Tartışma:Akçiğdem, Refahiye

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Muratero tarafından 4 yıl önce Köyün tarihçesi hakkında başlığına
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Köyün tarihçesi hakkında[kaynağı değiştir]

Köyün eski ismi Horum'dur. Köyün ismiyle ilgili çeşitli görüşler bulunmaktadır. Sevan Nişanyan'a göre Horom, Ermenice Rum köyü anlamına gelen "Hrom" dan türemiştir. Aynı kaynakta köyün 20. yüzyıl başlarında Ermeni yerleşimi olduğu bilgisi verilmekle birlikte 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar geçen zaman zarfındaki Osmanlı kaynaklarında yerleşimde Ermeni ya da gayrimüslim nüfus yaşadığı belirtilmemektedir. Rum köyü denilen yerleşimde niye sadece Ermeniler yaşar anlaşılır değil.

"Horum adının Ermenice Hromakrag/Rum çiftliği kelimesinden geldiği rivayet edilir (Nişanyan, 2010:129)." https://nisanyanmap.com/?yer=12690&haritasi=ak%C3%A7i%C4%9Fdem Nişanyanmapte ise] Hrom yani Rum kelimesi ile bağlantı kurulmaya çalışılmış.

Horum Türkçe kullanımda bulunan bir kelimedir. 1. Biçildikten sonra balya ya da deste haline konulmuş ot. 2. Biçildikten sonra tarlada yapılan küçük burçak ya da mercimek yığınları. 3. Yeni olgunlaşan susam bitkisi, topraktan çıkarıldıktan sonra sapları iple boğulup baş tarafları birleştirilerek yapılan yığın şeklinde tanımlanmaktadır. Ot bağını meydana getiren tomarlardan her biri şeklinde de özetlenebilir. Sonuç olarak tarihi veriler ışığında Sevan Nişanyan'ın bu öngörüsü tutarlı gözükmüyor. --Muratero 17.54, 23 Mart 2020 (UTC)Yanıtla