Tartışma:63. Türkiye Hükûmeti

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Siyaset (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Nerden 63. Türkiye Hükûmeti ?[kaynağı değiştir]

Anayasa'ya göre şuandaki hükûmet dar anlamda bir hükûmet değil ve buna göre "63. Hükûmet" yok (yada gücel değil). Ne olursa olsun sayfanın adı değişim ne kaynağa göre yapıldı merak ediyorum. Kumʞum né? 19:40, 27 Ağustos 2015 (UTC)

33. Türkiye Hükûmetine Başbakanlık resmî web adresinde yer verilmiş ama henüz 63. Türkiye Hükûmeti diye bir ifade henüz göremedim. Bu şekilde bir tanımlama ile sıralamada yer verilirse elbette böyle adlandırılmalı fakat bildiğim kadarı ile bu Hükûmet şekli ilk kez gerçekleşiyor. Kumkum'un atıfta bulunduğu Anayasa maddesi de bu görüşü destekliyor. İngilizce ve Fransızca bağlantıları ile birçok örnek dahi mevcut. Maurice Flesier msj 20:07, 27 Ağustos 2015 (UTC)
Evet, ilk kez oldu. TC Resmî Gazetesiye baktım, hükûmet kurulduğunda sıralama kullanılmaz ama istifa ederken kullanılır. Fransızca versiyonunda Geçici hükûmeti kullandım çünkü bence en sağlamı ve Anayasa'daki sözlere uygun. Kumʞum né? 20:29, 27 Ağustos 2015 (UTC)
Maddeyi İtalyakurdu 63. Türkiye Hükûmeti adıyla açmış ve "Farklı bir formasyon olsa da ülkenin 63. hükûmeti. Bknz: 33. Türkiye Hükûmeti. Bu da farklı bir form..." diyerek aynı ada geri taşımış. Kendisinin gerekçesine katılıyorum. Öncelikle şu andaki hükûmet 62. Türkiye Hükûmeti. 63. Türkiye Hükûmeti henüz kurulmadı, 62. görevine devam ediyor. Dolayısıyla bağlantısı verilen sayfada görülmemesi normal. Oraya eklendiğinde de muhtemelen 63. Türkiye Hükûmeti adıyla eklenecektir. Bu yeni kurulacak hükûmet "dar anlamıyla hükûmet" değil diye bir şey yok, kelimenin her anlamıyla hükûmet. Üstelik anayasaya uygun olarak kurulan bir hükûmet. Anayasayı askıya alan darbe hükûmetlerine bile hükûmet diyor ve aynı şekilde numaralandırıyoruz, 24. Türkiye Hükûmeti ya da 44. Türkiye Hükûmeti gibi.
Dolayısıyla hükûmetin anayasanın hangi maddesine göre ve hangi şartla kurulduğu önemli değil. Davutoğlu yarın "anayasayı askıya aldım, ebediyen başbakan benim, başka bakan da yok, bütün bakanlıklara kendimi atıyorum" dese ve hükûmeti o şekilde kursa o da 63. Türkiye hükûmeti olur. Hiç zannetmem ama, hükûmet kurulduğunda farklı bir adlandırma tercih edilirse o zaman konuşuruz, ama şu anda İtalyakurdu'nun açtığı ad en doğrusu.--Cfsenel (mesaj) 00:53, 28 Ağustos 2015 (UTC)
Şu an 62. hükûmet ile yönetiliyoruz. Muhtemelen birkaç gün sonra da yeni hükûmet kurulacak. (AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu 29 Ağustos'ta hükûmeti kurdu, büyük olasılıkla yarın kurulur.) Türkiye'de ilk defa seçim hükûmeti kurulduğu için numaralandırılma biraz karıştırılmış anlaşılan. Cfsenel'in de dediği gibi henüz hükûmet kurulmadı. Bu yüzden de Başbakanlık'ta 63. hükûmet yazmaması gayet normal. Sonucunda Cfsenel çok güzel belirtmiş, darbe hükûmetleri bile yasal olmamasına rağmen numaralandırılmış. Üstelik bu hükûmet anayasada belirtilen bir hükûmet. Yani yasal. Böylelikle geçici bir hükûmet de olsa numaralandırılmasında bir sorun görmüyorum. Hükûmet bir kurulsun. Başbakanlık sitesine bir bakalım. Eğer 63. yazmıyorsa, başka bir şey yazıyorsa sayfayı oradaki adına taşırız. Saygılarımla... İtalyakurdumesaj atın! 09:05, 28 Ağustos 2015 (UTC)
İtalyakurdu yorumunuz bile kendi içerisinde tezatlarla dolu. "(AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu 29 Ağustos'ta hükûmeti kurdu, büyük olasılıkla yarın kurulur.)"... Cfsenel'in de dediği gibi henüz hükûmet kurulmadı??? Kurdu, Kurulur ve kurulmadı... Bilinen geçmiş zaman, geniş zaman ve yine bilinen geçmiş zamanın olumsuz kipi bir arada. Ben bu cümleden bir anlam çıkaramadım. Bence öncelikle bir hükûmetin kurulup kurulmadığına karar vermelisiniz. Erdoğan'ın basın açıklmasında belirtildiği gibi [1] Davutoğlu "Geçici Bakanlar Kurulu"nu kurmakla görevlendirildi. Yani henüz resmî olarak bir hükümet kurulmadı. Yani siz resmî olarak henüz kurulmamış bir hükümetin maddesini açmış oldunuz. Bu daha çok VP:KÂHİN örneği gibi görünüyor. Kaldı ki "Böylelikle geçici bir hükûmet de olsa numaralandırılmasında bir sorun görmüyorum." ifadesi bile kendi başına taraflı ve kişisel. Maddeyi tekrar 2015 Türkiye geçici seçim hükümeti'ne taşıyorum. Eğer basın açıklmasında veya Başbakanlık resmî web adresinde numaralandırma belirtilirse tekrar geri taşınır. İyi günler. Maurice Flesier msj 12:24, 28 Ağustos 2015 (UTC)
Bence sadece Geçici hükûmet yeter (seçim hükûmeti ne kaynakta?? nerde böyle bişey var?), bunlar Anayasal'ın sözleri. Geri kalan sağlam olmaz, Resmî Gazete sıralama kullanıyorsa sonra kullanacağız (yani kullanıcam fr.wp'nde). Ama bu md. 114 geçici hükûmet bu kadar farklı bişey ki ben sıralamayı kullanmak çok istemiyorum (özellikle resmî kaynaklar yoksa). Kumʞum né? 13:44, 28 Ağustos 2015 (UTC)
Maurice Flesier, 62. Hükûmetten sonra gelen hükûmetin 63. hükûmet olacağını söylemek için kâhin olmaya gerek yok. 1923'ten bu yana çeşit çeşit hükûmetler kuruldu, anayasaya aykırı darbe hükûmetleri de dahil, hepsi aynı şekilde numaralandırıldı, bir sonraki hükûmetin de aynı şekilde numaralandırılmayacağını düşünmek için hiçbir neden göremiyorum. Neyse, anayasa hukukçusu değilim sonuçta, belki siz haklısınızdır, 1923'ten bu yana ilk defa numaralandırılmayan bir Türkiye hükûmeti kurulur. Ama birkaç saat bekleyip, hükûmet farklı bir adla kurulacak olursa ad değişikliğine gitmeniz daha doğru olurdu, kısa süre sonra duyurulacak bir şey için böylesine değişiklik savaşına girmeye lüzum yok. Bu hükûmetin farklı şekilde adlandırılacağından eminsiniz madem, birkaç saat sonra hükûmet kurulup resmî açıklama yapılana kadar böyle kalsın.--Cfsenel (mesaj) 16:22, 28 Ağustos 2015 (UTC)
Cfsenel Ben yapmış olduğum yorumlarda bir kesinlikten veya emin olma durumundan herhangibir şekilde bahsetmedim. Evet, bu maddenin oluşturulma tarihi ve başlıklandırma işlemleri açık bir şekilde VP:KÂHİN. Bana göre kesinleşmemiş ve yasallasmamiş olgular üzerinden bir tahmin yürütme süreci gerçekleşti burada. Öncelikle tartışma sayfasında fikir beyan etmeden ve gerekçesi tam olarak açıklanmadan bir taşıma işlemi yapılmaması gerekirdi. İtalyakurdu numaralandırmalı başlığa taşıdıktan bir gün sonra bu tartışma sayfasına geri dönmüş Maurice Flesier msj 16:45, 28 Ağustos 2015 (UTC)
VP:KÂHİN'i yanlış yorumladığınızı düşünüyorum. Öncelikle "Yani siz resmî olarak henüz kurulmamış bir hükümetin maddesini açmış oldunuz. Bu daha çok VP:KÂHİN örneği gibi görünüyor." yanlış bir yargı. 63. hükûmet ile ilgili tek bilgimiz "62. hükûmetten sonra kurulacak hükûmettir" ise bu içerikle madde açamayız, ancak gelecekte olacak olayla ilgili belli olmuş kaynaklı bilgiler varsa madde açılabilir, ki yeni hükûmetle ilgili bir çok bilgi belli oldu, bu bilgileri içerecek bir madde açılması doğaldır.
İkinci olarak adlandırma konusu var. Bu hükûmetin numaralandırılmayacağı tahmininde bulunan sizsiniz. Türk siyasi geleneğinde hükûmetlerin numaralandırılma şekli belli. Siz anayasa maddesinin içeriğini yorumlayarak bu adlandırmadan sapılacağını, farklı bir adlandırmaya gidileceğini savunuyorsunuz. Bana pek olası gelmiyor, ama haklı olabilirsiniz. Fakat bu yorumunuzla madde adını değiştirmeniz VP:KÂHİN'e giriyor.
Maddenin tekrar tekrar taşınması konusunda şu ya da bu taraf haklı demek için yazmadım yazdıklarımı. Benim gördüğüm kadarıyla İtalyakurdu maddeyi 63. hükûmet adıyla açmış. Siz farklı bir ada taşımışsınız, o ilk ada geri taşımış. Ondan sonra tartışma sayfasında tartışma başlamış. Siz tartışmanın sonuçlanmasını beklemeden tekrar aynı taşıma işlemini yapmışsınız, en:WP:BRD'ye uyup hemen aynı işlemi tekrar yapmasanız daha uygun olurdu. Neyse, kimin haklı olduğundan bağımsız olarak, birkaç saat daha bekleseydiniz keşke. Hükûmet şu anda kuruluyor. Haberde de kurulan hükûmetin 63. hükûmet olduğu yazıyor, ama siz herhalde başbakanın kendi ağzından duymak istiyorsunuz. Birkaç saat bekleseniz, hükûmetin kuruluşu duyurulduğunda haklı olduğunuzu görürseniz o zaman taşısanız daha uygun olurdu kanaatimce.--Cfsenel (mesaj) 17:19, 28 Ağustos 2015 (UTC)
63. Türkiye Hükûmeti ismine geri taşınması daha doğru olacaktır. TBMM bile tüm hükümetlere sıra sayısı verirken böyle adlandırma yapmak doğru olmaz. --Uğurkentmesaj 18:35, 28 Ağustos 2015 (UTC)
Apaçık değil. Turgut Özal'dan sonra Hüsamettin Cindoruk vekâleten Cumhurbaşkan olmuştur ve sıralama içinde değil. Belki m. 114 anlamında geçici hükûmet benzeyen bir durumda, işte hiçkimse bilmez. Resmî Gazete yayınlamayı beklemekte zorundayız. Kumʞum né? 18:56, 28 Ağustos 2015 (UTC)
Cumhurbaşkanı için demedim 1, 2 hükümetler için dedim. --Uğurkentmesaj 19:35, 28 Ağustos 2015 (UTC)
Tabikiyaa... sadece diyorum ki sıralama konusunda hiç mutlak bir kural yok. Bir de, Resmî Gazete sıralama kullanmamıştı hahahahahaha Kumʞum né? 22:37, 28 Ağustos 2015 (UTC)

Bu hükûmetin numaralandırılmayacağını belirten hiçbir kaynak görmedim. Aksine pek çok gazete şimdidedn 63. hükûmet ifadesini kullanıyor. [2][3][4][5] Söylediğinizin bir mantığı var Kumkum, vekâleten, geçici olarak görevi üstlenen kişiler normalde numaralandırılmaz. Ancak burada vekâleten görev yapma gibi bir durum yok. Resmi gazete yayınına bakarsanız ilgili kişilerin bakan olarak atandıkları yazıyor. Bakanlıklara vekâlet etmeyecekler, bakan olarak atandılar hepsi. Bir başkası yerlerine atanana kadar da bakan kalmaya devam edecekler. Hüsamettin Cindoruk ise hiçbir zaman cumhurbaşkanı olmadı, cumhurbaşkanlığına vekâlet etti. Yahut Erdal İnönü cumhurbaşkanınca başbakanlığa atanmadı, yalnızca başbakanlığa vekâlet etmesi rica edildi. Davutoğlu ise başbakanlığa atandı. Sizin görüşünüz yine de numaralandırılmaması gerektiği olabilir, ancak bunu kendi argümanlarınız dışında harici kaynaklardan delillendirmeniz lazım. Aksi takdirde bkz: VP:ÖAY. Böyle bir kaynak gösterilene kadar, 63. hükûmet adıyla kalması daha doğru.--Cfsenel (mesaj) 22:52, 28 Ağustos 2015 (UTC)

Kaynak varsa sorun yok, başkası demiyorum. Kumʞum né? 23:04, 28 Ağustos 2015 (UTC)

Bu nedir arkadaşlar? Alfabemizde û diye birşey yok ve bu sebepten dolayı hükümet şeklinde yazılmalı diye düşünüyorum. reob 11:38, 9 Eylül 2015 (UTC)

Kesinlikle katılıyorum. Maddenin adı 63. Türkiye Hükümeti olmalı. Sultan Galiyev (mesaj) 21:01, 9 Eylül 2015 (UTC)