Shaun Morgan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shaun Morgan
Genel bilgiler
DoğumShaun Morgan Welgemoed

22 Aralık 1978 (45 yaşında), Pietermaritzburg, Güney Afrika
TarzlarPost-grunge,Alternatif metal
MesleklerMüzisyen, besteci
ÇalgılarVokal,Gitar, Bas gitar
Etkin yıllar1999-günümüz

Shaun Morgan Welgemoed, (doğum, 21 Aralık 1978); Seether adlı Post-grunge, Alternatif metal grubunun solisti ve baş gitaristi olan Güney Afrikalı müzisyendir.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Shaun, çocukluğunu ve gençliğini Güney Afrika'da geçirmiştir. Soyadı, Felemenkçe bir kelimedir ve anlamı "neşeli"dir. Annesi ve babası, Shaun henüz bir çocukken boşanmışlardır. 14 yaşındayken, Nirvana'nın Nevermind'ını keşfetmiştir ve bu albüm, onun müzisyen olmasına katkı sağlamıştır. Gitarı kendi kendine öğrenmiş ve gitar çalmayı öğrendiğinde, ilk çaldığı şarkı Nirvana'nın Polly'si olmuştur. Fakat babası Shaun'un bir grupta olmasını desteklemezdi, bundan dolayı evden arkadaşlarının evlerine demo kayıt etmek için kaçardı. Daha sonra Shaun, eve yani Pietermaritzburg'a annesi ve üvey babasıyla yaşamak için döner, 3 sene boyunca müziği bırakması ve bir yere gitmemesine rağmen.

Seether[değiştir | kaynağı değiştir]

Saron Gas'ı kurmadan önce, Welgemoed bir "tribute band"'ın üyesiydi. Grup Korn ve Metallica gibi grupların müziklerini çalardı. Mayıs 1999'da Shaun, Saron Gas isimli grubun ritim gitaristi ve arka vokali oldu. Saron, "tanrının müziği" demektir. Bu grubun bir bayan solisti, bir asıl gitaristi, bir basçısı, bir de davulcusu vardı. Fakat, grup sonradan 3 kişi kaldı; dolayısıyla Shaun asıl vokal ve asıl gitarist oldu. Ocak 2000'e kadar Saron Gas, durumundan memnundu; fakat basçı gruptan ayrılınca, Shaun bildiği tek iyi bassist [[Dale Stewart]] ile iletişime geçti. O yılın sonunda, grup Fragile isimli bir albüm yayınladı.

2002 Ocakta, grup; Wind-Up ile anlaşmak için ABD'ye gitti. Grubun orijinal davulcusu Güney Afrika'ya geri döndü, Dale ve Shaun grup için yeni ismi Seether olarak karar verdiler. Shaun aynı zamanda bu dönemde adını kısaltarak kullanmaya karar verdi, nedeni ise Amerikanların "Welgemoed" demekte zorlanmasıydı. Ve nihayet Ağustos 2002'de, grup ilk albümünü, Disclaimer'i yayınladı.

Bundan sonra, Seether 5 albüm daha yayınladı ve hızlıca yükseldi. Grubuyla beraber çeşitli cover'lara imza attılar.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Morgan, 3 çocuktan biriydi, kız kardeşi Lucy, merhum erkek kardeşi Eugene. Shaun, Maritzburg College'da gençlik yıllarında uzun bir süre rugby oynamıştır; fakat bir sakatlık sonucu oynayamayacak hale gelince, bu onu müziğe yöneltmiştir. Shaun'un 2002'de biten evliliğinden aynı zamanda bir kızı da vardır. 2003'ten 2005'e kadar Amy Lee ile beraber olmuştur, fakat bu ilişki acı bir şekilde bitmiştir. Seether'in Breakdown adlı şarkısı, Amy Lee hakkındadır. 2006'da alkol nedeniyle rehabilitasyon görmüştür.

2007'de kardeşi Eugene'nin intiharı sonucu, Seether'ın Finding Beauty in Negative Spaces albümünde gecikme oldu ve kendisine ithafen "Rise Above This" şarkısı doğdu. Radisson Oteli'nin 8.katından atlayan Eugene'nin oynuyor olduğu "Brood X Magicada" adlı film asla tamamlanamadı. Seether'ın en yeni albümündeki "Pass Slowly" şarkısı da kendisiyle alakalıdır.

Etkilendiği gruplar arasında Nirvana, Portishead, Silverchair, The Beatles, Stone Temple Pilots, Nine Inch Nails, Rage Against the Machine, Korn, Soundgarden, Alice in Chains, Pearl Jam ve Deftones gösterilebilir.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Seether[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo albümleri
Saron Gas olarak
Seether olarak
Canlı albümleri
Dijital albümleri

İlişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]