Signore & signori

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Signore & signori
Signore & Signori
YönetmenPietro Germi
YapımcıRobert Haggiag, Pietro Germi
YazarAgenore Incrocci, Pietro Germi, Luciano Vincenzoni
OyuncularVirna Lisi, Gastone Moschin, Nora Ricci
MüzikCarlo Rustichelli
DağıtıcıDear Film, Les Films du Siècle
CinsiSinema Filmi
TürüKomedi
Yapım yılı1966
Çıkış tarih(ler)i10 Şubat1966 (Italya) 24 Haziran 1966 (Fransa)
Süre115 dk.
Ülkeİtalyaİtalya FransaFransa
Dilİtalyanca
Çekim yer(ler)iİtalya
Diğer adlarıThe Birds, the Bees and the Italians

Signore & signori ( Türkçe:"Bayanlar ve Baylar") Pietro Germi'nin yönettiği 1966 yapımı bir İtalyan filmidir.

Film, 1966 Cannes Film Festivali'nde Büyük Ödülü'nü kazandı.[1] Daha sonra 2016 Cannes Film Festivali'nin Cannes Klasikleri bölümünde gösterilmek üzere seçildi.[2]

Film, 2008 yılında İtalya Kültürel Miras Bakanlığı'nın "1942-1978 yılları arasında ülkenin kolektif hafızasını değiştiren" 100 filmden oluşan "Kurtarılması Gereken 100 İtalyan Filmi" listesine dahil edildi.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurgusal bir Venedik kasabası olan Rezega'da, üst orta sınıftan bir grup tüccar ve profesyonel, karşılıklı ihanetlerin temelinde yatan karmaşık bir ağı gizlemektedir.[4]

Arkadaşları tarafından hem hayranlık duyulan hem de korkulan karizmatik bir playboy olan Toni Gasparini, arkadaşı ve doktoru olan Dr. Castellan'a birkaç aydır iktidarsız olduğunu itiraf ediyor. Bu açıklama, Castellan'ın genç ve canlı karısı Noemi'ye karşı gardını düşürmesini amaçlamaktadır. Doktor, istemeden Toni'nin planına yardım ettiği gerçeğinden habersiz, bu gizli bilgiyi tamamen dedikodu zevki için duyarsız bir şekilde arkadaşları arasında yayar. Bir partinin ardından Castellan, diğerleriyle birlikte bir gece kulübünde eğlence gecesine devam eder ve Toni'nin Noemi'ye evine kadar eşlik etmesine izin verir. Yaklaşık on gün önce Gasparini'nin son kaçışına tanık olan inanmayan bir arkadaşı bu bilgiyi açıklayınca doktor aceleyle eve gider ama Noemi'nin baştan çıkmasını önlemek için çok geç gelir. Daha sonra kendi onurunu korumak için olayı gizlemek zorunda kalır. Evden çıkarken söylediği tarihi cümle, "ve bu aramızda kalsın", Venedik lehçesinde (ve genel olarak kuzeydoğuda) "béco" veya "boynuzlanan" olarak algılanmamanın önemini vurguluyor.

Filmin oyuncuları
Filmin oyuncuları

Baskıcı ve kırgın karısı Gilda'nın yükünü taşıyan alçakgönüllü bir banka çalışanı olan Osvaldo Bisigato, kendisini sürekli olarak başarısızlıkları ve hırs eksikliği nedeniyle suçlayan Gilda, genç ve güzel kasiyer Milena Zulian'la kaçarak yeni bir hayata başlayabileceğine inanıyor. Grubun uğrak yeri olan bar. Bununla birlikte, ihanet zımnen tolere edilirken, sosyal normlar ayrılığı reddederek tüm kasabanın ona karşı birleşmesine neden olur: Gilda'nın kuzeni (nüfuzlu Ippolita, Gasparini'nin karısı), sözde "arkadaşlar", işveren, kilise rahibi ve hatta jandarma komutanı. Hepsi onu evlilik birliğinin kutsallığı yanılsamasını yeniden düşünmeye ve sürdürmeye zorluyor. Don Schiavon, Milena'yı şehri terk etmeye ikna eder ve Bisigato, bir intihar girişimi ve bir klinikte kaldıktan sonra itaatkar ve istifa ederek geri döner.

Genç ve güzel bir köylü kızı olan Alda Cristofoletto (ayakkabı satıcısı Lino Benedetti tarafından süt kadar beyaz ve mermer kadar sert olarak nitelendirilir), alışveriş için şehre gelir ve bir grup çapkının dikkatini çeker. Ancak ertesi gün, on altı yaşındaki kızın babası Bepi Cristofoletto, hepsini reşit olmayan bir çocuğa yolsuzluk yapmaktan ihbar eder. Toplumun dava skandalıyla lekelenmesini önlemek için ekonominin ileri gelenleri ve dini otoriteler yerel basını susturuyor. Bir dizi arama yoluyla muhabir Tosato'dan makalede hiçbir suçlu kalmayıncaya kadar isimleri silmesini isterler. Sanıklardan birinin karısı olan soğuk ve hesapçı Ippolita, saf ve dürüst çiftçi Cristofoletto'yu şikayeti geri çekmeye ikna eder. Karşılığında ona önemli miktarda para teklif ediyor, kendi cinsel arzularını tatmin ediyor ve görünüşte yoksullara yönelik olan "arabuluculuk" için toplanan fonların önemli bir kısmını güvence altına alıyor.

Oyuncular[5][değiştir | kaynağı değiştir]

  • Virna Lisi – Milena Zulian
  • Gastone Moschin – Osvaldo Bisigato
  • Nora Ricci -Gilda Bisigato
  • Alberto Lionello -Toni Gasparini
  • Olga Villi – Ippolita Gasparini
  • Franco Fabrizi -Lino Benedetti
  • Beba Loncar – Noemi Castellan
  • Gigi Ballista – Giacinto Castellan
  • Carlo Bagno -Bepi Cristofoletto
  • Patrizia Valturri – Alda Cristofoletto
  • Virgilio Gazzolo – Gazete editörü
  • Quinto Parmeggiani – Giovanni Soligo
  • Gia Sandri -Betty Soligo
  • Moira Orfei - Giorgia Casellato
  • Virgilio Scapin -Don Schiavon

Adaylıklar ve Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SIGNORE E SIGNORI (THE BIRDS, THE BEES AND THE ITALIANS)". Festival de Cannes (İngilizce). 16 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Festival de Cannes - International film festival for more than 75 years". Festival de Cannes (İngilizce). 26 Nisan 2024. 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Ecco i cento film italiani da salvare Corriere della Sera". www.corriere.it. 11 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  4. ^ "Signore & signori - IMDb". 4 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Full Cast & Crew". 6 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  6. ^ "The Birds, the Bees and the Italians (1966) Ödüller ve Festivaller". mubi.com. 8 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024.