Soluk Mavi Nokta (kitap)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Soluk Mavi Nokta: İnsanın uzaydaki geleceğine bir bakış
Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space
YazarCarl Sagan
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Konuastronomi
Yayım1994 (özgün)
2017 (Türkçe)
YayımcıRandom House (özgün)
Ayrıntı Yayınları (Türkçe)
ISBN0-679-43841-6 (özgün)
9786053141709 (Türkçe)
OCLC30736355
Seri
Atalarımızın Gölgesinde Soluk Mavi Nokta: İnsanın uzaydaki geleceğine bir bakış Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı

Soluk Mavi Nokta: İnsanın uzaydaki geleceğine bir bakış, gök bilimci Carl Sagan'ın 1994 tarihli bir kitabıdır. Bu, Sagan'ın 1980 tarihli kitabı Kozmos'un devamı niteliğindedir ve Sagan'ın dokunaklı bir açıklama yaptığı ünlü 1990 Soluk Mavi Nokta fotoğrafından esinlenmiştir. Kitapta Sagan, insanın evrendeki yeri hakkındaki felsefeyi, Güneş Sistemi hakkındaki mevcut bilgilerin bir tanımıyla harmanlıyor. Ayrıca gelecek için bir insan vizyonunu detaylandırıyor.[1]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitabın ilk bölümü, tarih boyunca ortaya atılan, Dünya ve insan türünün benzersiz olduğu iddialarını incelemektedir. Sagan, geosentrik veya Dünya merkezli bir evren fikrinin ısrarı için iki neden önermektedir. Birincisi varlığımızdaki insan gururu ve özellikle Roma Engizisyonu döneminde buna karşı çıkanlara işkence yapılma tehdidi. İkincisi, Dünya'nın Güneş'in yörüngesinde döndüğünü kanıtlamak için kullanılan bilimsel araçların (son birkaç yüzyıla kadar) paralaks gibi etkileri ölçmek için yeterince doğru olmamasının gök bilimcilerin yer merkezli teorinin yanlış olduğunu kanıtlamasını zorlaştırmasıdır.

Soluk Mavi Nokta, görüntülerin 30. yıl dönümü için 2020'de NASA tarafından yeniden yayınlandı. Modern görüntü işleme yazılımı kullanılarak, Dünya'nın bulunduğu alanı geliştirmek için parlaklık ve renkler dengelendi.[2]

Sagan, kelimenin tam anlamıyla evrenin merkezi olmadığımızı anlayarak alçakgönüllülük kazandığımızı söyledikten sonra, tüm Güneş Sistemi'ni keşfetmeye başlar. Sagan'ın bir bilim insanı olarak katılımcı olduğu Voyager programının bir hesabıyla başlar. Uzak gezegenlerdeki düşük ışık seviyeleriyle çalışmanın zorluğunu ve ikiz uzay aracını yaşlandıkça kuşatan ve her zaman uzaktan teşhis edilip düzeltilemeyen mekanik ve bilgisayar problemlerini anlatır. Sagan daha sonra Titan, Triton ve Miranda dahil olmak üzere bazı büyük gezegenlerin yanı sıra Güneş Sistemi'nin sınırlarında yaşamın mümkün olup olmadığına odaklanarak; Güneş Sistemi'nde bazı gezegenlerin uydularını inceler.

Sagan, diğer gezegenleri incelemenin Dünya'yı anlamak ve insanlığın tek ana gezegenini çevresel felaketten korumak için bağlam sağladığını savunmaktadır. NASA'nın Apollo Projesi'nden sonra Ay'ın keşfini durdurma kararının, maliyetine ve Amerikan halkı arasında azalan popülaritesine rağmen kısa görüşlü bir karar olduğuna inanmaktadır. Sagan, gelecekteki uzay araştırmalarının Dünya'yı korumanın ve insan yerleşimini onun ötesine genişletmenin yollarına odaklanması gerektiğini söylemektedir. Kitap, Shoemaker–Levy 9 kuyruklu yıldızının Jüpiter'e çarpmasıyla aynı yıl yayınlandı; bu olay Sagan'ın, Dünya'nın asteroit veya kuyruklu yıldızdan Dünya'ya çarpması durumunda önemli hasara neden olacak kadar büyük olmasından kaynaklanan tehlikeyi vurgulamak için kullandığı bir örnektir. Büyük dünya dışı nesneleri takip etmek için siyasi iradeye ihtiyacımız olduğunu söylemektedir, yoksa her şeyi kaybetme riskimiz olduğunun altını çizmektedir. Sagan, insan ırkını kurtarmak için uzay kolonizasyonu ve dünyalaştırma kullanılması gerektiğini savunmaktadır.

Kitabın ilerleyen bölümlerinde, Sagan'ın karısı Ann Druyan, okuyucuları fotoğraflanan ve kitapta yer alan diğer gezegen noktalarından birini seçmeye ve bu dünyada evrenin sadece kendileri için yaratıldığına inanan sakinlerin olduğunu hayal etmeye zorluyor. Druyan, Sagan'ın insanların düşündükleri kadar önemli olmadığı inancını paylaşmaktadır.

Kitabın ilk baskısı, çoğu NASA tarafından yayınlanan kamuya açık bilgi arşivlerinden alınan kapsamlı bir resim ve fotoğraf listesi içermektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sagan, Carl (2017) [1994]. Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space [Soluk Mavi Nokta: İnsanın uzaydaki geleceğine bir bakış] (2. Hamur). Sertabiboğlu, Süha tarafından çevrildi (5. bas.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN 9786053141709. 
  1. ^ "Pale Blue Dot Media Reviews and Publisher's Notes on biblio.com". 7 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Staff (12 Şubat 2020). "Pale Blue Dot Revisited". NASA. 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]