Su sayacı ayar ve test istasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Modern, terazili su sayacı ayar ve test istasyonu

Su sayacı ayar ve test istasyonu, yeni üretilmiş veya tamir edilmiş su sayaçlarının, yürürlükteki yasal metroloji mevzuatına uygun olarak ayar ve kontrol edilmesine yarayan teçhizattır.

İstasyona genellikle seri olarak bağlanan su sayaçlarından, standard ve yönetmeliklerde[1] öngörülen çeşitli debilerde belli miktarda su akıtılarak, bu suyun gerçek miktarı ile sayacın gösterdiği değer arasındaki fark tespit edilir. Müsaade edilen hata sınırlarını aşmaması için, gerektiğinde sayaçlar ayarlanarak tekrar kontrol edilir.

Modern istasyonlarda, iş akışını otomatize etmek ve yönetmeliklerde talep edilen azamî % 0,2 ölçme belirsizliğini sağlamak gayesiyle, sayaçtan akan suyun gerçek hacminin tespitinde hassas endüstriyel teraziler ve sayaçların gösterge değerini okumak için de optoelektronik/magnetoelektronik vb. sensörler kullanılmaktadır.

İstasyonların yapılışı ile ilgili kurallar "OIML" (Uluslararası Yasal Metroloji Kuruluşu), "ISO" (Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı) ve "CEN" (Avrupa Standardizasyon Komitesi) tarafından belirlenmektedir.

Türkiye'de de, istasyonların yapımı ve işletilmesi, AB uyum yasaları çerçevesinde T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikler ve Türk Standardları Enstitüsü tarafından (son olarak Şubat 2009) yayımlanan, TS EN 14154-3 "Su Sayaçları - Bölüm 3: Deney Metotları ve Teçhizatı[2]" başlıklı standart ile düzenlenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]