiniz. --Veritas 14:54, 9 Haziran 2009 (UTC)
♫ Merhabalar Veritas, estağfurullah ne demek "isterseniz". O kısımda hala çok liste var gibi, biraz düzenlemeye çalışacağım. Becerebilirsem "müzik ve dans" kısmına fidayda ya da misket ses örneği dosyası eklemeyi düşünüyorum. Ayrıca çeşitli yerlere vikikaynak vs. bağlantısı eklenebilir. Dediğim gibi Roma haritasının Türkçeleştirimesi lazım. İyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 19:04, 9 Haziran 2009 (UTC)

neden tablolarda posta kodu görünmüyor.--Son kahraman 10:37, 5 Eylül 2009 (UTC)

Bu resimdeki grafik Ankara'nın eski armasıdır. Bu arma kullanımdan kaldırılmış; ancak yerine hala yenisi seçilememiştir. Buı yüzden armayı maddeden çıkarttım. --Veritasileti 15:16, 29 Ocak 2010 (UTC)

Evet, mahkeme yenisini iptal etti. Böylece Ankara'nın simgesi yok. bir de logo var, kedili olan. Dizikaygisiz 13:56, 29 Ağustos 2010 (UTC)

Güneş kursu yeter ya tüm ili temsil ediyor işte, Belediyenin ne önemi var.95.7.149.151 00:41, 2 Eylül 2011 (UTC)

Geri alma nedeni[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Muallim Fatih tarafından yapılan iyi niyetli değişiklikleri çoğunlukta olan hataları ayıklamak zor olacağından geri almak durumunda kaldım.

  • Vikipedi sayfa düzenine ve kurallarına uymuyordu. Tanım sözcüğünden sonra iki nokta kullanmak, giriş paragrafına madde halinde sıralamak, şablon hatası verebilecek değişiklik yapmak, yapım ekli özel isimden sonra de ekini kesme ile ayırmak vb. gibi.
  • Maddedeki mevcut nüfus bilgileri de hatalı olabilir ama yeni eklenenler kaynaksız ve bir kısmı tutarsızdı.

Bilginize.--Abuk SABUK 22:40, 3 Ağustos 2011 (UTC)

Çok fazla iç bağlantı[kaynağı değiştir]

Çok fazla iç bağlantı içerdiğinden (Özellikle ilk paragraflar) okumayı zorlaştıdığı kanaatindeyim. Saygılar--Halitderya 15:09, 27 Ağustos 2011 (UTC)

Giriş kısmında biraz düzenleme yaptım. Diğer kısımlara da bir göz atarım şimdi.--Rapsarbi diyeceğin mi vardı? 17:59, 27 Ağustos 2011 (UTC)
Elimden geldiğince düzenlemeye çalıştım. Şimdi biraz daha iyi sanırım.--Rapsarbi diyeceğin mi vardı? 18:11, 27 Ağustos 2011 (UTC)

Çok uzun olduğundan dolayı kısaltma çalışması[kaynağı değiştir]

  • Arkadaşlar, madde şu anda geçmişinde 97.201 bayt olarak gözüküyor. Uzun sayfalarda ise [97.201 bayt] ile 147'nci sırada. Fakat diğer uzun sayfalardan çok daha geç açılıyor. Sanırım bu durum kaynakların çokluğundan kaynaklanıyor. Bunun için biraz kısaltmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum.--i.e.msj 19:30, 2 Ocak 2013 (UTC)

" İç Anadolu Bölgesi'nden olmayanlar içinde en yoğun nüfus ise 103.319 kişiyle Erzurum'a aittir. Bu ili 813.616 kişiyle Kars, 82.305 kişiyle Bolu izler."

103 bin kişi olan Erzurum'u 813 bin kişiyle Kars nasıl izliyor? sayılarda yanlışlık var. --85.110.127.208 12:07, 19 Haziran 2014 (UTC)

Canım güzel Ankara, sayfayı yenilemek adına bir şeyler yapılmıyor, özellikle kültürel anlamda açılan yeni müze ve tema parklar var, bunları da dile getirmek lazım. (imzasız)

Buyurun, siz başlayın; hepimiz yardımcı oluruz. --E4024 (mesaj) 08:07, 21 Temmuz 2014 (UTC)

Hitit tarihinden bahsedilse de Hititçe etimolojiden bahsedilmemiş ve şehir sanki Frigya ile başlamış gibi anlaşılıyor. Hititçe Ankuvas'tan da bahsedilmeli. (İngilizcesinde şöyle yazıyor: As with many ancient cities, Ankara has gone by several names over the ages. It has been identified with the Hittite cult center Ankuwaš,[1][2] although this remains a matter of debate.[3] ) Bilgin adem (mesaj) 19:10, 20 Temmuz 2014 (UTC)

Birleştirme[kaynağı değiştir]

6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il sınırlarına genişletildiğinden ve köy çeşmesinde yapılan tartışmanın ardından il ve merkez maddeleri tek madde altında birleştirilmiştir.--B.S.R.F. 💬 13:01, 10 Eylül 2014 (UTC)

Wiki'de yeniyim, eskiden açtığım hesabın şifresinin unuttuğum için tekrar açtım.Umarım ön yargılı olmazsınız..Ben hobi olarak belki de takıntı hep Türkiye'nin şehirlerini ve nüfuslarını araştırırım.Ekonomi spor tarih gibi maddelere "Yaşam " maddeleri eklenmesi gerektiğini düşünüyorum.Mesala Ankara Memur şehiridir, bilmem kaç bin memur vardır, bilmem kaç bin işçisi esnafı. Yada Ankara'daa bulunan sinema sayısı, avm sayısı. Yani başlıkta da belirttiğim gibi yaşam, çünkü özellikle üniversite tercihi yapanlar veya atama ile tayin olanlar tercihlerde bu dediklerimi düşünüyor ve genelde internet ve wikide de bunu arıyorlar.Alpi192306 (mesaj) 23:54, 29 Mayıs 2015 (UTC)

Sayın Alpi192306, daha önceki hesabınız engellenmiş bir hesap değil ise yeni hesap açmanızda sıkıntı yoktur. Açmak istediğiniz bölümle ilgili ise Ankara memur kentidir demek yoruma girer kanımca. Çünkü mevcutta fabrikalarda, sanayide veya AVMlerde çalışan 100binlerce insan var. Sayılarla ilgili ise kaynaklarını belirterek tabiki eklemeler yapabilirsiniz. Saygı ve sealmlarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 09:07, 26 Temmuz 2015 (UTC)

Ankara ilçeler haritası[kaynağı değiştir]

Haritanın ACİLEN guncellenmesi lazım. Polatlı'nın bir kısmı Sincan'a verildi. Sincan biraz daha genişledi. Yenimahalle'nin güney toprakları Etimesgut ve Çankaya ile paylastirildı. Mertalirdn13 (mesaj) 06:27, 14 Eylül 2016 (UTC)

Infobox[kaynağı değiştir]

"Lua error in Modül:Konum_haritası at line 379: Malformed coordinates value." E4024 (mesaj) 20.56, 2 Ocak 2020 (UTC)Yanıtla

  1. ^ "Judy Turman: Early Christianity in Turkey". Socialscience.tjc.edu. 27 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 June 2010. 
  2. ^ "Saffet Emre Tonguç: Ankara (Hürriyet Seyahat)". Hurriyet.com.tr. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 June 2010. 
  3. ^ Gorny, Ronald L. "Zippalanda and Ankuwa: The Geography of Central Anatolia in the Second Millennium B.C." The Journal of the American Oriental Society. Vol. 117 (1997).