Targutay

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Targutay - Türk, Moğol ve İskit mitolojisinde ilk insan. Adem. Targıtay olarak da bilinir. Yeryüzünde yaratılan ilk kişi, insanların atası. Gökte yaşamaktadır. Targutay’ın üç oğlu vardır, bunların yeraltını, yeri ve göğü simgeler.[1]

  1. Arpaksay: Arpa yemeği yer ve Arpaçay’da oturur.
  2. Lıpoksay: Balık yemeği yer Lıpoçay’da oturur.
  3. Kolaksay: Kuş yemeği yer ve Kulaçay’da oturur.

İskit kökenli Targutay isminin, özellikle Moğol boyları arasında yaygın olarak kullanılması Türk-Moğol kültüründen kaynaklandığına olarak gösterilebilir. Cengiz Han'ın (henüz adı Temüçin'dir) babası öldüğünde, yerine tahta geçen ve Temüçin'i öldürmeye çalışan kişinin adının da Targutay[2] olması bunun en güzel örneğidir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

(Tar) kökünden türemiştir. Tarım yapmak anlamı ifade eder. Tangrı Tay yani Tanrının oğlu anlamını içerdiğini öne süren görüşlerde vardır. Ayrınca Sibirya Türkçesinde boğa anlamına gelen Tur sözcüğü ile de bağlantılı görünmektedir. Yine eski Türkçede Tar/Targ/Tarh kökünün akrabalık bildirmesi ile de alakalı olabilir. İskit kökenlidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Türk Söylence Sözlüğü, Deniz Karakurt, Türkiye, 2011 (OTRS: CC BY-SA 3.0) 27 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Moğol Kurdu, Homeric, Çeviri:Ali Cevat Akkoyunlu[ölü/kırık bağlantı]