Sima Bina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sima Bina
سیما بینا
Genel bilgiler
Doğum4 Ocak 1945 (79 yaşında)
Bircend, İran
Başladığı yerİranlı
TarzlarGeleneksel İran müziği
MesleklerMüzisyen
Etkin yıllar60 yıl
Resmî siteResmi web sitesi

Sima Bina (Farsça: سیما بینا, d. 4 Ocak 1945, Bircend), İranlı geleneksel İran müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, ressam.

İran halk müziğinde ömür boyu özverili çalışmalar yapması Sima Bina'yı İran müziğinin efsanevi karakteri haline getirdi. 1993'ten beri prestijli festivallerde müzik davetlerini kabul etmiş ve konserler düzenlemiştir.[1] Hâlen Almanya'nın Köln kentinde ve İran'da Tahran'da yaşıyor. 22-30 Eylül 2012 tarihlerinde yapılan 9. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali'ne katılmıştır.

Babası İran klasik müziği ustası ve şair Ahmed Bina'dır. Marufi ve Zerrin Pence gibi büyük ustalardan "redif" repertuvarını ve şarkı söyleme tekniğini öğrendi. Hâlen bugün hatırlanan İran'ın değişik bölgelerinden halk türküleri ve müzikler topluluğu sunan kendi solo programı Gülhayi Sahrayi'yi (Çöl Çiçekleri) oluşturdu. 1969'da Tahran Üniversitesi'nden Güzel Sanatlar bölümünden mezun olduktan sonra Sima Bina, büyük usta Devami'nin son derece ustalık gerektiren öğretisi ile redif hakkındaki bilgilerini sürdürdü ve kusursuz hale getirdi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "نگاهی گذرا به زندگی سیما بینا". dw.com. 23 Ocak 2010. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017.