Son Durak 4

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son Durak 4
The Final Destination
Son Durak 4'ün Türkçe sinema afişi
YönetmenDavid R. Ellis
YapımcıCraig Perry
Warren Zide
YazarEric Bress
UyarlamaJeffrey Reddick'in oluşturduğu karakterlerden uyarlama
OyuncularBobby Campo
Shantel VanSanten
Mykelti Williamson
MüzikBrian Tyler
Görüntü yönetmeniGlen MacPherson
KurguMark Stevens
StüdyoZide/Perry Productions
DağıtıcıNew Line Cinema[1][2]
Çıkış tarih(ler)i28 Ağustos 2009 (2009-08-28)
Süre82 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$40 milyon[3]
Hasılat$186,167,139[4]

Son Durak 4 (Özgün adı: The Final Destination), yönetmenliğini David R. Ellis'in yaptığı, yazarlığını Eric Bress'in üstlendiği 2009 yılı ABD yapımı korku filmi. 28 Ağustos 2009'da beyazperdede yerini alan film, Son Durak serisinin dördüncü filmidir. Dünya çapında $186 milyon hasılat elde ederek serinin en çok hasılat elde eden filmi olmuştur. Serinin HD 3D ile yayınlanan ilk filmidir. Aynı zamanda serideki en çok negatif eleştiri alan filmdir.

Ayrıca film, New Line Cinema'nın kardeş stüdyosu Warner Bros. ile birleşmeden önce piyasaya sürdüğü son filmlerden biridir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Nick (Bobby Campo), Lori (Shantel VanSanten), Janet (Haley Webb) ve Hunt (Nick Zano) bir grup arkadaş olarak McKinley Yarış Pisti'ne araba yarışı izlemeye giderler. Yarışı izlerken Nick hayal ile gerçek arasında korkunç bir rüya görür. Rüyasında, stadyumda çok büyük bir kaza meydana geldiğini ve arkadaşlarıyla beraber öldüğünü görür. Olaydan çok etkilenen Nick stadyumdan ayrılmak ister. Arkadaşlarıyla beraber toplamda 9 kişi stadyumdan ayrılırlar. Hemen sonra stadyumda büyük bir kaza olur. Fakat ölüm, ölmesi gerekeni öldürecektir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nadia Monroy[değiştir | kaynağı değiştir]

(Stephanie Honoré)

Ölümü: Kafa kopması

Nick'in gördüğü kaza doğru çıkar. Nick ve arkadaşları ile birlikte birkaç kişi daha araba pistindeki kazadan kurtulur. Carter adındaki bir adam karısını pistte unutur ve tam onun yanına gidecekken polis George onu durdurur. O sırada bir kavga çıkar. Sonunda Nadia "Hepiniz aklınızı mı kaçırdınız?" diye bağırdıktan hemen sonra pistteki arabaların birinden çıkan araba lastiği hızla ona çarpar ve kafası kopar. Böylece ilk ölen kişi o olur.

Carter Daniels[değiştir | kaynağı değiştir]

(Justin Welborn)

Ölümü: Yanma

Irkçı adam pistte kalan karısını alamamış ve karısı pistte ölmüştür. Onu durduran polis George'tan öcünü almak için polisin evinin önüne gelir. İçtiği içkisini arabaya koyup arabadan çıkar. Daha sonra arabanın camları açık olduğundan esen rüzgardan arabanın içindeki at nalı süsü düşer ve radyoya takılır, radyo çalışmaya başlar. Carter bunu duyup arabanın yanına giderken yüksek sesten dolayı içkisi de el frenine düşer ve araba ilerlemeye başlar. Arabanın arkasındaki benzin bidonu da yere dökülmeye başlar. Carter arabasını durdurmaya çalışsa da başaramaz. Sonunda ayağı arabasının arkasında asılı duran kancaya takılır. Yerde hızla sürtünen Carter birden yanmaya başlar.

Samantha Lane[değiştir | kaynağı değiştir]

(Krista Allen)

Ölümü: Hızla gelen bir taş ile gözünün patlaması

Samantha, iki çocuğu ile birlikte Salon Dante adındaki kuaför salonuna gider. Burada saçını boyatıp kestirir, manikürünü pedikürünü yaptırır. Ardından kasaya parayı öder. Tam kapıdan çıkarken karşısındaki bahçıvanın elindeki ucu sivri çim biçme makinesi yerdeki bir taşa değer ve taş direkt Samantha'nın gözüne gelir. Samantha'nın gözü patlar ve ölür.

Andy Kewzer[değiştir | kaynağı değiştir]

(Andrew Fiscella)

Ölümü: Keskin tellere çarparak gövdesinin küpler halinde kesilmesi

Nick, Lori ve George sırada ölecek kişinin Andy olduğunu anlarlar ve Andy'nin çalıştığı Grandstate Customs adlı araba tamir garajına giderler. Nick, Lori ve George tellerin arkasından Andy ile konuşmaya başlar fakat Andy onlara inanmaz. Aninden tamir yerinden araba gelmeye başlar. George "Dikkat et!" diye bağırır, Nick ve Lori ile birlikte geri çekilir. Araba Andy'e tam çarpacakken durur. Andy "Sanırım ölüm sırası bende değil. Kendinizde iyi bakın." der ve tamir yerine doğru gitmeye başlar. O sırada tamir yerinden içi hava dolu depo fırlayarak Andy'e çarpar ve Andy'i tellere iter. Andy tellere çarpar ve gövdesi parçalara ayrılır.

Hunt Wynorski[değiştir | kaynağı değiştir]

(Nick Zano)

Ölümü: Havuzda bulunan havuz suyu boşaltım deliğine vücudunun yapışması, vücudunu delerek organlarını dışarı çıkarması

Hunt havuza şans parasını düşürür. Havuza dalar. Parasını alacakken derisi havuz suyu boşaltma deliğine yapışır. Hunt derisini kurtarmaya çalışır ama başaramaz. Sonunda derisinin küçük bir yeri yırtılır ve organları oradan dışarı çıkar.

Jonathan Groves[değiştir | kaynağı değiştir]

(Jackson Walker)

Ölümü: Üstüne duvar ve küvet düşmesi

Pistteki büyük kazada Jonathan'ın yaralı bir şekilde sağ kurtulduğunu öğrenen Nick sırada onun öleceğini anlar ve George ile birlikte onu kurtarmaya giderler. O arada Jonathan'ın hastanede kaldığı odanın üstündeki odada ayakları sakat yaşlı bir adam doktoru tarafından küvette banyo yapmaya hazırlanır. Doktoru odadan çıkar fakat suyu açık unutur. Yaşlı adam "Yardım edin." diye bağırsa da kimse duymaz. Alt katta uyuyan Jonathan üstüne su damlamasıyla uyanır. Yanındaki aletlerden kıvılcımlar çıkmaya başlayınca yataktan inip yerde sürünmeye başlar. Sonunda Nick ve George Jonathan'ın bulunduğu odanın kapısını açarlar ve Jonathan'ın üstüne küvet ve duvar düşer.

George Lanter[değiştir | kaynağı değiştir]

(Mykelti Williamson)

Ölümü: Hızla gelen bir ambulansın ona çarpması

George, Nick ile beraber Lori ve Janet'i bulmaya giderler. Caddeden geçerken George'a ambulans çarpar. Ayrıca George'un ölümü Son Durak filmindeki Terry'nin ölümüne benzerdir.

Nick, Lori ve Janet[değiştir | kaynağı değiştir]

(Bobby Campo, Shantel VanSanten ve Haley Webb)

Ölümleri: Kamyon çarpması

Nick, Lori ve Janet ölüm zincirini kırdıklarını düşünürler. Bunun için bir kafede kendi aralarında kutlama yaparlar. Ancak Nick zincirin kırılmadığını fark ettiği sırada onlara kamyon çarpar ve film biter.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Son Durak 3'ün başarısından sonra Son Durak 4'ün 3D yayınlanacağı belirtildi.[5] James Wong'un yönetmesi planlanan film sonradan Wong'un Dragonball Evolution adlı filmi yüzünden iptal edildi. Daha sonra yönetmen David R. Ellis dahil oldu.[6]

Çekimler bu sefer diğer filmlerde olduğu gibi Vancouver'da değil, New Orleans'ta Mart-Mayıs 2008 tarihleri arasında gerçekleşti.[7] Filmdeki yarış pisti bölümünün çekimleri Irvington, Alabama'da bulundan Mobile International Speedway'de gerçekleşti.[8]

Film, 94 incelemenin değerlendirildiği Rotten Tomatoes sitesinde %1,0 üzerinden 29%, IMDb'de ise 70.000+ kullanıcının oylamasıyla 10 üzerinden 5,2 puan almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Final Destination (2009) - Box Office Mojo". 6 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2015. 
  2. ^ "Warner Bros. All Time Box Office Results". 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2015. 
  3. ^ "Movie projector: 'The Final Destination,' 'Halloween II' splitting horror audience". Los Angeles Times. 27 Ağustos 2009. 3 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2010. 
  4. ^ "The Final Destination". Box Office Mojo. 6 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2009. 
  5. ^ Miska, Brad (20 Kasım 2007). "http://www.bloody-disgusting.com/news/10485". Bloody-Disgusting. 22 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2009.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  6. ^ B. Alan Orange (14 Mayıs 2008). "SET VISIT PART I: FINAL DESTINATION 4: 3-D Explodes in Our Face!". MovieWeb.com. 22 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2009. 
  7. ^ Edward Douglas (14 Mayıs 2008). "Final Destination 4: The 3-D Set Visit!". ShockTillYouDrop.com. 17 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2009. 
  8. ^ Starling, Bill. The Final Destination shoot scenes at Mobile International Speedway 22 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Mobile Register. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2009.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]