Tıva Cumhuriyeti nişanları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tıva Respublikasının Ordeni Tuva Cumhuriyeti Nişanı - Tuva Cumhuriyeti'nin en yüksek devlet ödülü. 24 Aralık 1992 tarihli ve 388 sayılı Tuva Cumhuriyeti Kanunu ile "Tuva Cumhuriyeti Devlet Ödülleri Üzerine" kurulmuştur.[1]

Tıva Cumhuriyeti nişanı statüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Tıva Cumhuriyeti Nişanı, Tuva Cumhuriyeti'nin endüstriyel, sosyal faaliyeti, sosyal ve kültürel kalkınması, dostluk ve uluslararası eğitimin güçlendirilmesi, güvenliğinin sağlanması, yaşam ve sağlığının korunmasında özel hizmetler için Tuva Cumhuriyeti'nin en yüksek devlet ödülüdür. Cumhuriyete hizmet etmiş ve onun güvenliği için hareket etmiş kişilere sunulur.[2]

Rusya Federasyonu vatandaşları ve yabancı vatandaşlara da Tıva Cumhuriyeti Nişanı verilebilir.

Tıva Cumhuriyeti Nişanı verilmesi aşağıdaki durumlarda gerçekleştirilir:

  • sanayi, tarım, inşaat, ulaşım, iletişim, ticaret ve ulusal ekonominin diğer alanlarında ve ayrıca devlet kooperatifi, girişimcilik, çiftçilik faaliyetlerinin geliştirilmesinde büyük başarılar için;
  • bilim, kültür, edebiyat ve sanat, hukuk ve düzen, güvenlik ve güvenlik, büyüyen neslin eğitimindeki başarılar, yüksek nitelikli personelin eğitimi, nüfusa tıbbi hizmetlerin sağlanması, fiziksel kültürün geliştirilmesi alanında özel hizmetler için.
  • aktif geliştirme katılımı ve kapsamlı dostluk, BDT ve diğer ülkelerin cumhuriyetleriyle ekonomik, bilimsel, teknik ve kültürel bağların derinleştirilmesi;
  • özellikle etkin devlet ve kamu faaliyetleri için;
  • cumhuriyete diğer özel üstün hizmetler için.

Tıva Cumhuriyeti Emri, Tıva Cumhuriyeti Başbakanı Kararnamesi ile işçi kolektiflerinin, belediyelerin temsilci organlarının, dairelerin, bakanlıkların ve kamu kuruluşlarının tavsiyesi üzerine verilir. Emri verilen kuruluşların başkanları, emrin tutulduğu yerleri, korunmasını ve kuruluş çalışanlarının onu tanıma fırsatlarını belirler.

Tıva Cumhuriyeti Nişanı alan bir kişi tekrar ödüllendirilebilir.

Tıva Cumhuriyeti Nişanı alan bir kişiye, ulusal bütçeden bir kerelik 50.000 ruble nakit para ödülü verilir.

Tıva Cumhuriyeti Nişanı alan bir kişiye sipariş için bir sertifika verilir.

Tıva Cumhuriyeti Nişanı, göğsün sol tarafına yapıştırılmıştır ve Rusya Federasyonu ve SSCB'nin devlet ödüllerini takip eder.

Tıva Cumhuriyeti Düzeninden yoksun bırakma, Tuva Cumhuriyeti Başbakanı Kararnamesi ile gerçekleştirilir.

Açıklaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet kurumlarının ödüllendirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tıva Cumhuriyeti Nişanı, dışbükey bir altın sekizgen yıldızdır. Merkezden uzaklaşan altın ışınlar şeklinde yapılmış yıldızın uçları kırmızı emaye ile kaplanmıştır ve kontur boyunca oksitlenmiş gümüş keskin köşelerle sınırlanan büyük uçlarla değişmektedir.

Düzenin orta kısmında, Tıva Cumhuriyeti'nin devlet amblemini yansıtan gümüş oksitlenmiş bir daire ile çevrelenmiş mavi bir arka plan üzerinde altın bir süvari ve yükselen bir güneş tasvir edilmiştir.

Yıldızın karşılıklı düz uçları arasındaki düzenlemenin boyutları 45 mm, parlak uçlar arasında - 42 mm, dairenin çapı 30 mm'dir.

Siparişin arkasında "Tuva Cumhuriyeti Nişanı" yazısı var.

Bir halka ve dairesel bir yüz yardımı ile sipariş, 45 mm genişliğinde, 25 mm yüksekliğinde, 20 mm'ye kadar bir koni ile, renklere uygun beyaz çizgili mavi ve sarı ipek kurdele ile kaplanmış beşgen bir bloğa bağlanır. Tuva Cumhuriyeti Ulusal Bayrağı.

Elbiseye siparişi sabitlemek için arkada bir iğne var.

Tıva Cumhuriyeti Devlet Bayrağının renklerine uygun olarak 24 mm genişliğinde ve 10 mm yüksekliğinde ipek mavisi, beyaz ve sarı şerit (5 mm sarı, beyaz 2,5 mm, orta mavi - 2,5 şeritler) mm, geri kalanı mavi) sırasıyla kapalı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]