Sorabistik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sorb Enstitüsü [de]'nün Bautzen kentindeki genel merkezi. Sorb Enstitüsü, Sorabistik alanına odaklanan tek kuruluşlardan biri.

"Sorabistik" (AlmancaSorabistik; SorbcaSorabistika), odak noktası Sorb dili ve edebiyatının [en] olduğu akademik disipline verilen isim.

Mevcut durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Leipzig Üniversitesi'ne bağlı Institut für Sorabistik [de] (SorbcaInstitut za sorabistiku), Almanya'da ana odak noktası Sorabistik'in olduğu tek üniversite kuruluşudur. Bunun dışında hiçbir üniversiteye bağlı olmayan Sorb Enstitüsü [de] (AlmancaSorbisches Institut; SorbcaSerbski institut), Sorb temalarıyla ilgilenir ve senede iki kez Lětopis [de] dergisini yayınlar. Ayrıca Potsdam Üniversitesi, Sorabistik alanına sağladığı katkılarını yayınladığı Potsdamer Beiträge zur Sorabistik serisinde derlemiş durumdadır.[1]

Almanya'da Sorabistik alanındaki profesörlüklerin sayısının az olması nedeniyle Sorabistik, Alman yükseköğretim politikasında bir "Kleines Fach [de]" olarak sınıflandırılır.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Sorb dili ve edebiyatı ilk başta Adolf Černý [de]'nin üstlendiği bir profesörlükle 19. yüzyılda Prag Karlova Üniversitesi'nde öğretilmeye başladı. 1933 yılında bu profesörlük Josef Páta [de] tarafından üstlendi.

Sorabistik alanının Almanya'daki kurumsal tarihi, 1950'lerde Bautzen merkezli Institut für sorbische Volksforschung (günümüz Sorb Enstitüsü [de]) ve Leipzig merkezli Institut für Sorabistik [de]'in kuruluşuyla başladı. Leipzig Üniversitesi'nde Sorabistik alanında yürütülen araştırma ve çalışmaların Dünya'da bir eşi yok; enderliğinden dolayı bir Orchideenfach [de] (kelime anlamıyla "orkide dersi/disiplini") olarak görülür.

Buna rağmen, Alman devletinin Sorb dilini resmen azınlık dili olarak tanıması ve Almanya'da 20 bin ilâ 40 bin okul öğrencisinin devlet garantisiyle verilen Sorbca eğitim [de] görmesi nedeniyle bilhassa Sorb dilinin en çok konuşulduğu Brandenburg-Niederlausitz ile Saksonya-Oberlausitz bölgelerinde Sorabistik alanında ders görmüş üniversite mezunları için bir talep mevcuttur.

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Wilhelm Zeil: Sorabistik in Deutschland: eine wissenschaftsgeschichtliche Bilanz aus fünf Jahrhunderten, Bautzen 1996, ISBN 3-7420-1679-2

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bakınız: Potsdamer Beiträge zur Sorabistik 5 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Potsdam Üniversitesi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018.
  2. ^ Arbeitsstelle Kleine Fächer: Portal Kleine Fächer: Sorabistik 16 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: 23 Nisan 2019.