Sereno E. Brett

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sereno Elmer Brett
Tuğgeneral Sereno Elmer Brett
Doğum31 Ekim 1891
Portland, Oregon, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm9 Eylül 1952 (60 yaşında)
Santa Barbara, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri
Defin yeriArlington Ulusal Mezarlığı
Bağlılığı Amerika Birleşik Devletleri
Branşı Amerika Birleşik Devletleri Ordusu
Hizmet yılları1916–1943
Rütbesi Tuğgeneral
Çatışma/savaşlarıPancho Villa Expedition
1. Dünya Savaşı
2. Dünya Savaşı
ÖdülleriDistinguished Service Cross
Army Distinguished Service Medal
Silver Star (2)

Tuğgeneral Sereno Elmer Brett (31 Ekim 1891 - 9 Eylül 1952), hem I.Dünya Savaşı'nda hem de II.Dünya Savaşı'nda savaşan ve bugün çok az tanınsa da, savaşın gelişmesinde kilit bir rol oynayan son derece donanımlı bir Birleşik Devletler Ordusu subayıydı. Aynı zamanda ABD Başkanı ve eski ordu meslektaşı Dwight D. Eisenhower'ın ömür boyu arkadaşıydı.

İlk Yılları ve askeri kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Brett 31 Ekim 1891'de Portland, Oregon'da James Brett ve Clara Marie de Lille Harvey'nin oğlu olarak doğdu. Brett, Oregon Eyalet Üniversitesi'ne kaydoldu ve 1916'da Ziraat Fakültesi'nde Fen Bilimleri Lisansını kazandı. Mezun olduktan sonra, Brett Birleşik Devletler Ordusu'na girdi ve subaylar için bir eğitim kursuna katıldıktan sonra, Piyade Şubesi'nde ikinci teğmen olarak görevlendirildi.

İlk olarak Pancho Villa Seferi sırasında 3. Piyade Alayı (Eski Muhafız) ile aktif hizmet gördü.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Brett'e, Tank Kolordusu'nda hizmet vermek üzere Belçika ve Fransa'daki Batı Cephesinde General John J. Pershing komutasındaki Amerikan Seferi Kuvvetlerine (AEF) katılma emri verildi.

25 Temmuz 1917'de yüzbaşı rütbesine yükseltildi.

326. Tank Taburu'nu komuta eden Brett Eylül 1918'de Saint-Mihiel Savaşı'nda Birinci Dünya Savaşı'nın ilk büyük Amerikan tank saldırısına liderlik etti ve Albay George S. Patton'ın yaralanmasının ardından 1.Tank Tugayı'nın komutasını aldı. yokluğunda. Brett savaştaki rolü nedeniyle Üstün Hizmet Haçı ödülünü aldı. Büyük Savaş, 11 Kasım 1918'de kısa bir süre sonra sona erdi. Seçkin Hizmet Haçı'na ek olarak, savaştaki diğer süslemeleri: Meşe Yaprağı Kümesi ile Gümüş Yıldız, İki Meşe Yaprağı Kümesi ile Mor Kalp, Fransız Croix de avuç içi ve Officer of the Legion of Honor ile de ödüllendirildi.

Değerli Hizmet Çapraz alıntı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi Seçkin Hizmet Çapraz alıntı şu şekildedir:

Genel Emirler: Savaş Dairesi, Genel Emirler No. 15 (1919)

Eylem Tarihi: 12 Eylül 1918

İsim: Sereno Elmer Brett

Hizmet: Ordu

Derece: Binbaşı

Tabur: 326.Tabur (Hafif) Tanklar

Bölüm: Tank Kolordusu, Amerikan Seferi Kuvvetleri

Alıntı: 9 Temmuz 1918 tarihli Kongre Yasası ile yetkilendirilen Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, hizmet verdiği sırada olağanüstü kahramanlık eylemi için Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'ndan Binbaşı Sereno Elmer Brett'e Seçkin Hizmet Haçını sunmaktan memnuniyet duyar. Richecourt, Fransa, 12 Eylül 1918'de 326. Tank Taburu, Tank Kolordusu, AEF ile. St. Mihiel saldırısının açılış gününde Binbaşı Brett taburunu Richecourt'tan Bois Quart De Reserve'e ağır makine karşısında yaya olarak götürdü. - silah ve topçu ateşi, soğukkanlılığı ve cesaretiyle tüm tabura örnek oluyor.[1]

Brett ayrıca Amerikan Seferi Kuvvetleri Tank Merkezi baş eğitmeni olarak yaptığı hizmet nedeniyle Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi.

Değerli Hizmet Madalyası alıntı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi Üstün Hizmet Madalyası atıfta şunlar yazmaktadır:

Genel Emirler: Savaş Dairesi, Genel Emirler No. 49 (1922)

Eylem Tarihi: Birinci Dünya Savaşı

İsim: Sereno Elmer Brett

Hizmet: Ordu

Derece: Binbaşı

Şirket: Commanding Officer

Alay: 1. Tugay

Bölüm: Tank Kolordusu, Amerikan Seferi Kuvvetleri

Alıntı: 9 Temmuz 1918 tarihli Kongre Yasası ile yetkilendirilen Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, olağanüstü değerli ve seçkin hizmetler için Birleşik Devletler Ordusu Binbaşı (Brett Armor) Sereno Elmer'e Ordu Üstün Hizmet Madalyasını sunmaktan memnuniyet duyar. Birinci Dünya Savaşı sırasında büyük bir sorumluluk üstlenerek Amerika Birleşik Devletleri Hükûmetine, Amerikan Seferi Kuvvetleri Tank Merkezinde Baş Eğitmen olarak Binbaşı Brett, 327. Tabur (Hafif) Tanklarını organize etti ve eğitti. Daha sonra, 326'ncı Tabur (Hafif) Tankların Komutanı olarak, dört yıllık düşmanın sağlamlaştırılmasıyla en zor hale gelen bir arazide Aziz Mihiel saldırısında kuvvetli ve ustaca liderlik etti. Meuse-Argonne taarruzunda 1. Tugay, Tank Kolordusu komutanlığını başardı, hünerli bir şekilde özveriyle ve 26 Eylül'den 10 Kasım 1918'e kadar cesurca tugayına komuta etti; 46 günlük bu süre içinde tugayı 18 ayrı saldırı ile Birinci Ordu'nun sekiz tümenini destekledi. Parlak profesyonel kazanımları, teknik yeteneği ve alışılmadık liderliğiyle, Birinci Ordu'nun başarısına belirgin bir şekilde katkıda bulundu ve Amerikan Seferi Kuvvetlerine büyük bir sorumluluk pozisyonunda en dikkat çekici hizmetleri sundu.

Savaştan Sonraki Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşın ardından, modern savaşta tankların kullanımında savaştan çıkarılan dersleri değerlendirmede Patton ve Dwight D. Eisenhower ile birlikte rol oynadı. 1919'da, Brett ve geleceğin ABD Başkanı Dwight D.Eisenhower, ülkenin büyük miktarlarda askeri hareket ettirip hareket ettiremeyeceğini belirlemek için, Ordu'nun 1919 kıtalararası motorlu konvoyu olan 80'e yakın askeri araçtan oluşan bir Ordu karavanı ile ülkenin yükselen asfalt otoyollarını gezdi. ve ekipmanı uzun mesafelerde hızlı bir şekilde. Brett'in bu görevde Eisenhower ile çalışması, 1956 Eyaletler Arası Karayolları Yasası'nın çerçevesini oluşturdu.

Panama'da 1923–1924'te Sefer Tank Kuvveti'ne komuta etti.

Brett, savaşlar arası zayıf yıllar boyunca ABD Ordusunda kaldı ve Şubat 1942'de tümgeneralliğe terfi etti.[2]

3 Haziran 1941'de, daha önce 1. Zırhlı Tümen'de kurmay başkanı olarak görev yapmış olan Fort Knox'taki Zırhlı Kuvvetlerin kurmay başkanı olarak atandı.[3]

II.Dünya Savaşı sırasında, Avrupa tiyatrosunda hizmete hazırlandığı için 1942–1943'te 5. Zırhlı Tümen kadrosunda görev yaptı ve 1942'de tümgeneralliğe terfi etti, ancak Ekim 1943'te tıbbi nedenlerle ordudan emekli oldu.

Brett 9 Eylül 1952'de Santa Barbara, Kaliforniya'da öldü.[4] O ve eşi, 2. Teğmen A.N.C. Elizabeth M. Britt (1898–1981) Arlington Ulusal Mezarlığı'na gömüldü.[5]

Brett, General George S. Patton'un kişisel makalelerini içeren kapsamlı rapor, günlük ve not koleksiyonunu Kuzey Dakota Üniversitesi, Orin G. Libby El Yazmaları Koleksiyonu'na bağışladı.[6] Önemli belgeler arasında Patton ve Brett'in 1918'de Fransa'da konuşlandırıldıkları sırada yazdıkları kişisel günlükler ve St. Mihiel ve Meuse-Argonne'daki tank operasyonları hakkında raporlar bulunmaktadır.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sereno Brett - Recipient -". valor.militarytimes.com (İngilizce). 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  2. ^ "Sereno Brett," in Anne Cipriano Venzon and Paul L. Miles, eds., The United States in the First World War: An Encyclopedia (Taylor and Francis, 1999).
  3. ^ "Portland Colonel Headed Armored Force", Eugene Register-Guard, 3 June 1941.
  4. ^ "Gen. Sereno E. Brett, 61, Dies at Santa Barbara," Los Angeles Times, September 10, 1952
  5. ^ Burial Detail: Brett, Sereno E 16 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – ANC Explorer
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 
Askerî görevi
Önce gelen
Jack W. Heard
Commanding General of the 5th Armored Division
1942–1943
Sonra gelen
Lunsford E. Oliver