Super Mario 64

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Super Mario 64
GeliştiriciNintendo
YayımcıNintendo
YapımcıShigeru Miyamoto
SeriSuper Mario 64
Super Mario serisi Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformlarNintendo 64, Nintendo DS
Çıkış23 Haziran 1996
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Super Mario 64, Nintendo 64 konsolu için 1996 yılında yapılmış bir Super Mario oyunudur. Geleneksel Super Mario oynanışını, görsel stili ve karakterleri büyük bir açık dünyada birleştiren 3D oynanışa sahip ilk Super Mario oyunudur. Oyunda Super Mario serisinin ana düşmanı Bowser, Prenses Peach'in kalesini işgal eder ve kalenin koruma kaynakları olan Güç Yıldızları'nı büyülü resimlerin içindeki birçok farklı dünyada gizler. Mario Bowser'a ulaşmak ve Prenses Peach'i kurtarmak için Prenses Peach'in kalesinin içindeki büyülü resimlerin içindeki farklı dünyalardan Güç Yıldızları'nı toplar.

Yönetmen Shigeru Miyamoto, Star Fox'un (1993) yapımı sırasında bir 3D Super Mario oyunu tasarladı. Geliştirme sanal kamera sisteminin tasarımıyla başladı bir yıl tasarım ve yirmi ay üretim olmak üzere 3 yıl sürdü. Ekip, o zamanlar nispeten denenmemiş bir görev olan 3D karakter modellerini göstermeye ve karakter hareketlerini iyileştirmeye devam etti. Ses efektleri Yoji Inagaki tarafından kaydedildi ve müzik Koji Kondo tarafından bestelendi.

Super Mario 64, reklam kampanyaları ve 1996 E3 ticaret fuarındaki gösterilerle desteklenen video oyunu gazetecileri ve izleyicileri tarafından merakla bekleniyordu. Bazıları sanal kamera sistemini eleştirse de eleştirmenlerin görsellerini ve oynanışını övmesiyle oyun büyük beğeni topladı. 2015 yılına kadar satılan yaklaşık on iki milyon kopya ile en çok satan Nintendo 64 oyunudur.

Geriye dönüp bakıldığında Super Mario 64, tüm zamanların en büyük video oyunlarından biri olarak kabul ediliyor. Çok sayıda geliştirici, Super Mario Bros.'un yandan kaydırmalı platform oyunları için yaptığı gibi dinamik kamera sistemi ve tür için yeni bir model oluşturan 360 derecelik analog kontrolü ile 3D platform oyunları üzerinde bir etki olarak gösterdi. 2004 yılında Nintendo DS için Super Mario 64 DS olarak yeniden yapıldı ve o zamandan beri diğer Nintendo konsollarına taşındı.