Tartışma:2010 Güzelyurt seli

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Kıbrıs (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kıbrıs maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kıbrıs kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Türkiye şartlarında aslında küçük bir olaydır; ancak KKTC için elli yılda bir olan bir sel. (Bu yıl iki tane oldu, neyse.) Yardım kampanyası başlatılmış, ülkenin gündemini uzun süre meşgul etmiş bir olay. --82 ~145 ileti 14:53, 19 Kasım 2010 (UTC)
her sel felaketi madde mi olacak? -- hedda+gabler 19:08, 19 Kasım 2010 (UTC)
  • Elbette olmayacak. Rapsar'a attığım mesajı buraya kopyalıyorum:
Selam. Elbette ki çapı İstanbul veya Türkiye'nin herhangi bir yerindeki bir doğal afetten çok daha küçüktür. Yarın Kıbrıs'ta 6 şiddetinde deprem olsa, geniş yankı bulursa elbette ki maddesini açacağım. Ancak büyüklerimden duyduğum kadarıyla 1950'lerde Kıbrıs'ta deprem olmuş, köylerde büyük hasar meydana gelmiş. Şu ana kadar güvenilir kaynaklarda adına rastlasaydım çoktan maddeyi açmıştım. Ancak rastlayamadım. (Kıbrıs'ta 6 şiddetinde deprem olsa, ada dümdüz olur, orası ayrı.)
Asıl konuya gelince, KKTC bir devlettir. Her yerde sel olur, her yerde afetzedelere yardım edilir. Yalnız, buradaki nokta şu: Cumhurbaşkanlığının yardım kampanyası başlattığı, ülkenin resmi televizyonunda iki-üç ay yer bulan bir sel, KD sayılmaz mı? Kaldı ki, ülke son birkaç yıldır kuraklıkla boğuşuyordu ve bu, ülkenin ekonomisine zarar vermekteydi. Tarım merkezi olan Güzelyurt'u sel basınca, birdenbire kuyular doluverdi, tarımsal zarar önlendi. Yani ülke ekonomisini de etkilemiştir, bu pek de ufak bir etki değildir.
KKTC'de her yıl sel olmaz. Hayatımda ilk defa burada sel yaşandığını gördüm. Bir önceki de elli yıl önceymiş. Türkiye'de herhangi bir gün, haber bültenini açtığınızda, bir sel haberiyle karşılaşma olasılığınız yüksektir. (Bu nedenle 2010'da Türkiye'de meydana gelen seller maddesi açılabilir, ancak Kıbrıs için açılamaz.) İngilizce Vikide 4.5'luk depremler hakkında bile madde bulunduğunu belirtmeliyim, gördüğüm kadarıyla sebebi oralarda normalde deprem faaliyeti olmaması.

--82 ~145 ileti 19:15, 19 Kasım 2010 (UTC)

  • Şu Cem Garipoğlu'nun testere ile kızı öldürmesi aylarca haber olmuştu, şimdi Google'ı arasak bi ton haber buluruz. Haber bulduğumuz için bu KD midir? Her selin getirisi götürüsü olur. Aradan yıllar geçmesi de bir sebep teşkil etmiyor bence. Örneğin bir yerde hiç deprem olmamışken bir gün orada 5 şiddetinde deprem oldu, haberlere çıktı filan Google'da da bir sürü link bulundu, biz onu madde olarak açacak mıyız? Hayır. Burada selin haberlere çıkması olağan bir şeydir, aylarca da konuşulabilir, Google'da bağlantısı da olabilir ama madde bu haliyle KD değildir bence. Eğer KD deniyorsa geliştirilip KD olduğu ispatlanmalıdır. -- hedda+gabler 19:59, 19 Kasım 2010 (UTC)
Bu arada benzer cinayet maddeleri de varmış bizim Vikide. Mesela bu. Öldürülen kişi KD olmasa da olay, gündemi uzunca bir süre meşgul etmiş.--Rapsar 09:13, 20 Kasım 2010 (UTC)
Mesajı dikkatlice inceleyip, cumhurbaşkanlığı kampanyası vs. hakkında da yorum yapabilirseniz sevinirim. Geliştireceğim. Hele bir vakit bulayım da... Bu haftasonu bulurum herhalde. Zaten madde M1'den silinmesin diye, aceleyle kaynaksız bilgiler eklemiştim, alışkanlığım değildir :) --82 ~145 ileti 21:15, 19 Kasım 2010 (UTC)
  • Cem Garipoğlu olayının maddesi KD'dir. Maddesi de var zaten :) Tonla kaynak bulunabilir konuyla ilgili. İng. Vikide böyle gündemi uzun süre meşgul etmiş kaçırılma, cinayet gibi olayların maddeleri de bulunuyor zaten. Tabii ki de her olay KD değildir; ancak böyle aylarca gündemde kalan olayların KD olduğunu düşünüyorum. Konumuza dönersek, bu maddenin "şu an itibariyle" KD olduğunu düşünmüyorum. Ancak 82'nin dediği kadar Kıbrıs gündemini meşgul etmişse KD olabilir. Yeterince kaynak eklerse KD olup olmadığını anlamak daha kolay olacaktır.--Rapsar 09:11, 20 Kasım 2010 (UTC)
  • Hakkında yasa bile çıkarılmış: [1] --82 ~145 ileti 15:46, 20 Kasım 2010 (UTC)