Seyhan Havzası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Seyhan Havzası, Türkiye'nin su kaynakları, tarım ve ekonomisi açısından stratejik öneme sahip bir bölgedir. Coğrafi olarak İç Anadolu ile Akdeniz Bölgeleri arasında konumlanmıştır. Bu havza genel olarak dağlık bir yapıya sahiptir, güneyde düz ve alçak Çukurova tabanı ile başlar ve ince bir şeritle ayrıldıktan sonra kuzeye doğru yüksek dağlık alanlar ve tepeliklerle devam eder.[1][2]

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Seyhan Havzası, Çukurova'dan kuzeye doğru genişleyen bir kama biçiminde yer alır. Havzanın yukarı bölümü İç Anadolu, orta ve aşağı bölümü ise Akdeniz Bölgesi'ndedir. Seyhan Havzası, 36º 30' ile 39º 15' kuzey enlemleri ve 34º 45' ile 37º 00' doğu boylamları arasında yayılmaktadır.

Yeryüzü şekilleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Havza genel olarak dağlık bir yapıya sahiptir. Güneyde alçak ve düz Çukurova tabanından başlayarak, kuzeye doğru yüksek dağlık alanlar ve tepelik kesimlerle devam eder. Seyhan Havzası'nın suları, Göksu, Zamantı, Kürtün, Eğlence ve Çakıt akarsuları ile bunların kolları tarafından toplanır ve Seyhan Nehri'ne dökülür. Havzanın su toplama alanı oldukça geniştir ve toplam alanı 20,450 km²'dir. Yıllık su hacmi yaklaşık 6 milyar m³ olarak bilinir.[1]

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Havzanın iklimi genel olarak üç farklı kesime ayrılır. Kıyı kesiminde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Kuzey kesimlerinde ise yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Toroslar'ın uzandığı kısımda ise daha yağışlı ve soğuk bir iklim görülür. En fazla yağışın ortaya çıktığı bölge, havzanın yüksek orta kısmıdır.

Bitki örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Havzanın bitki örtüsü, iklim, jeoloji, toprak ve yeryüzü şekillerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Kuzeydeki kurak kesimlerde ot ve çayır, ara sıra da ahlat ve meşe çalılarına rastlanır. Güneye inildikçe ise Akdeniz iklimine özgü çalı ve maki topluluklarına rastlanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Seyhan Havzası Kuraklık Yönetim Planı (PDF). Taşkın Kuraklık Ve Yönetimi Dairesi Başkanlığı. 2019. s. 2-1. 21 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  2. ^ "Seyhan Havzası". kayseri.ktb.gov.tr. 3 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2024.