Super Junior-M

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Resmen adı açıklanmadan önce grup “Super Junior China” olarak biliniyordu. 2 Nisan 2008’de SM Ent. grubun resmi adının “Super Junior M” olacağını açıkladı, “M” “Mandarin”i temsil ediyor. “M” başka şeyleri de temsil edebilir, mesela ilk albümleri “Me”nin “M”si olabileceği gibi “karizmatik” ve “hayran” anlamına gelen “迷 (mi)”yi de temsil edebilir.

Daha çok SJ-M olarak bilinen Super Junior M (Mandarin), Super Junior grubunun 3. resmi ve en başarılı alt grubudur. Grup 2008 Nisan ayında oluşturuldu. Çin Müzik Sektörünün Koreli ve Çinli sanatçılardan oluşan ilk uluslararası grubudur.

2007-Oluşturma Aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 2007’de SM Entertainment 2008 yılında Super Junior’ın yeni alt grubunun Çince çıkış yapacağını duyurdu. Ana kadrodan Hangeng ve “Don’t Don” şarkısında keman solosu olan Henry Lau’nun yedi üyeden ikisi olacağını bildirildikten sonra Super Junior’ın resmi fankulübü üyelerinden bazıları ana kadroya 14. üyenin dahil edilmesini istemeyerek “Only 13” slogalarıyla protesto etti.

3 Kasım 2007'de 1000 ELF, SM binasının önünde toplanarak sessiz kalmak yerine çeşitli Super Junior şarkıları söyleyerek ve “13” diye bağırarak protesto etti. Daha sonra SM yeni üyelerin ana kadroya dahil edilmeyeceklerini açıkladı.

2008-2009 : Çıkış ve Ticari Başarı[değiştir | kaynağı değiştir]

4-7 Nisan 2008’de üyeler kısa tanıtım videolarıyla ayrı ayrı Çin medyasına tanıtıldı. Sırasıyla 4 Nisan’da Hangeng, 5 Nisan’da Siwon ve Donghae, 6 Nisan’da yeni üye olan Henry ve Kyuhyun, 7 Nisan’da da Ryeowook ve yeni bir üye olan Zhou Mi tanıtıldı. Tüm 7 üyenin olduğu video klip de grubun çıkış günü, 8 Nisan 2008’de yayınlandı. Super Junior-M’in tanıtım videosunun izlenme sayısı 4 günden daha kısa bir sürede 1.4 milyonu geçti.

Grup ilk çıkışını Pekin 8. Music Chart Awards’da 8 Nisan 2008’de, çıkış klipleri olan “U”nun Çince versiyonunun Sohu.com’da yayınlanmasıyla aynı anda yaptı. 23 Nisan 2008’de Çin’de ilk albümleri “ME 迷” yayınlandı. 3 tane bonus Korece parça birlikte albümün Korece versiyonu Güney Kore’de 30 Nisan 2008’de yayınlandı. 2 Mayıs 2008’de Hong Kong, Singapur ve Tayvan’da albümün değiştirilmiş versiyonu satışa sunuldu. Albümdeki parçaların çoğunluğu Super Junior’un Korece hitlerinin Mandarince versiyonu olsa da yorumlar olumluydu. Hong Kong’un Cantopop şarkıcısı Hins Cheung albümün “Uluslararası düzeyde müzik” içerdiğini ve grubun “Vokal açısından yetenekli” olduğunu söyleyerek olumlu şekilde yorumladı.

Çıkışlarından 1 ay sonra, 25 Mayıs’ta her yıl düzenlenen 5th Music King Awards (Müzik Kralları Ödülleri)’da Makao’da Super Junior-M ilk ödülleri olan Asia's Most Popular New Group (Asya’nın En Popüler Yeni Grubu) ödülünü kazandı, aynı sene grup 3 ödül daha kazandı. Hong Kong, 27-28 Aralık’ta grup ilk konserleri Super Junior-M Show’u düzenledi.

Nisan’daki çıkış performanslarının ardından albümlerini tanıtmak için grup birçok varyete programa konuk oldu. Grup HunanTV ve TVB’nin ortak programı olan Strictly Come Dancing programın 2. sezonunun bir bölümüne konuk olduklarında program reytingleri 5.01% yükselerek Çin’de en çok izlenen 3. program oldu. Super Junior-M'in “背後的故事” (Behind Story) programına konuk olması, programın o ana kadar olan en yüksek reytinge (4.05%) ulaşmasını sağladı. 2008 Ağustos’ta Hangeng “Stage of Youth” dizisinin kadrosuna katıldı.

2009 Eylül ayında Super Junior-M 1. mini albümleri “Super Girl”ü yayınladı. Albüm 21st Golden Melody Awards’da onlara “Best Vocal Group” (En İyi Vokal Grubu) ödülünü kazandırdı.

Albümün çıkış şarkısı olan “Super Girl” bugüne kadar kompozisyon ve performansları için sayısızca övgü alan bir şarkı oldu.Grubun lideri Hangeng’in resmen SM Ent’den ayrılması nedeniyle 2010 yılında grubun faaliyetlerine geçici olarak ara verildi.

2010-2011: Dava, Üye Değişikliği ve “Perfection”[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2009’da, Hangeng sözleşme koşullarının yasadışı, ağır ve haklarına aykırı olduğunu iddia ederek sözleşmenin sonlandırılması için SM Ent'e dava açtı. SJ-M Tayvan ve Çin’de planlanmış olan bütün aktivite ve performanslarını iptal etti ve Super Junior’un 4. Albüm hazırlıkları için Kore’ye döndüler. Hangeng ise Çin’de kaldı ve yeni şirketle kontrat imzalayarak 2010 Haziran ayında ilk solo albümü olan “Geng Xin”i çıkardı. Super Junior-M 2010 yılında aktif olmamalarına rağmen Çin’in 2010 MusicRadio TOP Awards’ında “Super Girl” şarkısı için Most Popular Group, Golden Melody Award (Top 15) ve Best Composition gibi birkaç ödül kazandı.

2011 Şubat ayında alt grup asıl gruptan katılan yeni üyeler, Sungmin ve Eunhyuk ile yeni albümleri “Perfection”la dönüşünü yaptı. Albüm Tayvan’ın D-Music listesine 2. sıradan giriş yaptı ve 4 hafta boyunca listede kaldı. Albümün yeniden düzenlenmiş hali 29 Nisan’da satışa sunuldu, müzik listelerine 2. sıradan girişini yaptı ve 10 hafta boyunca listelerde kaldı.

2013 – 2014: Break Down & SWING[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Ekim 2012’de Shanghai Media Group’un ev sahipliği yaptığı Güney Kore ve Çin’in diplomatik işbirliğinin 20. Yıldönümü konserinde Super Junior-M, Kim Jang-hoon ve EXO-M ile birlikte sahne alarak grup Çin’deki faaliyetlerine yeniden başladı ve SM Ent’in, alt grubun yeni albümle comeback yapması planlandıklarını açıklamasıyla devam etti.

7 Ocak 2013’te Super Junior-M 2.albümleri Break Down’ı ve albümle aynı adı taşıyan klibi yayınlandı. Albüm 7 Ocak’ta Pekin’de düzenlenen basın konferansıyla tanıtıldı ve Çin’de albüm tanıtımlarına devam edildi. Güney Kore’deki dinleyiciler için de hayran buluşmaları düzenlenerek bir hafta boyunca albüm tanıtımları devam etti. Super Junior-M’in 3. mini albümü olan SWING’in 18 Mart 2014’te teaser videosu yayınlandı. 21 Mart’ta dijital olarak satışa sunulan 6 şarkıdan oluşan albüm 31 Mart’ta da Kore’de satışa çıktı.1 milyondan fazla kişi SWING basın toplantısını izlemeye çalışınca Çin’in IQIYI servisi çöktü.

SWING ile Super Junior-M Çin’deki popülerliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Çin’in ilk oylamalı müzik şovu CCTV’de açık ara farkla birinci oldu. Ayrıca Super Junior-M Çin’in YinYueTai sitesinde 100.000 tam puana ulaşan ilk Koreli artist oldu –ikincisi de ‘MAMACITA’ albümüyle Super Junior’dır.

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şimdiki Üyeler
Çince Adı Hangul Gerçek Adı
Li ChengMin 李晟敏 Lee Sungmin
YinHe 银赫 Lee Hyukjae
Donghai 李東海/东海 Lee Donghae
Cui Shiyuan 崔始源 Choi Siwon
Guixian 圭賢/圭贤 Cho Kyuhyun
Liú Xiànhuá 刘宪华 Henry Lau
Lixu 厲旭/厉旭 Kim Ryeowook
Zhou Mi 周觅 -
Eski Üyeler
Çince Adı Hangul Gerçek Adı
HanGeng 韓庚 -