Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı 2022 yılında başlatılan, Türkiye turizminin doğal, kültürel ve sosyal boyutlarını koruyup geliştirmeyi ve Türkiye'nin bu alanlardaki zenginlikleri küresel çapta tanıtmayı hedefleyen ulusal bir sürdürülebilir turizm programıdır. Programın sahibi Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) olup program kapsamında oluşturulan Türkiye Sürdürülebilir Turizm Endüstrisi Kriterlerine (TR-I) uyum Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tüm konaklama tesislerine zorunlu tutulmuştur. Program kapsamında 2030 yılına kadar tüm konaklama tesislerinin bağımsız ve akredite belgelendirme kuruluşları tarafından TR-I kriterleri kapsamında belgelendirilmesi öngörülmektedir.[1] Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı Birinci Aşama kapsamında Türkiye'deki tüm konaklama tesislerinin 14, ikinci aşamada 29, üçünü aşamada ise 42 kritere uyum sağlamaları gerekmektedir.[2]

TR-I, Türk turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesini desteklemek ve turizm ile ilgili tüm taraflar arasında ortak bir anlayış oluşturmak amacıyla hayata geçirilmiş bir kriter setidir. Program kapsamındaki kriterler belirlenirken Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile TGA arasında imzalanan bir protokol kapsamında iş birliği yapılmıştır. Bu anlamda program, GSTC ile bir ülkenin hükûmeti seviyesinde yürütülen ortaklık neticesinde ortaya çıkması açısından dünyada bir ilk olma özelliğine sahiptir. Kriter seti, GSTC tarafından belirlenen ve yönetim, sosyoekonomik etkiler, kültür ve çevre başlıklarındaki 42 kriteri esas almaktadır. TR-I, konaklama tesisleri ve tur operatörleri için tasarlanmış olup, Türkiye'nin sosyal ve kültürel değerlerine uyumlu aynı zamanda uluslararası alanda kabul görmüş sürdürülebilir turizm kriterlerini barındırmaktadır.

Programın amacı, Türkiye'yi tanınan bir marka ve tercih edilen bir destinasyon yapmak, doğal ve kültürel mirasın yanı sıra biyolojik ve insan yapısı varlıkları korumak, geliştirmek ve tanıtmak, turizm kapasitesini ve ekonomiye olan katkısını artırmak, hizmet kalitesini yükseltmektir. TGA, Kültür ve Turizm Bakanlığın tarafından belirlenen sürdürülebilir turizm stratejilerini ve politikalarını takip ederek, Türkiye'nin turizm amaçlarına hizmet eden tanıtım, pazarlama ve iletişim çalışmalarını yönetmektedir.

TR-I, GSTC tarafından belirlenen endüstri standartlarını benimseyerek, bu standartların güncellenmesiyle uyumlu olacak şekilde her 3-5 yılda bir revize edilecektir. Revizyon süreçleri ve ilgili herkesin geri bildirimde bulunabilmesi sağlanacaktır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "TGA | T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı - Safe Tourism Program - Sustainable Tourism Program - About the Sustainable Tourism Program". tga.gov.tr. 6 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024. 
  2. ^ "Sosyal ve Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi". sscm.kapadokya.edu.tr. 6 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024.