Tartışma:Çelik Harekâtı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

--Etriye (mesaj) 09:16, 6 Mart 2013 (UTC)Çelik Harekâtı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kürdistan İşçi Partisi (PKK)'ne karşı yapmış olduğu askeri harekatın adıdır.

Bu harekat 1994-1995 yılları arasında Kuzey Irak'ta yapılmıştır[kaynak belirtilmeli]. Türk askerlerinin komutanlğını General Osman Pamukoğlu yürütmüştür. Türkiye harekatın amacının bölgeyi 2.800 PKK militanından temizlemek olduğunu açıklamıştır[kaynak belirtilmeli]. Harekata Türkiye tarafından 35.000 asker ve 10.000 köy korucusu katılırken[kaynak belirtilmeli], PKK'nın kaç militanla katıldığı bilinmemektedir. Türkiye 64 askerini kaybederken[kaynak belirtilmeli], PKK'lıların kayıp sayısı 555 olarak açıklanmıştır[kaynak belirtilmeli]. Dönemin dağ komando tugay komutanı Osman Pamukoğlu daha sonra yazdığı kitaplarda bu harekatın baskın özelliğini yitirdiğini açıklamıştır. Birlikler bir aya yakın sınır bölgelerinde bekletilmiş.Harekata başlamadan bir gün önce köylülerden çok sayıda katır kiralayarak operasyon günü ifşa edilmiş.Meteoroloji raporu yanlış çıkmış ilk harekata başlayan birlikler sabaha kadar yoğun yağmur altında kalarak hırpalanmıştır. daha bir çok yönetim hatası söz konusudur. Harekatın ilk günü P.ütgm İbrahin Abanoz kahramanca çarpışarak şehit olmuştur.Etriye (mesaj) 09:16, 6 Mart 2013 (UTC) "http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87elik_Harek%C3%A2t%C4%B1"'dan alındı