Tartışma:İstanbul/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tarihöncesi[kaynağı değiştir]

Yenikapı kazıları İstanbulun M.Ö.6500'e uzanan bir tarihle dünyanın en eski yaşayan şehri olduğunu kanıtlamışken hala Megaralı koloniciler masalı ile İstanbul tarihini başlatmak komik değil mi? Kaldı ki Yenikapı kazıları yokken dahi İstanbul'un Taş devrine uzanan bir tarihi olduğu ve şehir olarak ise M.ö.1600lar civarında Frig ve Traklarca kurulduğu tüm yerli yabancı kaynaklarca biliniyordu. Byzantios(veya adı herneyse) önderliğindeki Megaralılar efsanesi sadece folklorik bir motif ve antik tarih yazıcılığının bir söylencesi olarak ele alınmalı ciddi bir makalede.

İstanbul Valiliği sayfası kullanımı[kaynağı değiştir]

Vikipedide İstanbul hakkında çok az bilgi var. Konuyla ilgili olarak İstanbul valiliğinin web sitesini (http://istanbul.gov.tr) kullanabileceğimizi düşünerek yaptığım başvuruya şoyle bir cevap aldım :

Kullanacağınız içerik hakkında kaynak belirttiğiniz sürece istanbul.gov.tr portalında yer alan yazılı ve görsel materyalleri kullanmanızdan onur duyarız.

İlginize teşekkür eder. İyi Çalışmalar Dileriz

İstanbul Valiliği Bilgi İşlem Merkezi e-posta:webyonetim@istanbul.gov.tr Telefon:0212 455 55 32 Faks :0212 455 55 34 Adres  : İstanbul Valiliği - Ankara Caddesi 34410 Cağaloğlu-Eminönü/İstanbul


http://istanbul.gov.tr 'nın içeriğini kaynak belirterek vikipedi'ye aktabilirsiniz. Özellikle http://istanbul.gov.tr/Default.aspx?pid=286 daki makalelere bakmanızı tavsiye ederim. Prosure 10:43, 31 Ağustos 2005 (UTC)

Kardeş şehirler[kaynağı değiştir]

Kardeş şehirler:

Brezilya'dan Rio de Janeiro, Japonya'dan Şimonoseki, Pakistan'dan Lahor, Malezya'dan Jahor Bahru, Suudi Arabistan'dan Cidde, ABD'den Houston, Mısır'dan Kahire, Çin Halk Cumhuriyeti'nden Şanghay ve Xi'an, Rusya Federasyonu'ndan St.Petersburg, Fas'tan Rabat, Türkmenistan'dan Merv, İspanya'dan Barcelona, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai, Almanya'dan Köln ve Berlin, Bosna-Hersek'ten Saraybosna, Ukrayna'dan Odesa, Ürdün'den Amman, Kırgızistan'dan Oş, Arnavutluk'tan Durres, Kazakistan'dan Almatı, Endonezya'dan Cakarta, Bulgaristan'dan Filibe, Romanya'dan Köstence ve Bükreş, Sudan'dan Hartum, Kore Cumhuriyeti'nden Pusan, Tataristan'dan Kazan, Makendonya'dan Üsküp, İtalya'dan Floransa ve Venedik, İsveç'ten Stockholm, Kanada'dan Toronto, Fransa'dan Strasbourg ve Paris, Polonya'dan Varşova, Macaristan'dan Budapeşte, Küba'dan Havana, Çek Cumhuriyeti'nden Prag, Yunanistan'dan Atina, Afganistan'dan Kâbil, Hollanda'dan Rotterdam, Arjantin'den Buenos Aries, Meksika'dan Mexico City, Cezayir'den Konstantin, Vietnam'dan HoŞiMin ve Lübnan'dan Beyrut.

--Timurberk 14:11, 29 Ocak 2006 (UTC)


Arkadaşlar kardeş şehirleri arasında New York yoktur. Buraya nereden eklenmiş merak ettim. İnceleme için: http://www.sister-cities.org/ adresinde bunlar belirtilmiş Nooneas 15:59, 4 Şubat 2010 (UTC)

İstanbullu vikipedistler[kaynağı değiştir]

Haydi İstanbullular!!!

İstanbul ile ilgili daha çok ve dahi iyi maddeler için başta İstanbullu vikipedistleri tespit edelim dedik, ilerde oluşturulabilecek bir İstanbul projesi için ilk adımı atıyoruz. Bu amaç doğrultusunda bir şablon hazırladık. Kullanıcı sayfalarımıza ekleyelim. --Timurberk 21:32, 5 Şubat 2006 (UTC)

  • {{User 34}}
34 Bu kullanıcı İstanbul'da oturuyor.

İstanbulun Ulaşım omurgası[kaynağı değiştir]

Karayolu ekseni ve demiryolu ekseni aynı hatta alınarak yerleşim eksenine uygun hale getirilmelidir.saygılarımla Vedat Şişman




[(Telif Hakki)][kaynağı değiştir]

Alinti GNU Özgür Belgeleme Lisansı'na uygundur.Bu imzasız yazı 68.100.225.219 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bu şablonun tartışma sayfasından çıkartılmasını ve tüm eski tartışma dokümanlarının geri getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ya da şablondaki script hatalarını düzeltin ondan sonra koyun. --`NeRVaLsevgili nerval; 05:10, 18 Kasım 2006 (UTC)

İzin olayları[kaynağı değiştir]

Yukarıda Eşref metin için izin alındığından bahsetmiş. Ne yazik ki düz bir izin yeterli değil. GÖBL'ye veya başka bir özgür lisansa dair özel bir izin verilmesi (yani lisans adının zikredilmesi) gerekiyor.

Vito Genovese 05:20, 18 Kasım 2006 (UTC)

Sayfada tüm hakları saklıdır yazmıyor, ama şimdi ne lazım ? :) Belediye'den mühürlü imza alıp, noterden tasdikledip öyle mi koyacağız ? :) --`NeRVaLsevgili nerval; 05:22, 18 Kasım 2006 (UTC)
Neyse 1,5 saatim var, ben tarih'i araştırıp yazıyorum vito; yazabildiğim kadarını yazarım. Zaten cumhuriyet dönemine kadar olan bölümünde sorun var araştırıp bulurum olmadı fransızlar ingilizler ne demiş onlardan çeviririm. --`NeRVaLsevgili nerval; 05:24, 18 Kasım 2006 (UTC)
Abi ABD telif hakkı kanununa göre yayımlanmış her türlü eser, sahibine otomatik olarak telif hakkı kazandırıyor. Yani orada bir ibare olmaması bizim için "Tüm hakları saklıdır" yazmasından farksız. Özgür lisanslardan (Kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) biriyle lisanslanmış olması durumunda kullanabiliyoruz sadece.--Vito Genovese 05:39, 18 Kasım 2006 (UTC)

Tarih'i değiştirdim, ingilizce'deki gibi bölüm bölüm ayırdım. Altına da gerek belediyenin, valiliğin vs. sitesinden gerek fransızca ve ingilizce wiki lerden bakarak yazdım.

Şimdi konum'u değiştireceğim; o da buradan alıntı. --`NeRVaLsevgili nerval; 07:39, 18 Kasım 2006 (UTC)

konumu değiştirdim de, iklim de az önceki linkten alınmış orayı da değiştiriyorum. --`NeRVaLsevgili nerval; 08:23, 18 Kasım 2006 (UTC)
iklimi kaldırıorum, istanbulun belli bi iklimi yokmuş. kışın kar yağar, yazın hava sıcak, ilkbaharda sıcaklaşır, sonbaharda soğur diye iklim anlatılmaz lakin :) --`NeRVaLsevgili nerval; 08:23, 18 Kasım 2006 (UTC)
ing wiki deki iklim ve nüfus bilgilerini taşıdım. sanırım başka telif hakkı sorunu kalmadıysa kaldırıyorum, biraz da commons daki resimleri koyayım buraya :) --`NeRVaLsevgili nerval; 09:00, 18 Kasım 2006 (UTC)

Arkadaşlar, bu madde İstanbul'a, İstanbul vikistlere yaraşır bir madde olmalı, herkes bir el atsın, nerde bu istanbullu vikistler ha. New York maddesine bir bakın derim.--85.101.232.6 13:30, 19 Kasım 2006 (UTC)

İlçeler bilgisine http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Kurumsal/YetkiAlani/Ilceler/Ilceler.htm adresini referans göstermeye çalıştım, başaramadım. Yardım ederseniz sevinirim. Khutuck 13:12, 2 Ocak 2007 (UTC)

Ben de beceremedim galiba, diğer kaynaklarla birlikte farklı bir görüntü oluştu. Pek ansiklopedik durmadı. --Metal Militia 13:24, 2 Ocak 2007 (UTC)

Asagidaki baglantilari reklam iceriklerinden ya da alakasiz olduklarindan dolayi cikardim. (...)

Ayrica Incirli Istanbul'un ilcesi degil semti oldugu icin cikardim, zaten baglantidaki Incirli Ankara incirliydi.

ARKADAŞLAR SİTENİN İNG. VERSİYONUNDA İSTANBUL YAZDIGIMIZDA YADA TURKEY YAZDIGIMIZDA BU SAYFALRADA LEVENTTEKİ İŞ KULELERİ VE DİGER GÖKDELENLER CIKIYORDU ŞİMDİ İSE KALDIRILMIŞ LÜTFEN O FOTOGRAFLARI YENİDEN EKLEYELİM SİZLER İCİN ÖNEMSİZ GİBİ GÖZÜKEBİLİR AMA GÖKDELENLER İSTANBULU DAHA İYİ DAHA ÇAĞDAŞ BİR ŞEHİR OLARKAK TANITMAK İCİN GEREKLİ LÜTFENNN ONLARI TEKRAR KOYALIMM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

İstanbul ülkemizin en önemli şehri. Baktığım kadarıyla çok eksikleri var. Bu maddeyi biraz el atalım. İngilizce'deki sayfanın seviyesinin çok altındayız.--Aycan 19:07, 20 Temmuz 2007 (UTC)

15 milyon mu???[kaynağı değiştir]

İstanbul'un nüfusu ne zaman 15 milyon oldu? :O--88.254.197.195 10:45, 12 Ağustos 2007 (UTC)


Maddenin benim görebildiğim hiçbir yerinde İstanbul'un nüfusu 15 milyon diye bir ibare yoktur.Veriler doğrudur(yaklaşık 10.100.000 )Sağlamcıileti 10:52, 12 Ağustos 2007 (UTC)

Maddenin giriş cümlesinde nüfusun yaklaşık 20 milyon olduğu yazıyor.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_urban_areas_by_population eğer bir sıralama belirtilecekse bu liste doğru olandır.Hiçbirşey bilmiyorsam bile tokyo ya da seul istanbul'dan nüfus olarak fazla bundan eminim.

Hiç bir zaman değişmiyor, daima 14.5 milyondur İstanbul nüfusu. Çünkü fazlasını kaldırmaz.88.252.142.73 19:16, 17 Eylül 2011 (UTC)

bilimsel ve objektif tarih çağrısı[kaynağı değiştir]

istanbul tarihinde belirtilen oy-urum atınları beyliği nedir? bu konuyu açan arkadaştan daha fazla ayrıntı ve daha fazla bilgi istiyorum; çünkü ingilizce sayfada bu garip beylikten bahsedilmemekte. kazım mirşan gibi bir kafatasçıyı bu sayfada belirtip belkide başka herhangi bir dilde belirtilmemiş bu ön-türklük zırvalarını açıklamanız gerekiyor. açıkçası bu kısım diğer dillerde de belirtildiği gibi istanbul'un fenike kolonisi olduğu dönemi içermesi lazım.Ephestione 14:55, 28 Ağustos 2007 (UTC)ephestione

Katılıyorum. Oy-urum kısmı fazlasıyla masal.--2ulus 14:28, 28 Ağustos 2007 (UTC)

arkdaşım istanbulun şuanki nufusu 21 milyon

ortaçağın sonunu getiren istanbul'un fethi midir?[kaynağı değiştir]

ortaçağın sonunu sosyal ve kültürel açıdan düşünüldüğünde istanbul'un fethi değil rönesans ve coğrafi keşifler getirmiştir, bu açıdan da bakmak lazım.

ve dünya tarihi gibi evrensel bir değeri salt istanbul'un fethiyle tamamlanabilecek bir ortaçağa yamalamayalım lütfen. daha tarafsız olmak adına; italyanların rönesansı, ispanyolların saracenlerin yenilgisi ve coğrafi keşifleri, ingilizlerinse yüz yıl savaşlarını referans aldıklarını da yazımızda belirtelim. yok eğer bunların istanbul'un tarihiyle ne ilgisi var diyorsanız ben sizin adınıza gayet ortada bir cümle eklemek isterim sonuna.Ephestione 15:02, 28 Ağustos 2007 (UTC)

belediye başkanın adı yanlış yazılmış.

Bildiğim kadarıyla bir çağın açılıp diğerinin başlaması durumu tarihçilerin öznel yargılarından ibarettir. Bu açıdan bakılırsa Yeniçağı başlatan bazılarına göre Rönesans, bazılarına göre İstanbul'un fethidir. Burada sosyal bilimlerin yapısından kaynaklanan bir istisna sözkonusu olup yanlış veya doğru bilgi yoktur. sevgilervesaygılar 10:51, 17 Kasım 2008 (UTC)


Arkadaşlar 2007 verilerine göre İstanbul'un nüfusu 12,573,863 'dür. Düzeltelim lütfen ;)))

Bilgi kutusundaki il nüfusunu değiştirdim. Nüfus alt başlığındaki bilgilere de müdahele edeyim dedim ama yüzüme gözüme bulaştırdım. Aslında yıllara göre İstanbul nüfusu tablosu bence akldırılmalı, kaynaksız ve biraz kafadan atılmış gibi. Bir de bilgi kutusunda "ilçe nüfusu" diye bir kısım var. İstanbul'da İstanbul diye bir ilçe olmadığına göre o da gitmeli. Son olarak şehrin tam nüfusunu gösteren bir kaynak da bulunmalı. İyi çalışmalar.--2ulus 12:22, 22 Ocak 2008 (UTC)

istanbul nüfusu 13.000.000 dan fazla, denilene göre 17.000.000 olduğu söyleniyor.

In greek isnt sten polis, but correct is stin polis,and in greek isnt Konstantinopolis, but is Konstantinúpolis (Κωνσταντινούπολη) u should correct it. Thanks

eski istanbul nüfusları[kaynağı değiştir]

çok eski dönemlerdeki istanbul nüfusları tutarsız görünüyor. Kaynakları neler anlayamadım.--Sowereign 12:50, 28 Mart 2008 (UTC)

O zamana göre de çok büyük rakamlar. Bir sıfır fazla mı acaba?--Sowereign 12:53, 28 Mart 2008 (UTC)

Budaoeste ne zamandan beri kardes sehirdir???? Bizim haberimiz yok bndan, ve budapeste'nin resmi sitesinde de yok öyle birsey. Lütfen kaynak gösterin!!!! --Timiş Emre Aydın'ın dünyasına gir 19:43, 1 Ağustos 2008 (UTC)

Biri el atsın...[kaynağı değiştir]

Etimoloji bölümünde ciddi kaynak sıkıntısı var.--@Łĭ® 13:33, 30 Ekim 2008 (UTC)

İstanbul nüfüsu dünyanın en büyük 3. nüfusu olamaz[kaynağı değiştir]

 İstanbul nüfüsu dünyanın en büyük 3. nüfusu olamaz yanlıştır.ACİL DEGİŞTİRİLMELİ...--Çekirge mutluay 20:45, 7 Kasım 2008 (UTC)

yeni ilceler[kaynağı değiştir]

IBB sitesinde aylardir duruyor bu: http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Pages/Haber.aspx?NewsID=15773 Yeni haritalar bile var, ne zaman degistirebiliriz sablolari falan? --Timiş Emre Aydın'ın dünyasına gir 20:20, 23 Ocak 2009 (UTC)

İstanbul'un iklimi nedir? Akdeniz iklimi olmadığı kesin. Ama hangi iklim türüne ait olduğu yazmıyor.[kaynağı değiştir]

İstanbul iklimi nedir? Akdeniz iklimi olmadığı kesin! Ama hangi iklim türüne ait olduğu yazmıyor. Yabancı kaynaklarada sıkça ılıman iklim veya ılıman deniz iklimi diye geçiyor, Türkiye'de ise sıkça geçiş iklimi diye geçiyor. İklim türü yazılamaz mı? İstanbul'un havası ve iklimi o kadar karışık ki Ankara gibi "kara iklimi", Samsun gibi "ılıman deniz iklimi" veya İzmir gibi "akdeniz iklimi" gibi net ve basit tanımlamaya da giremiyor. Sahiden ne iklim kategorisine giriyor?

İstanbul'un iklimi Ilıman iklimdir.--85.104.68.140

Nüfus Sivaslılar[kaynağı değiştir]

arkadaşlar en son aldığım bilgilere göre babam istanbul valiliği il nüfus müdürlüğünd çalışmaktadır,istanbulda 700 bin civarında sivaslı olduğu bilgisini aldım,yani 2 milyon trabzonlu ve 1,5milyon çanakkaleliyi biliyoruzda 3,5milyon sivaslı nerden çıktı ? :S yani her sivaslı 1000er 1000ermi çoğalıyo :S bi açıklaması olan varmı?????

Neden Mustafa Kemal Atatürk adı geçmiyor?[kaynağı değiştir]

1923'de nasıl olup da Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğuna dair herhangi bir bilgi yok. Tarihte İstanbul'dan geçen liderlerin ismi var ancak Atatürk'ün ismi stad ve anıt isimleri haricinde geçmiyor...

Eminönü ilçesi resmen tarihe karışıp, Fatih ilçesine eklendi mi?[kaynağı değiştir]

Eminönü ilçesi resmen tarihe karışıp, Fatih ilçesine eklendi mi?--85.104.68.140

Maddede bu şehrin adının İstibol' dan geldiği söyleniyor. Ben İslambol' dan geldiğini zannediyorum. Bu imzasız yazı 88.227.49.220 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

"İslambol" Türkiye'deki yerleşim yerlerine Türkçe (ya da islami) köken uydurma çabalarına bir örnektir. Buna benzer tuğra bozan (Trabzon), gir-e-sin (Giresun) gibi örnekler de mevcuttur. Bunların gerçekle hiçbir ilgisi yok. --Gökhan 21:17, 21 Kasım 2009 (UTC)

ne istinbol nede islambol olduğunu düşünüyorum ama istinbol için verilen taraf gazetesi kaynağının güvenilir olduğunu düşünmüyorum bu nedenle istanbul isminin nereden geldiğiyle ilgili bölümün bilimsel kaynaklardan kaynakça gösterilene kadar askıya alınmasını öneriyorum --E.T. 16:45, 19 Mart 2010 (UTC)

Bu konuda hertaraf kisisel goruslerını belırtmekten cok bılımsel verılere ıhtıyac vardır. kaynak belirtilmesi halınde ellenmemelidir 88.233.237.43 14:47, 4 Eylül 2010 (UTC)

Ben İstanbul sayfasını beğendim....[kaynağı değiştir]

Kaynakları ve resimleri çok beğendim İstanbul herşeyi ile wikipedia sayfalarında bizlere sunulmuş ama bazı yerlerde yanlışlık yapılmış bunlar düzeltilmelidir. --Açelya55 19:26, 5 Nisan 2010 (UTC)Açelya55 05.04.10

kent - metropol[kaynağı değiştir]

Bilgi kutusunda kent nüfusu ve metropol nüfusu şeklinde iki sayı var. Bu ikisi aynı şey değil mi? Tüik nüfus verilerini kent nüfusu ve kır nüfusu şeklinde açıklıyor. Eğer aynı şey değilse metropol nüfusunu hangi kaynaktan öğrenebiliyoruz. --szoszvmesaj 21:00, 5 Nisan 2010 (UTC)

Yardım talebi[kaynağı değiştir]

İstanbul adının geçmişi hakkında bilgi sahibi olanlardan bir yardım talebim var. İngilizce Wiki'de içinde İstanbul adı geçen çeşitli tarih maddeleri hazırladım. Ancak bir kullanıcı sürekli olarak İstanbul adını Constantinople olarak değiştiriyor. Gerekçe olarak ta İstanbul adının 1930 yılndan sonra kullanılmağa başlandığını söylüyor. Tahmin ediyorun, Latin Harflari kullanılmağa başlandıktan sonra Posta idaresi mektup adreslerinde Konstantiniye yerine İstanbul adını zorunlu tutmuş. Bir kaç defa karşılıklı olarak isim değişikliği yaptık. Ama bu isim değişikliklerini bir kaynağa dayanarak yapmak daha doğru. Özellikle İstanbul sevdalıları ve Tarih akademisyenlerinden İstanbul adının kullanılmağa başlanma tarihi hakkında bir bilgi alır hatta bir de on line kaynak gösterirsem iyi olacak. (3.Mustafa döneminde basılan sikkerde bir ara İslambol adı kullanılmış.) İyi günler dilerim. Bu imzasız yazı 78.167.39.196 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


Düzeltilmeli[kaynağı değiştir]

1-"Bu sayfa İstanbul ilinin merkezi olan İstanbul'u anlatmaktadır." denmiş ama alt kısımda hangi sınırlar olduğu yada hangi ilçeler buna dahil belirtilmemiş.

2-Buda 1. soru ile alakalıdır.Şu aşağıdaki listede bir hata var, diğer şehirlerin merkez nüfusları listede iken istanbul un komple nüfusunu yazmışlar. Yani örneğin Newyork un merkez nüfusu 8 milyondur, ama şehrin tamamının nüfusu 19milyondur. istanbul un ise tamamı 12 milyondur, merkez nüfusu kaç bilmiyorum ama aşağıdaki listede merkez nüfusu yerine tamamının nüfusunu yazmışlar 12 milyon olarak tamamen YANLIŞ OLMUŞ.. Birisi düzeltsin.. http://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCfuslar%C4%B1na_g%C3%B6re_%C5%9Fehirler_listesi Bu imzasız yazı Wikitürkçe (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

iklim şablonu boş kalmış galiba bir kişi ilgilenebilirmi? ARMITAGEmsj 19:55, 16 Temmuz 2010 (UTC)