Sosyoteknoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sosyoteknoloji ("sosyal teknoloji"nin kısaltması), toplum ve teknolojinin kesişmesindeki süreçlerin incelenmesidir. Vojinović ve Abbott, bunu "sosyal ve teknik olanın bölünmez bir şekilde birleştiği süreçlerin incelenmesi" olarak tanımlar. Sosyoteknoloji, "hem sosyal hem de teknik yönleri olan karışık sistemlere dahil olan şeyleri tasarlamak" olarak tanımlanan sosyo-teknik tasarımın önemli bir parçasıdır.

Terim, Mario Bunge'ye atfedilmiştir. O, bunu toplum mühendisliği ve yönetim biliminin bir gruplandırması olarak tanımlıyor. Dolayısıyla o bunu, mühendislik, biyoteknoloji, bilgi teknolojisi ve genel teknoloji gibi başka dallardan ayrılan bir teknoloji formu olarak görüyor. Amacı, sosyal bilimler araştırmasından yararlanırken sosyosistemlerin mühendisliğine yardımcı olmak ve performanslarını değerlendirmektir.[1] Kısacası sosyoteknoloji, sosyal sistemlerin yaratılması, değiştirilmesi ve sürdürülmesi olarak görülebilir.[2]

Sosyoteknik değişim üzerine yazan Bijker şunları yazıyor: "Toplum teknoloji tarafından belirlenmediği gibi teknoloji de toplum tarafından belirlenmez. Her ikisi de sosyoteknik madalyonun iki yüzü olarak ortaya çıkar."

Teknoloji, sosyal grupların kendi medeniyetlerindeki maddi nesneleri inşa etme yollarının toplamıdır. Yapılan şeyler, teknik olarak inşa edildiği kadar sosyal olarak inşa edilir. Bu iki şeyin, inşaat ve içgörünün birleşmesi sosyoteknolojidir. "Örneğin, insanların A noktasından B noktasına gitmeleri gerektiğine dair bir beklenti olduğunda ve yol boyunca atlamaları gereken bir şey olduğunda (örneğin bir nehir, bir kanyon, başka bir yol) genellikle bir köprü inşa ederiz. Teknik faktörlerin yanı sıra sosyal faktörler de "hiçliğe giden bir köprüye" yol açabilir - ve hepimiz bunlarla sorunu olan en az bir kişi tanıyoruz ".[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Farmer1995 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; WeingartnerDorn1990 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Radziwill2009 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)